IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не очаквайте Китай да се възстанови бързо от коронавируса

Подобен негативен сценарий наблюдавахме по време на икономическата криза през 2008 г., твърди Мохамед А. Ел-Ериан

17:08 | 09.02.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Въпреки че властите по света не успяват да овладеят разпространението на коронавируса, пазарът очаква икономическото въздействие в Китай да е под формата на V: силен спад на растежа през текущото тримесечие, последвано от силен скок през второто, пише за Bloomberg колумнистът Мохамед А. Ел-Ериан.

Както мнозина твърдят, най-добрият начин да се анализира ситуацията е да се погледне отвъд кризата, а икономическите ѝ ефекти да се считат за временни и обратими.

Със сигурност се надявам това да е вярно, пише още Ел-Ериан. Глобалната икономика и по-специално някои държави, могат да си позволят по-голям шок. За съжаление, все още е рано да се обяви със сигурност, че сценарият със спада и възстановяването ще се изпълни. Според автора рискът от U-образно или L-образно движение за 2020 г. все още е твърде голям, за да бъде отхвърлен.

Това, което прави икономическата перспектива пред Китай особено несигурна, е многостранният характер на шока, който получи. Той включва критични прекъсвания както на търсенето, така и на предлагането, влияе на производството, но и на услугите, нарушава вътрешната и външната търговия.

На място това се разиграва чрез каскадна икономическа динамика с внезапно спиране. Първоначално проблемите бяха съсредоточени в провинцията, където се оформи вирусното огнище. В резултат на случилото се икономическата активност беше спряна, както при производството и потреблението, така и по отношение на движението на стоки и хора. Следващият етап включваше нарастваща парализа на икономическата активност в други части на Китай, нарушаване на вътрешната търговия, външната търговия и пътуванията.

Сега нарастват доказателствата за каскадното въздействие в останалия свят. Ето само няколко примера: Apple, Ikea и много други затвориха магазините си в Китай; Burberry отчете спад на продажбите с три четвърти и повече в страната; Fiat-Chrysler предупреди, че може да е принудена да спре производството в един от европейските си заводи заради проблемите с веригата за доставки. Същевременно много страни отменят полетите до Китай и налагат рестрикции на хората, пристигащи от страната. Списъкът продължава.

Подобна динамика в голям мащаб наблюдавахме последно през 2008 г. по време на световната финансова криза. Тогава видяхме страшно спиране на финансовата дейност. Всъщност без бързата намеса на централните банки глобалната икономика се насочваше към многогодишна депресия.

V-образната динамика изглежда е повлияла на мнозина, когато става дума за оценка на шока, свързан с коронавируса. Най-честият аргумент е, че заразяването е достигнало пика си и бързо ще спадне; случаите извън Китай са малко; бързо се разработват ваксини; а централните банки, като започнем с китайската, могат и биха инжектирали средства, за да подкрепят балансите и да ускорят икономическото възстановяване.

Колкото и да ми се иска нещата наистина да се развият толкова бързо, припомням, че икономистите са учени още в ранните дни на кариерата им, че пазарите на стоки реагират по-бавно от финансовите, пише Ел-Ериан. По думите му такъв е случаят и с коронавируса.

Първоначаният шок се развива по-бавно и постепенно от онова, което преживя глобалната икономика по време на финансовата криза. И, опасявам се, може да е нужно повече време, за да може икономическата активност да се възстанови, след подобна сериозна криза.

Притеснен съм, че много анализатори не оценяват напълно значителните разлики между внезапните спирания на финансовите и икономическите дейности. Вместо уверено да декларират, че траекторията ще е V-образна, икономистите, занимаващи се с моделите, се нуждаят от повече време и доказателства, за да преценят какво ще е въздействието върху китайската икономика и свързаните с нея съображения. Първо, китайската икономика вече беше в необичайно деликатна ситуация заради въздействието на търговското напрежение със САЩ. Второ, преминаваше през сложен икономически преход, който въвлече много страни преди Китай в “капана на средния доход”.

