IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не разчитайте на бързо глобално икономическо възстановяване

БВП вероятно ще се повишава много плавно, като няма да достигне нивото отпреди вируса преди края на 2021 г.

11:06 | 09.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Световната икономика преживява внезапно спиране, което е без прецедент в мирно време. Инвеститорите вече приеха това като неприятен факт и започнаха да се питат как ще се развие следващият етап - изходът от това състояние. Той обаче зависи изцяло от това колко бързо блокадите заради коронавируса могат да бъдат вдигнати, пише Гавин Дейвис за Financial Times.

Водещите икономики влязоха в блокадите по различно време - първо Китай, после Европа и последно САЩ - но повечето прогнози предполагат, че годишният темп на спад на глобалния брутен вътрешен продукт през първото тримесечие на 2020 г. може да достигне 20 на сто, тройно повече от най-лошото тримесеие на Голямата рецесия през 2009 г.

Ръководителите на Федералния резерв приеха, че американската икономика вероятно вече е в рецесия, като новите седмични оценки за икономическата активност на Нюйоркския клон показват спад в БВП, който е дълбок колкото този през 2008/09 г., но много по-рязък.

Последните прогнози за САЩ на Goldman Sachs показват, че рецесията ще достигне дъното си през второто тримесечие на 2020 г., като БВП вероятно ще бъде с 11-12 на сто под нивото от тримесечието преди вируса. Това би довело до драматичен спад на годишния темп от 34% през този период.

След това се предвижда БВП да се повишава много плавно, като няма да достигне нивото отпреди вируса преди края на 2021 г. Този модел, предполагащ почти две „пропилени“ години в САЩ, е често срещан в последните икономически прогнози. Подобна картина се очаква в еврозоната, която преживява по-остър срив в промишлената продукция от този през 2012 г.

Има известна причина за оптимизъм от частичното възстановяване, регистрирано в Китай през март. Китайската оценка на Fulcrum показва, че годишният темп на растеж спрамо февруари се е ускорил до 4,6% в сравнение с минус 2% преди месец.

Поръчките за износ на Китай отслабват, тъй като състоянието на външните пазари рязко се влоши. Ръстът на индустриалното производство все още е значително отрицателен спрямо година по-рано и Държавният съвет трябваше да обяви нови мерки за възстановяване на икономическия растеж през второто тримесечие. Пекин също така отново въведе частични блокади в няколко големи градове през изминалата седмица.

Централното очакване на популярните икономически прогнози е за силно възстановяване в световен мащаб през третото тримесечие. Това следва модела в континентален Китай и Хонконг след кризата със Сарс през 2003 г.

Оттогава икономистите обикновено разглеждат епидемиите като временни по природа събития, които не би трябвало да причиняват структурни щети на производителността в дългосрочен план, при условие, че се избегнат масови фалити на бизнеси и дългосрочна безработица. Това е в основата на днешните консенсусни прогнози за възстановяване през тази година.

Коронавирусът обаче очевидно има много по-широко разпространен ефект върху световната икономическа активност от други епидемии, като Мерс, Ебола или свинския грип. Ако се изисква по-дълъг път за нормализиране на икономиката, продължаващ повече от няколко тримесечия, фискалната и монетарната подкрепа за частната корпоративна дейност може да срещне политическа съпротива. След това могат да се задействат дълбоко вкоренени рецесионни сили. Всеобщата слабост на акциите миналата седмица подсказа, че според пазарите тези рискове се увеличават.

Има ли тогава път за спасение на световната икономика?

Една интелигентна пътна карта за рестартиране на икономиката, публикувана наскоро от Американския институт за предприемачество, сочи, че наистина съществува начин за избягване на много продължителна рецесия, основан на тестване за вируса и за антитела с частично карантиране на засегнатите граждани и места. Следователно локализираното внезапно възстановяване е най-доброто, което можем да очакваме. Но институтът не е дал график за етапите на плана си и е трудно да се повярва, че той може да бъде изпълнен преди края на тази година.

Успешното управление на изхода от блокирането ще изисква умения и решителност в много области на правителствената политика. За съжаление неорганизираната досега реакция на вируса в повечето водещи държави не вдъхва голяма увереност относно вероятната скорост на глобалното икономическо възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
А струва ли си да се възстановява един модел, доказан вече като шитняк. За чий две години и повече да въстановяваш нещо, което може да бъде съборено за няколко дни от една достатъчно колективна кихавица или пр ъдня... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
фиг.1
преди 4 години
БВП = потребление + инвестиции + правителствени разходи + нетен износ. Как би изглеждало за България? Потребление - силен спад. Инвестиции - силен спад. Правителствени разходи - (5 млрд евро увеличение отнесено към 60 млрд БВП) Да речем, значителен ръст. Нетен износ - вероятно лек спад. В обобщение, двуцифрен спад на БВП съвсем не е толкова нереалистична прогноза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още