IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не толкова тръмпското завръщане на Тръмп

Последната реч на бившия президент го показа в малко „поизхабена“ светлина, но изглежда все пак много републиканци са готови да го последват

11:05 | 01.03.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Бившият президент направи едно почти по тръмпски завръщане в неделя. Възторженото посрещане на Доналд Тръмп на Конференцията за консервативно политическо действие в Орландо, Флорида, даде да се разбере, че консервативното движение, както и Републиканската партия, му принадлежат. Но имаше и някои признаци, че марката му е започнала да се изтърсва, пише Робърт А. Джордж в материал за Bloomberg.

В речта си той отправи очакваните атаки срещу президента Джо Байдън и атакува републиканците, които или не изглеждат достатъчно верни на каузата, или са си направо ненадеждни. Имаше и намигване към възможна кандидатура през 2024 г., когато Тръмп ще спечели „за трети път“.

И все пак неофициалната анкета сред присъстващите на конференцията (която, честно казано, е известна с това, че не е много точна) показва, че отдадеността на бившия президент не е съвсем пълна. Да, Тръмп печели в допитването, но само с 55%. Също така не само че местният губернатор Рон Десантис бе на второ място с 21%, но и застана на първо място с 43% в отделно гласуване, в което Тръмп не присъства

Може би тези резултати обясняват изненадващо вялото изказване на бившия президент. Тълпата в залата и у дома получи един „аутокю“ Тръмп, който се придържаше към сценария и включи само няколко, ако и изобщо имаше, импровизации, които обикновено надъхват и него, и публиката му. Тръмп наруши традицията (каква изненада, нали?), атакувайки своя наследник, но критиките му към Байдън бяха… безвкусни. Това е било „най-кошмарният първи месец в историята“, каза той. Байдън е изпратил страната „от Америка на първо място до Америка на последно място“, обяви Тръмп.

Кажете на Тръмп това: нарушавайки толкова бързо традицията да не се напада наследникът, той всъщност направи услуга на Байдън. Не че Байдън имаше нужда, но Тръмп постави отново акцент върху приоритетите на сегашния обитател на Белия дом. Байдън сега е най-уязвим на темата за училищата – той обеща да отвори повечето до 100 дни, като още разполага с почти два месеца, за да го направи. Ако го направи, какво ще каже Тръмп? По същия начин президентът има и повече от достатъчно време да гарантира сигурността по границата.

Не е изненадващо, че Тръмп звучеше патетично и тъжно, връщайки се отново към Голямата лъжа за изборите през 2020 г. – казвайки, че Републиканската партия трябва да е партията на „честните избори“, тъй като последните са били „фалшифицирани“. Това е подобна реторика на тази, която предизвика атаката от 6 януари срещу Капитолия, която бившият президент на реда и справедливостта забрави да спомене.

В речта си Тръмп се опита да обясни идеологическата основа на т. нар. тръмпизъм, като заяви, че един от основните му стълбове е „без размирици по улиците“. Размириците в Капитолия изглежда са позволени, ако не и окуражавани.

Тръмп също така призова да направи гласуването по-трудно. „Трябва да имаме един изборен ден – а не 48“, каза той, с което на практика призова да се ограничи ранното гласуване. Той също така поиска ограничаване на вота без присъствие и гласуването по пощата. Това че републиканците някога се възползваха (и още го правят в много случаи) от много от тези възможности (вижте Флорида) явно не означава нищо. Всъщност много десни законодателни органи вече се опитват да прокарват ретроградни „реформи“, които са равносилни на потискане на избирателите.

Това отрезвяване на Републиканската партия трябва да продължи поне две години (до междинните избори за Конгрес – бел. ред.) и евентуално четири (до следващите президентски избори). Дори и 45% от базата на Конференцията за консервативно политическо действие да е по-предпазлива в подкрепата си за Тръмп през 2024 г., би било окуражаващо, ако не бе и фактът, че партията вече работи за саботиране на избирателното право на възможно най-много гласоподаватели в колкото се може повече щати. Това е един сиротен път за извървяване, но Доналд Тръмп изглежда иска да мине по него, а значителен брой републиканци са готови да го последват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Кой беше тоя смoтaняк Тръмп и трябва ли да ми дpeме за него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Преместиха принц Филип в нова болница ... в мавзолея по-добре , да не се губи време ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Саркози стана първият френски президент, който отива в затвора .Айде хаирлия да е , да се хващат на хорото Меркел , дер *** , пиянката ишиас , чак до Байгън ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
хаха ... Гевендиева , посмали малко ... байгън никой не го гледа ... само служебно , троловете .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
мише , тоя е болен мозък ... !! къв бой три пъти ... ?! демократите го бият на избори 2 пъти ... !! третият път ще го размажат като муха на предното стъкло лятото на магистрала ... първитя път разликата беше няколко милиона гласа в полза на байдън , ама заради изборната им система станА президент ... вторият път го утрепаха с разлика ... тоя повече нема да стане никакъв никъде ... вервай ми ... таман са го подкарали прокурори по данъчни дела в ню-йорк ... прозззт ***.как е оранжадата ... утече сам ...и не пиши небивалици , тромбонът са го гледали 23млн , докато байдън събира на речите си по 38-40-42млн гледаемост ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
аз не мое толко си обясним ко толко Тромпета им пречи на тия наще ?! Аре Путин то там ясно, ама Перчема чак па и тъжно да звучал .... Аз му гледах речта и оня вика " - Ако се кандидатирам пак, ше ги бия тия демократите 3ти път ...." LOL чудно още как това видео стои там, по принцип Комунистите треаше да са го изтрили вече .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
: ))) инвестора , да не ви гълчат от "отгоре" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Споко Мише :) днес не ги брой. Сръбнали са повечко - като на рожден ден :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
и почват лайнометите с преписаните тъпотии иначе на 20йси години станали били ам ко от туй кат само пропаганда и радиация ръсят ?? .... :)) ми самия факт че Тромпета е гледан в пъти ПОВЕЧЕ от некролога Жо е показателно, останалите неща са без коментар ..... Ам то Блумбърга на глобалисчето Майкъл щеше президент да става ама нещо, нещо тая работа не е като оная и им остава само да пишат тъпотии там, то друго кво да праят ......Я Илйьената ако немате източник ей тука и тая страница е на глобалистите ама пак го има е еее не се стеснявайте вижте го там в Тиквесторо как звучи "патетично и тъжно"President Trump CPAC 2021 Speech in Full I NewsNOW from FOXhttps://***.youtube.com/watch?v=9kL9KiUNoZQмноо странно "президента Тръмп" а не бившия президент са лепнали като заглавие .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още