Всичко това предполага, че е твърде рано, за да се отнасяме към икономическите ефекти от коронавируса върху Китай и световната икономика като към нещо временно и обратимо. Вместо това анализаторите трябва да зачетат степента на несигурност, включително неудобната възможност за U- или по-лошото, за L-образна крива за 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 7
крас
преди 4 години
Няма съмнение, че САЩ обяви война на КИТАЙ!!От икономическа тя прерасна в биологична.КАК ЩЕ ОТГОВОРИ ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ Е ВЪПРОСА КОЙТО ТРЯБВА ДА СИ ЗАДАДЕМ. От графиките на ШАНХАЙСКАТА и НЮЙОРКСКАТА борси касаещи периода 2007 - 2009 година бихме могли да направим някои интересни изводи. Пиковият скок на ШАНХАЙСКАТА БОРСА с няколко пъти и връщането в обратна позиция в този времеви интервал /2007-2009/ предизвика истинско цунами и срив на Нюйоркската борса с всички познати ни последици , които не са преодолени и до моманта!!От 2009 година до сега индексите на НЮЙОРСКАТА БОРСА са скочили от 7000 до 29000 пункта!!!НАД 4 ПЪТИ СКОК НА ЦЕНАТА НА АКЦИИТЕ!! Нима в САЩ има такъв икономически възход?!От 2009 година до сега ШАНХАЙСКАТА БОРСА се движи в режим при който липсват съществени отклонения от курса - 2900 пункта. НЕ МИ СЕ ИСКА ДА СИ ПОМИСЛЯМ, КАКВО БИ СЕ СЛУЧИЛО АКО КИТАЙ ПИКОВО КАКТО ПРЕЗ 2007 - 2009 ГОДИНА РЕШИ ДА ВЪЗДЕЙСТВА НА ПАЗАРИТЕ!!И защо да не го направи когато е във война в която няма какво да губи?!Страшното е, че превес в КИТАЙ взема мнението на едни позабравени от опита за преврат ХАРДЛАЙНЕРИ осъществили кризата през 2008 година. ОЧАКВАМ СКОРО ДА БЪДЕ ИЗПУСНАТ БАЛОНА НА АКЦИИТЕ В САЩ. ТОВА ЩЕ БЪДЕ ТАКЪВ АПОКАЛИПСИС КОЙТО ДОРИ НЕ СМЕ СЪНУВАЛИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
julian12
преди 4 години
Туристическият сезон вече е пропаднал лятото. Имаше няколко статии по този въпрос в чужди медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 4 години
Това е намеса на Китай в американските избори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 19
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Аха, значи Бил Гейтс им е пуснал вируса, че да продава после ваксини??Боже, събери си вересиите, никой не може да е толкова Tъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 26
ing5rov
преди 4 години
колко трябва да се качат акциите на "коронавируса" , та Бил Гейтс да почне да продава вакЦината ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 7
Mohave __
преди 4 години
Първо се говори за лошо първо тримесечие . Аз си мисля , че второто ще бъде още по - превантивно , за да се спре окончателно нашествието на вируса . Ето ти половин година . Дори да има единични огнища - туризмът през лятото ще е под въпрос . Спад с едни 30 -50% в най - добрия случай . При лошия - ясно . И какво - успокоява ни ваксината дето ще излезе след 1 година и ще може да се ваксинираме след 2 , ако изобщо има кой да я произведе в такива количества . Освен това основното състояние на икономиката е бавен спад , за да се говори за връщане към ръст .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 24
Императорът
преди 4 години
Ако слушаме чичо Ериданов - досега световната икономика да се е върнала на ниво каменна ера, при това поне трикратно - а 90% от хората да сме умрели. Тоя е бетер гарга, научена да кълве само *** и сънуваща разлагащи се трупчета всеки път като затвори очи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 25
дядя Вова
преди 4 години
Не очаквайте Китай да се възстанови бързо от коронавируса Цъ! Изобщя!Държава, построила грамадна болница за седмица,няма да се оправи от супер-пупер невижданата чума и за 1 петилетка!Нали така?Така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още