IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не залагайте срещу инвестиционния модел на растеж в Китай

Той донесе висока възвръщаемост в продължение на много години и вероятно ще продължи да го прави през следващото десетилетие

08:10 | 27.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Миналата година Китай имаше най-бързото икономическо възстановяване от коронавирусната пандемия сред всички големи държави. Тази година обаче може да бъде първата от 70-те години насам, в която страната расте по-бавно от САЩ. Губи ли блясъкът си Китай, се пита на страниците на Financial Times Артур Крьобер, ръководител на изследванията в Gavekal Dragonomics и автор на книгата „Китайската икономика: Какво трябва да знаем”.

С една дума, отговорът е не. Китайската икономика е в добра форма и властите използват тази сила, за да се справят със структурни проблеми като финансовия ливъридж, интернет регулациите и желанието им да превърнат технологиите в основен двигател на инвестициите. 

Сравнението с растежа на САЩ заблуждава, тъй като данните на годишна база говорят за тайминга на възстановяванията след Covid, а не за потенциалния растеж. Китай вкара коронавируса под контрол по-рано от всяка друга страна и се радваше на силен отскок, който достигна своя връх през първото тримесечие на 2021 година.

САЩ страдаха по-дълго и ще реализират по-голямата част от възстановяването си след Covid тази година. Средният растеж на Китай за последните две години е около 5%, докато този на Америка е доста под 1%. До края на 2021 г. САЩ би трябвало да се върнат към предпандемичния си тренд на растеж от 2,5%. През следващите няколко години Китай вероятно ще продължи да расте почти два пъти по-бързо от Америка.

Перспективите за растеж на Китай помагат да се обясни подема на юана. През последната година китайската валута поскъпна с 11% спрямо долара. И след вяло първо тримесечие тя се повиши с още 2% от началото на април. Отчасти това е механичен отговор спрямо долара, който в момента структурно отслабва. Но то също отразява фундаменталната китайска икономическа сила.

Експортният сектор продължава да се представя отлично въпреки тригодишната търговска война на Доналд Тръмп и пандемичните сътресения. Това свидетелства за стабилността на Китай като промишлена база, широчината на стоките, които той може да произвежда, и уменията на неговите износители в навигацията при трудни времена.

Притокът на капитал е друг фактор. Китай отдавна е втората дестинация в света за преки инвестиции, зад САЩ, привличайки близо 150 млрд. долара годишно, като (може би временно поради Covid) зае първото място през 2020 г. Това ще продължи, тъй като мултинационалните компании гледат на Китай като на решаващо звено за техните глобални стратегии.

Последна актуализация: 15:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още