Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Навлиза ли светът в период на нелинейни климатични промени?

Може би екстремните събития няма да се увеличават плавно, както се очакваше, а ще идват внезапно, по-често и по-мощно

Навлиза ли светът в период на нелинейни климатични промени?

Снимка: Bloomberg

След малко повече от седмица, ако всичко върви по план, ще излезе колосален доклад за състоянието на глобалния климат от Междуправителствения панел по климатичните промени (IPCC) на ООН, пише Пилита Кларк за Financial Times. 

Още по темата
Това е шестият по рода си анализ от 31 години и, подобно на останалите пет, ще бъде категорична научна оценка за това как и защо планетата се затопля. И все пак този доклад ще бъде различен.

Той ще излезе точно когато въздействието на изменящия се климат става брутално очевидно не само върху отдалечени хималайски ледници или арктически морски лед, но и върху уплашени хора по целия свят.

Само през последните четири седмици горски пожари на практика изличиха канадско село от картата, след като то подобри националния рекорд с температура от 49,6 градуса. Наводнения заляла германски градове като цунами, подхвърляйки автомобили като коркови тапи. Ужасени пътници в китайското метро стояха във вода до гърдите, след като дъждът за почти една година падна за три дни.

Голяма част от това беше предсказана. Учените предупреждават от години, че затоплящият се климат ще доведе до повече екстремни метеорологични условия. Но честотата и тежестта на тези събития пораждат обезпокоителни въпроси: дали не навлизаме в период на нелинейни климатични промени, при който температурите и екстремните събития не се увеличават плавно, както се очакваше, а идват внезапно, по-често и по-мощно? И ако е така, как бихме могли да знаем?

Краткият отговор е, че учените са разделени относно това дали е започнала по-опасна фаза на нелинейна промяна.

„Не мисля, че е правилно да заключим, че сме свидетели на нещо такова, макар че съм виждал хора, които го твърдят“, посочва Майкъл Ман, директор на Научния център за земната система в Пенсилванския университет. „Не може да се каже толкова, че самото изменение на климата протича по-бързо от очакваното - затоплянето е точно в съответствие с прогнозите на моделите отпреди десетилетия. Факт е по-скоро, че някои от въздействията са по-големи, отколкото учените предвиждаха."

Един от най-поразителните ефекти настъпи в края на юни, когато продължителна топлинна вълна изгори западните области на Канада и северозападната тихоокеанска част на САЩ. Десетилетни температурни рекорди бяха подобрени с цели 5 градуса по Целзий.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
3
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Светът навлиза в период на прогресивна климатична пропаганда и рестриктивни мерки. Приятно прекарване.
1
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Значи ако водата и храната намаляват, проблема ще се реши сам
1
 
4
 
2
преди 1 месец
факт : климатичните модели работят коректно . факт : по политически причини , са предвиждани консервативни оценки на климатичните събития , за да не развалим рахатлъка на hahoto & co. факт : прясната питейна вода и качествената храна ще стават все по-оскъдни , т.е. все по-скъпи ... нищо , че импа и 500 квалитетни учени , твърдят обратното ... :)))
1
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Линейни климатични промени."wtf.. WTF What the fuck.. Найков, не е ли време да смениш хапчетата малко?

Още от Анализи
Съкращенията в производството на автомобили са здравословни за сектора