IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на работна ръка в САЩ може да върне стагфлацията

Америка не може да постигне силен икономически растеж без значително увеличение на работната сила

18:30 | 05.11.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Помогнах за стартирането на Oshkosh, бизнес за производство на пластмаси в щата Уисконсин. Беше 1979 г., в разгара на стагфлация. Тъй като инфлацията беше повсеместна, ние не мислихме много за това. Както всички останали, ние просто се справяхме с нея. Увеличения на цените се очакваха и приемаха в цялата икономика, пише за Wall Street Journal Рон Джонсън, сенатор републиканец от Уисконсин.

В крайна сметка президентът Роналд Рейгън и председателят на Федералния резерв Пол Волкър прекъснаха инфлационния цикъл. Цените се стабилизираха и през остатъка от моите 30 години в промишлеността да накарам клиентите да се съгласят на повишение на цените беше като вадене на зъб. Всяко покачване трябваше да бъде напълно обосновано и договорено. Сега чувам от фирми в Уисконсин и САЩ, че инфлационните очаквания са се завърнали, а нарастването на цените и заплатите става рутинно.

В началото на 80-те години намирането на добри работници беше сравнително лесно. В Уисконсин много млади хора напускаха малките семейни ферми, тъй като млечният бизнес осъществи преход към по-големи операции с хиляди крави. Собствениците на фабрики не можеха да бъдат благословени с по-добри работници. Имаха силна работна етика, инициативност и умение да правят нещата. Тези дни и тези работници отдавна ги няма.

Но дори през 80-те години, когато добрите работници бяха в изобилие, се притеснявах, че постоянното барабанене на обществото, че всеки трябва да получи висше образование, за да бъде подготвен за високотехнологичното бъдеще, е много погрешно.

От една страна, какво казваше това на децата, които нямат желание или способности за колеж? Че им е писано да бъдат второкласни граждани? Че работата, която ще бъде достъпна за тях, е по-малко ценна?

От друга страна, ако всеки отиде в колеж, за да стане мениджър или висококвалифициран технически работник, кой ще остане да строи и прави неща? Кой би работил по полетата и във фабриките, извършвайки физическия и ръчния труд, от който висшето образование обеща да освободи всички?

Тъй като почти всеки бизнес, който наема такива работници, не може да попълни свободните позиции, а процентът на участие на работната сила в САЩ стагнира на ниво от 61,6% - 5,7 пункта под върха от април 2000 г. (67,3%) - изглежда, че опасенията ми са се материализирали.

Поради недостига на персонал, ресторантите в курортните зони в северен Уисконсин, в стремежа си да осигурят храна за посетителите, се уговарят кога всеки ще бъде отворен и затворен. Вече сериозният недостиг на работници в здравеопазването, транспорта и други области на икономиката се засилва от съпротивата срещу задължителните ваксини. В дискусия на кръгла маса с медицински сестри чух, че в спешните отделения настъпват предотвратими смъртни случаи поради недостиг на персонал.

Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Нисък растеж съчетан с висока инфлация.Точно за това говори сенаторът.Че недостигът на работна ръка ще забави растежът и в същото време ще даде тласък на инфлацията.Стагфлация.Нищо глупаво няма в материала, съвсем точно са посочени причините , които не са изобщо валидни само за щатите ,напълно валидни са дори и за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Jay Gould
преди 2 години
От 2-3 дни не бях чел по-голяма глупост и по-голям проблясък на икономическата мисъл на журналистите :)) Алоо, вземете прочетете, какво точно е стагфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Ми да поканят мексиканците и другите бедни работници. Южна Америка е пълна с работна сила без работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Всеки ден идват орди мигранти от Мексико. Да ги впрягат да бачкат, щом *** не искат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
глупости... на търкалета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още