IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалява ли силата на ОПЕК?

Подобно на Фед, петролният картел може да бъде шокиран от това колко малко респект вдъхва

17:42 | 05.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В навечерието на срещата на ОПЕК+ във Виена петролният картел се намира в труден момент, реагирайки на коронавируса - случайно събитие от типа „черен лебед”, което заплашва с повторение на световната финансова криза. IHS Markit сега изчислява, че търсенето на нефт през първото тримесечие ще спадне с 3,8 милиона барела на ден, по-рязко дори от началото на 2009 г. Компанията също така очаква, че през 2020 г. ще бъде регистриран годишен спад, което е изключително рядко срещано явление. пише Лиам Денинг за Bloomberg.

ОПЕК+ има присъщи слабости, пример за което е, че картелът изобщо трябваше да добави този „+“. От 20-те членове, обект на ограничаване на доставките, четирима - Кувейт, Русия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства - отговарят за 70% от намаления добив. От тези четири единствено Русия се противопостави на призивите на ОПЕК+ за още по-дълбоки съкращения през тази година. 

Говори се се, че Саудитска Арабия настоява за по-нататъшно намаляване на доставките с повече от 1 милион барела на ден. Ограниченията, доброволни и не толкова, свиха добива на суров нефт от ОПЕК до по-малко от 28 милиона барела на ден, считано от февруари, според данни на Bloomberg. Още съкращения биха го свалили под нивото, постигнато в началото на 2009 г., когато групата се съгласи на бързи съкращения, за да повиши цените на фона на финансовата криза.

В няколко ключови аспекта обаче този път е различно. Тогава САЩ и особено Китай отпуснаха огромни фискални стимули за противодействие на икономическите смущения. Този път кризата произтича от Китай, а администрацията на Тръмп разчита на Федералния резерв, за да оправи нещата - което поражда голяма въпросителна, ако първоначалната реакция на намаляването на лихвите от Фед може да е някакъв индикатор. Нещо повече, въпреки че незначително по-евтините пари могат да предложат допълнителен икономически буфер, не е ясно доколко това ще компенсира чистото физическо сътресение, ако страховете от коронавирус се разширят. Помислете: ако се отказвате от полет, защото се притеснявате да не се заразите, би ли ви убедил по-евтиният самолетен билет да рискувате?

Точно както Фед изстрелва куршуми от изчерпан склад с амуниции, така ОПЕК+ обсъжда по-нататъшни съкращения едва три месеца след като бяха предприето последните по време на нервна среща. Сега суровият петрол тип Брент се търгува в диапазона 50-55 долара за барел. Той беше на това ниво, когато шоуто на ОПЕК+ бе представено за първи път преди повече от три години. Това е въпреки факта, че от януари насам производствен капацитет за над 5 милиона барела на ден или е ограничен от ОПЕК или е претърпял някакъв срив, показват данни на Администрацията за енергийна информация (EIA). И тези числа не включват доброволните съкращения от страни, които не са членки на ОПЕК.

Като се има предвид, че данните на EIA отчитат само суровия петрол, цифрата за януари от 5,6 милиона барела на ден задържан капацитет, всъщност се равнява на почти 7% от производствената мощност на рафинериите за тази година, според оценките на Международната агенция по енергетика - които сега вероятно са остарели. В светлината на това не е ясно какъв ефект ще има преместването на още един милион барела на ден в графата свободен капацитет.

За отбелязване е как балансът между свободния и засегнатия капацитет на ОПЕК се е изместил, предимно заради кризите в Либия и Венецуела, и възобновяването на американските санкции срещу Иран. Срамната истина за ОПЕК+ е, че голяма част от успеха му до този момент в подкрепа на цените на петрола се дължи на деградацията на няколко от основните му членове. Това има значение, защото тези барели бяха наистина извадени от пазара, в смисъл, че е съмнително, че биха могли да се върнат бързо.

Доброволните съкращения от такива като Саудитска Арабия, от друга страна, вероятно ще отнемат време за осъществяване, а производството може да се възобнови доста бързо, когато цените се повишат - и петролният пазар знае това. В края на тази седмица може да получим още едно голямо намаление. През цялото време обаче тези съкращения са сигнал за фундаментална слабост. Подобно на Фед, ОПЕК+ може да бъде шокиран от това колко малко респект вдъхва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още