Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Не се тревожете прекалено за инфлацията в САЩ

Тя вероятно ще остане известно време над 2%, може би дори над 3%, но не и 5%

Не се тревожете прекалено за инфлацията в САЩ

Снимка: Bloomberg

Ако се тревожите за връщане към двуцифрената инфлация от 70-те и 80-те, успокойте се. В момента има голямо безпокойство заради шокиращата 5-процентна инфлация (за годината до май 2021 г.) в последния индекс на потребителските цени (CPI). Не сме виждали толкова високи данни от 13 години, но огромните шокове върху предлагането от дните на двуцифрена инфлация не са налице, а и Федералният резерв няма да позволи на инфлацията да скочи. Със сигурност обаче е възможно инфлацията да се задържи за известно време над целта на Фед от 2%, пише за Wall Street Journal Алън Блайндър, професор по икономика в Принстънския университет и бивш зам.-председател на Федералния резерв (1994-96 г.)

Още по темата
Две различни мерки за инфлацията привличат вниманието. Повечето хора се фокусират върху CPI, който достигна впечатляващ ръст от 5%. Финансовите пазари обръщат повече внимание на нещо, наречено имплицитен дефлатор на разходите за лично потребление (PCE), тъй като целта за инфлацията на Фед от 2% касае именно него.

Има ли значение? Да. Първо, инфлацията на CPI обикновено надвишава тази на PCE. Историческата средна разлика между двете е 0,4% годишно, но има моменти, когато тя е много по-голяма - като днешната, когато CPI се покачва с 5%, при само 3,9% ръст за PCE. 

Макар че 3,9% е по-добре от 5%, този темп все още е далеч над целта на Фед от 2%. Въпреки че ръководителите на Фед омаловажават неотдавнашния инфлационен скок като преходен, инфлационните паникьори не са убедени.

Една от причините е, че след като инфлацията веднъж се повиши, е трудно да се намали. Обикновено това е вярно. Но настоящите скокове на инфлацията се дължат на специални преходни фактори. Видяхме покачването - 12-месечната инфлация на PCE скочи от 1,2% на 3,9% за пет месеца, но с разсейването на тези преходни фактори спадът вероятно ще дойде.

Голяма част от тазгодишния инфлационен ръст може да се отдаде на два преходни фактора: отскачане от аномалната дефлация в началото на 2020 г. и тесни места при отварянето на икономиката.

Един лесен начин да се оцени значението на специалните фактори е да се направи справка с коригираната средна инфлация, измервана от два от клоновете на Федералния резерв. Тези мерки пренебрегват цените с най-висок и най-нисък ръст, като се фокусират върху останалите.

Оказва се, че средната инфлация според клона в Далас (PCE) през последните 12 месеца е 1,9%, а тази на клона в Кливлънд (CPI) е 2,6%. Не е много тревожно. Крайните стойности с висока инфлация - като цените на употребявани автомобили и енергията - не са илюзия, но няма да се задържат.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
0
 
8
преди 10 месеца
Бе мен сън не ме лови, вие не се тревожете.Айде холан...
2
 
3
 
7
дядя Вова до: NoPanic
преди 10 месеца
2
 
6
 
6
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Не се тревожим, но сме блокирани отвсякъде. Искам да разширя бизнеса, но нямам гаранция, че след 3 години лихвите по заемите няма да са двуцифрени или пък, че затварянията няма да станат новата нормалност. Не ме тревожи и липсата на служители заради което отказваме поръчки - благодарение на имотния балон демографията е закопана за десетилетие напред. Авторът спи спокойно, но реалността ще го събуди със звучен шамар.
2
 
4
 
5
дядя Вова до: Jorkata
преди 10 месеца
Не, опитва се от вувузелата да изкара звуци на флейта..
2
 
6
 
4
преди 10 месеца
Тия статии винаги са ми били интересни - автора кой иска да успокои: себе си или читателите си?

Още от Анализи
Урок от войната в Украйна - производството на храни трябва да се промени