IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващият дълг на страните от еврозоната повдига въпроса за опрощаване

Централните банкери отхвърлят идеята като „опасна“ и „дестабилизираща“, защото може да уплаши инвеститорите и да увеличи разходите по заемите

08:15 | 09.12.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Заемните средства на правителствата от еврозоната се увеличават, за да финансират отговора си на пандемията от коронавируса, което възроди дългогодишните призиви към Европейската централна банка (ЕЦБ) да облекчи дълговата тежест, като опрости задължения по част от облигациите, които притежава, пише FT.

Предложението беше представено от академични икономисти като отговор на последната дългова криза в единната валута през 2012 г. Висши италиански служители наскоро пак лансираха идеята, предполагайки, че ЕЦБ може да опрости дълг, закупен чрез програмата за изкупуване на активи, или да го замени за вечни облигации, които никога да не се изплатят.

Отговорът на правителствата от еврозоната срещу пандемията ще натрупа 1,5 трлн. евро допълнителен дълг. Така за първи път държавният дълг на еврозоната ще надхвърли размера на икономиката на блока през тази година. Много държави имат бюджетен дефицит над 10% от брутния вътрешен продукт (БВП), включително Италия, Франция и Испания. Очаква се държавният дълг на Италия да нарасне от 135% от БВП през миналата година до почти 160% през 2021 г.

Фискалните правила на ЕС, които изискват от правителствата да поддържат дефицит под 3% от БВП и дълг под 60% от БВП, бяха спрени след удара на пандемията. Те вероятно обаче ще бъдат активирани под някаква форма, след като кризата отмине, а това ще притисне правителствата да намалят задлъжнялостта.

Давид Сасоли, италианският президент на Европейския парламент (ЕП), коментира пред La Repubblica миналия месец, че опрощаването на дълга е „интересна работна хипотеза, която трябва да се съгласува с основния принцип на устойчивостта на дълга“.

Рикардо Фракаро, старши помощник на италианския министър-председател Джузепе Конте, допълва пред Bloomberg, че „паричната политика трябва да подкрепя по всякакъв начин експанзивната фискална политика на държавите членки“. Това може да включва „отмяна на държавни облигации, закупени по време на пандемията, или непрекъснато удължаване на падежа им“, казва той.

Инвеститорите още не коментират - цената на новия дълг остава ниска, тъй като ЕЦБ купува по-голямата част от продадените допълнителни облигации, така че много страни са в състояние да вземат заеми до 10 години при доходност близка до или под нулата. Това ще продължи - на последното си политическо заседание в четвъртък ЕЦБ се очаква да удължи изкупуването на облигации до средата на 2022 г.

„Има толкова много причини да не се тревожим от нарастващите нива на дълга в момента, но в бъдеще ще трябва да проведем тази дискусия в даден момент,“ казва Карстен Бжески, икономист в ING. „Може да се наложи някакъв вид опрощаване на дълга, независимо дали това се прави директно от ЕЦБ, или чрез размяна на дълга в безсрочни облигации с нулев лихвен процент“, допълва той.

Последна актуализация: 18:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
хахаха, най после някой да го каже на глас :):) спонсориране и дотиране са точните термини, мой ! Никой не иска нови хора да забогатяват, нека си останат сегашните че вече сме ги хванали в едни зависимости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
pioner
преди 3 години
Ако провериш етимологията на думите Дълг, Кредит и Облигация ще разбереш защо е абсурдно сравняването им с дотациите. Ако това предложение се приеме то би имало пагобни последици за икономиките в Европа и не само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Вари го, печи го, ГРОБ-ара си е гробар! Правоверен евроатлантик.Приватизиране на печалбите и национализиране на загубите.Къде е невидимата ръка на пазара, де всичко слагаше на мястото си, а?Или тя знае само да души!Нали?Да!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
s3
преди 3 години
Явно никой не чете какво се предлага. Едно е частен дълг, друго е правителствен. Предложението е да се опрости частния дълг на фирмите, за да може да си поемат въздух и да продължат работа, нещо както у нас се спонсорираха и дотираха фирми с 10к и сега с 150к лв., или по различни европрограми за усвояване. Това е с цел да се стимулират сегашните фирми и да се попречи да се появяват нови фирми след като старите получат едни пари и могат да смажат новите, т.е. стимулира се икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
Pyramid
преди 3 години
Нарастващият дълг на страните от еврозоната повдигат въпроса за опрощаване.Въпросът е ясен. Отговорът плаши. И в двата си варианта. И двете страни. И ще се дърпат. Винаги досега, са се дърпали. И, в крайна сметка, са се случили радица опрощавания. Сега, може да се поотложи но, пак ще има. И така, доде има пари.Аминъ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
pioner
преди 3 години
Решението е в смяна на собственоста на капитала, но по схемата която се изпълнява в момента това означава национализация, а всички политици ги е страх да кажат тази дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
"...цената на новия дълг остава ниска, тъй като ЕЦБ купува по-голямата част от продадените допълнителни облигации,"Предполагам на всеки му е ясно какво означава това.ЕЦБ емитира ново евро с което купува нов дълг.Яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още