Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Не толкова фантастичната четворка, или за разделението на Вишеградската група

Съюзът на централноевропейските страни се превръща по-скоро във V 2+2 заради няколко разделителни линии

Не толкова фантастичната четворка, или за разделението на Вишеградската група

Снимка: EPA/ZSOLT SZIGETVARY HUNGARY OUT

Вишеградската група - Полша, Унгария, Словакия и Чехия, известна като V4, се превръща в по-скоро във V 2+2.

Това се дължи на нарастващото разминаване между Полша и Унгария и Словакия и Чехия, пише онлайн изданието Politico.eu.

Разделението се подчертава от чешкия министър по европейските въпроси Микулаш Бек. „Унгария и Полша са в сериозен спор с останалата част от ЕС, докато Чехия и Словакия не свирят същата свирка“, казва министърът пред чешкия всекидневник Hospodářské noviny.

Това не означава, че страните ще се откажат от Вишеградската група, която сформираха през 1991 г., след като излязоха от социалистическия режим и се бяха насочили към членство в ЕС и НАТО. Те просто са на различни траектории в момента.

Те все още имат общ език по въпроси като борбата с реформите на пакета „Мобилност“, за който смятат, че подкопава централноевропейските логистични компании. Те настояват ЕС да разшири свободата на услугите и се застъпват за благоприятно третиране на ядрената енергия.

Има обаче доста неща, които ги разделят – от политиките спрямо Русия и Китай до обвързването на изплащането на средства от ЕС с върховенството на закона. Прага и Варшава също са разделени по отношение на откритата въглищна мина Турув, разположена близо до границата с Чехия. Чехия осъди Полша и Варшава плаща глоба по 500 хил. евро дневно за неподчинение на решение на Съда на ЕС за затваряне на мината.

Още по темата

„Налице е нарастваща политическа и културна дивергенция между тези страни“, казва Еугениуш Смолар, член на борда на Центъра за международни отношения във Варшава. „Има общи позиции, но всякаква романтика е отдавна изчезнала“, допълва той.

Основната причина е промяната в тона на Братислава и Прага. Словашкият министър-председател Едуард Хегер пое властта миналата година и затвърди раздялата с популистките правителства от близкото минало. Това остави Словакия малко самотна във Вишеградската група, докато чешкият премиер Петр Фиала не встъпи в длъжност в края на миналата година и обеща изместване на фокуса на запад.

„За мен лично беше голямо насърчение да видя резултатите от чешките парламентарни избори“, коментира словашкият министър на околната среда Ян Будай пред Politico. По думите му сега резултатът е 2:2.

Големият пробив е около върховенството на закона. „Словакия, а сега и Чехия, са на друго ниво в сравнение с Унгария и Полша, когато става въпрос за върховенство на закона. И двете правителства имат много силен интерес да укрепват, а не да подкопават ЕС“, казва словашки служител.

Въпреки че Прага промени посоката, новото чешко правителство се състои от разнообразна коалиция от партии, чийто подход към Унгария и Полша не е еднакъв. Бек беше номиниран от центристка група политици и независими. Фиала е член на Гражданската демократическа партия (ODS), която участва в групата на европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент (ЕП) заедно с управляващата в Полша партия „Право и справедливост“.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Защо сме склонни да генерализираме?