Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Недостигът на работна ръка в САЩ бе задълбочен от помощите за безработица

Още преди пандемията бизнесът се оплакваше от недостиг на квалифицирани производствени и технологични работници

Недостигът на работна ръка в САЩ бе задълбочен от помощите за безработица

Снимка: Bloomberg

Предприятията почти навсякъде в Америка заявяват, че отчаянo търсят работници, а най-новото статистическо доказателство е последният доклад на Министерството на труда за рекордните 9,3 милиона свободни работни места през април. Ало, Конгреса, схващате ли посланието, пита Wall Street Journal в редакционен коментар.

Още по темата
Този тип доклад никога не е показвал повече свободни места, откакто министерството започна да води статистиката през 2000 г. Свободните работни места са се увеличили с 998 000 през април, включително 391 000 в областта на развлеченията и гостоприемството, 108 000 в търговията и транспорта и 102 000 в промишлеността, тъй като все повече щати вдигат ковид ограниченията. Новонаетите хора за месеца обаче са се повишили само с 69 000.

Несъответствието между предлагането и търсенето на работна ръка през април беше особено остро в строителството, където наетите са намалели със 107 000, въпреки че свободните работни места са се увеличили с 23 000. Свободните работни места в промишлеността са нараснали със 102 000, докато наетите са намалели с 38 000. Недостигът на работници допринася за затрудненията във веригата на доставки и по-високите цени за бизнеса и потребителите.

Проучване на Търговската камара наскоро установи, че 90,5% от компаниите казват, че липсата на работници забавя икономиката в техния регион, което е два пъти повече от цитираните проблеми с пандемията. Американската асоциация на хотелите и местата за настаняване съобщи, че 96% от анкетираните от нея членове са имали отворени позиции, но при повечето заплащането е по-малко от обезщетенията за безработица.

Администрацията на Байдън отдава бавното възстановяване на заетите работни места на липсата на грижи за децата или страха от ковид. Но вирусът отслабва бързо поради ваксините. През април бяха отворени много повече училища, отколкото през декември, така че повече родители би трябвало да могат да се върнат на работа.

Наемането на работа през април беше по-ниско в много индустрии, включително търговия на дребно, промишленост и строителство, отколкото през декември, когато допълнителната федералната помощ за безработица от 300 долара на седмица (щатската е средно около 330 долара – бел. прев.) не беше на разположение. Работодателите снижиха стандартите за наемане и предложиха бонуси при постъпване. Някои дори плащат на кандидатите, само за да се явят на интервю.

Повечето тийнейджъри не отговарят на условията за обезщетения за безработица поради кратка или несъществуваща трудова история, но печелят от затегнатия (от гледна точка на фирмите – бел. прев.) трудов пазар, в който работодателите повишават надниците за нискоквалифицирания персонал. Безработицата сред тийнейджърите е най-ниската от 1953 г. Около 40% от новоназначените работници през април и май са на възраст между 16 и 19 години.

Недостигът на работна ръка би трябвало да намалее през есента след изтичането на федералната помощ за безработица на Джо Байдън. Но още преди пандемията бизнесът се оплакваше от недостиг на квалифицирани производствени и технологични работници, което подкопава конкурентоспособността на САЩ.

Сенатът тъкмо прие двупартиен законопроект за индустриалната политика на стойност 200 млрд. долара за противодействие на Китай. Но къде американският бизнес ще намери работници, които да управляват заводи за полупроводници и да разработват авангардни технологии? Няма да има достатъчно хора в САЩ. Само 22% от зрелостниците са били с инженерен профил през 2019 г.

Чуждестранните граждани с временни визи съставляват половината от магистърските степени, присъждани от университетите в САЩ. Но законопроектът не прави нищо за увеличаване на имиграцията, основаваща се на заетост, или за подобряване на западащите американски държавни училища от типа K-12, които са в основата на недостига на квалифицирани работници. Земята до Конгреса: Бизнесът, който не може да намери служители в САЩ, ще изнася работни места в чужбина.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
4
 
2
дядя Вова до: Боян
преди 1 месец
Отидох да заредя газ на OMV-то. Някакъв младок цял облак газ потроши - не става.- Викак му, ако не можеш да ми заредиш газ, да извикам друг.- А, мога ве, мога!Та зареди, ма с още облак газ около колата..Добре, че очила слагаше, иначе така скоро ще ослепее завалията.
1
 
6
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Проблема на САЩ е че 50% от работната им сила е *** *** които няма как да свършат каквато и да е полезна работа, това е като Руската работна ръка пълна с алкохолици, просто не става за нищо.

Още от Анализи
Пазарите ни плашат повече, отколкото ни вредят