Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Недостигът при пенсионните спестявания в САЩ се очаква да нарасне драматично

Очаква се пенсионерите да надживеят своите спестявания с 8 години при мъжете и 10 години при жените

Недостигът при пенсионните спестявания в САЩ се очаква да нарасне драматично

Снимка: Ройтерс

Много американци не са спестили достатъчно за пенсия, като недостигът се очаква да нарасне драматично през следващите 30 години, пише Алесандра Малито за MarketWatch.

Недоспестяването – разликата между това, което хората са спестили и това, което би трябвало – е било 28 трлн. долара в САЩ през 2015 г., като се очаква към 2050 г. да набъбне на 137 трлн. долара, според изследване на Световния икономически форум (СИФ). Разликата в САЩ всяка година се увеличава с 3 трлн. долара.

Организацията е изчислила недоспестяването, приемайки, че пенсионният доход на повечето хора вкючва комбинация от държавна пенсия, работодателска пенсия и лични спестявания. Нивото на спестяване е съпоставено с очакваната продължителност на живота и нуждата от доходи, като се приема, че хората ще се пенсионират на между 60 и 70 години за държави като Китай, Канада, Япония и Великобритания.

Още по темата

Недоспестяването е най-силно изразено в САЩ, следвани от Китай (119 трлн. долара през 2050 г.) и Индия (85 трлн. долара). Като цяло, за осемте държави, които СИФ анализира, тя ще достигне 400 трлн. долара през 2050 г

СИФ установява три ключови фактора за недостига – хората живеят по-дълго, наличието на повече неформални работни структури (като фрийлансърството, което може да доведе до неравномерни доходи и лоши перспективи за пенсионни спестявания), растящата средна класа, при която стандартът на живот и очакваната пенсия се увеличават.

Недофинансирането на корпоративните пенсионни планове също е фактор, но в по-малка степен в САЩ и Великобритания, където пенсионните задължения на фирмите са обект на строг надзор и регулации.

Недостигът може да е по-силно изразен в зависимост от нивото на доходите. СИФ допуска, че пенсионерите ще искат да получават 70% от предпенсионния си доход, като на тези, които са били по-ниско платени, може да им трябват 100%, за да живеят комфортно след пенсия, докато на високо платените ще са им нужни и по-малко от 70%.

Нормата на възвръщаемост на пенсионните вноски естествено ще окаже значително влияние върху бъдещите пенсии, но по-ниската възвръщаемост е по-малък риск от липсата или недостатъчното заделяне на средства за пенсия.

„Увеличаването на спестяващите за пенсия хора, особено тези с ниски и средни доходи, е с най-голяма тежест за цялостното ниво на пенсионна сигурност”, изтъква докладът на СИФ.

СИФ открива, че пенсионерите се очаква да надживеят с години своите спестявания, особено жените. В САЩ този показател ще достигне 8 години при мъжете и 10 години при жените.

Мнозина американци осъзнават предизвикателствата на спестяването за пенсия. Те разбират, че трябва да спестят доста, но не всички предприемат необходимите мерки, като увеличаване на вноските си.

Някои работници, особено по-младите, казват, че е почти невъзможно да спестяват за пенсия, след като са притиснати от по-належащи финансови нужди като изплащане на жилище, студентски заем и отглеждане на семейство

Настоящата система за пенсионни спестявания се нуждае от подкрепа, като правителството е напът да направи промени, за да насърчи повече американци да се подготвят за по-далечното си бъдеще. Законодателите предлагат нормативна уредба, според която новонаетите автоматично ще се включват в пенсионните планове на работодателите.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
5
 
4
ABBA до: julian12
преди 4 седмици
Това с японските пенсионери го пише британският BBC... Капиш?
8
 
0
 
3
julian12 до: ABBA
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Стига писа глупости. Японските пенсионери извърсшват престъпления не поради липса на пари, а поради социални причини. Седни прочети преди на напишеш поредната тъ.от.ия
1
 
7
 
2
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
САЩ са на ръба на огромна криза, а в момента технически са в рецесия. Идващите години ще са доста тежки за страната вземайки предвид, че бейби бумърите се пенсионират и населението на страната е застарявашю, което е огромен негативен икономически фактор. САЩ имат огромен проблем с изплащането на песнии и това ще проличи следващите 3-5 години.
6
 
17
 
1
преди 4 седмици
Недостигът при пенсионните спестявания в САЩ се очаква да нарасне драматично

=

военният бюджет винаги трябва да е колкото разходват следващите 10 страни в класацията

=

като японските пенсионери, че правим престъпления, да може да ни хранят в затвора и да не спим под мостовете, че и частния бизнес със арестанти в затворите да просперира, няма само военните да доят кравата.

=

вече да оцелеят трябва да облагат и феновете си по света с данък: Сияйният Град на Хълма, че бомбътъ цъкъ: https://usdebtclock.org/

Още от Анализи
Кривата на Филипс може би си е наред, просто безработицата не е толкова ниска