Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Не вярвайте на успокояващите приказки за инфлацията

Фактът, че финансовите пазари очакват властите да преценяват нещата перфектно, сам по себе си е причина за безпокойство

Не вярвайте на успокояващите приказки за инфлацията

Снимка: Bloomberg

Финансовите пазари вярват в златната среда. След като станаха по-загрижени за инфлационния натиск през първите пет месеца на годината, настоящият им консенсус е, че повишаването на цените в САЩ и други развити икономики няма да бъде нито твърде горещо, нито твърде студено през следващите години, пише Крис Джайлс за Financial Times.

Инфлационните очаквания в САЩ, измерени чрез разликата между номиналната доходност на държавните облигации и реалната на защитените от инфлацията ДЦК, се установиха на малко над 2 процента през следващите 10 години. В духа на златното сечение това е „правилното ниво“, което позволява на икономиката с високо налягане да поддържа стабилен растеж на работните места и постепенна нормализация на паричната политика. 

Още по темата

Но реалността е по-объркана от идеалния сценарий. През второто тримесечие цените се повишиха с темпове, които не се наблюдавани от десетилетия. В САЩ годишният темп на ръст на базовата инфлация (без волатилните цени на храните и енергията – бел. прев.) нарасна до 8,1 %, което е най-високото ниво от 1982 г. насам. В развитите страни от ОИСР инфлацията през тримесечието се повиши до ниво, което не е виждано от 1995 г., като дори в нетърпящата инфлация Германия, повишението на цените е най-бързото след обединението на страната в началото на 90-те години.

Централните банкери настояват, че няма за място за безпокойство. По-високата инфлация е „преходна“, казват те, добавяйки, че все още са необходими монетарни стимули, за да се даде възможност за силно възстановяване от коронавирусната криза. Те виждат рисковете от затягане на политиката твърде рано (оставяйки икономиките твърде студени) като по-големи от тези, които отлагат нещата.

За Япония и еврозоната тяхната оценка изглежда основателна, тъй като и двете икономики са измъчвани през последното десетилетие от постоянно ниска инфлация.

В по-широк план консенсусът сред регулаторите се основава и на някои категорични доказателства за временни проблеми в световната икономика. Значителна част от скорошния скок на цените идва от тесни места в глобалните вериги на доставки, особено при полупроводниците. Повишавайки цените на вносните стоки и местните продукти, този скок в разходите ще доведе до нови инвестиции в производствени мощности, което от само себе си ще отстрани проблема. Увеличеното разпространение на делта варианта на Covid-19 вече ограничава възстановяването на разходите на домакинствата.

Но по-широкият аргумент, че инфлацията е под контрол, не е изграден върху еднакво твърди основи в САЩ и Великобритания, като е важно да се разберат допусканията, често имплицитни, които подкрепят възгледа, че инфлацията ще се смекчи през следващите тримесечия.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Инфлацията винаги наказва американската левица