IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настинка или рак е инфлацията?

Дори и да е второто, за централните банкери е твърде рано да изпадат в паника

21:45 | 21.09.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В началото на първия президентски мандат на Бил Клинтън председателят на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан се разтревожи. Белият дом планираше да му сложи нов заместник, икономистът от Принстън Алън Блайндър. Репутацията на професора в областта на инфлацията изглеждаше подозрителна. Повишаващите се цени, бе написал Блайндър през 80-те години на миналия век, са „по-скоро лоша настинка, отколкото рак“. „Митът, че инфлационният демон ще нарасне, ако не бъде прогонен, е точно това - мит“, добавя той. Последиците от безработицата бяха далеч по-сериозни. Трудът, неизползван за една година, не може да бъде наличен за увеличаване на производството през следващата. Той щеше да бъде загубен завинаги.

Довереник се опита да утеши Грийнспан относно бъдещия му заместник: „Не е като да е комунист или нещо подобно. Просто в ранните си публикации той забележимо е мек по отношение на инфлацията." „Бих предпочел да е комунист“, отвърнал Грийнспан.

Струва си да си припомним тази остроумна забележка сега, когато светът преминава към втората фаза от големия пандемичен инфлационен дебат. В първата фаза въпросът беше дали инфлацията ще се завърне. Знаем отговора: тя се върна с пълна сила. Във втората въпросът ще бъде доколко това има значение. Дали инфлацията е просто настинка или е по-лошо от комунизма – рак, се пита на страниците на Financial Times Себастиън Малъби, сътрудник в Съвета по външни отношения.

Съвременното въплъщение на възгледа на Блайндър включва три аргумента. Първият е, че настоящият скок на цените ще се окаже преходен. Работи се по отстраняване на пречките във веригата на доставки, особено при полупроводниците. Правителствата оттеглят бюджетните стимули. Прекратяването на щедрите помощи за безработица и средствата за подкрепа на заетостта ще тласнат работниците отново към работата. Ян Хациус от Goldman Sachs смята, че основната инфлация в САЩ ще се понижи до 2% до края на 2022 г., без да е необходимо Фед да прилага монетарна химиотерапия.

Вторият аргумент беше демонстриран на неотдавнашния симпозиум на Фед в Джаксън Хоул, Уайоминг. Изследване, представено от Вероника Гериери от Чикагския университет, сочи, че инфлацията всъщност може да бъде добре дошла. Световната икономика е изправена пред дълбоки структурни промени. Пандемията ускори преминаването към електронна търговия, извънградски живот и дистанционна работа. Изменението на климата изисква трансформация на енергийната система. Противопоставянето между САЩ и Китай затруднява веригите на доставки. Тези сътресения изискват работниците да преминат от отмиращи работни места към нови; за да се стимулира тази адаптация, реалните заплати в западащите сектори трябва да спаднат. Както Гуриери и нейните съавтори посочват, това е много по-вероятно да се случи, когато инфлацията реално съкращава на заплатите, така че шефовете не са длъжни да го правят.

Последна актуализация: 19:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
Настинка или рак е инфлацията?За някои е настинка, за други - рак. В статията така и не казват за кого е настинка и за кого рак. Мотаят ги едни такива - хем сърби, хем боли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
janis
преди 2 години
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com...***.pacific-offshorebank.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Настинка или рак е инфлацията? > КОВИД-19 >> Дори и да е второто, за централните банкери е твърде рано да изпадат в паника >>> Пеше, много акъл напоследък даваш на централните банкери. Неоткрит гений нещо или как?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още