IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма криза на развиващите се пазари

Финансова криза на развиващите се пазари е по-малко вероятна, отколкото страшните заглавия и сътресенията на глобалните пазари предполагат

08:11 | 31.01.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Световните инвеститори продължават да говорят за тревожен срив на развиващите се пазари. В скорошно проучване на холандския фондов мениджър NN Investment Partners една трета от анкетираните институционални инвеститори казват, че финансова криза в развиващия се свят е най-големият риск, пред който са изправени днес, оставяйки по-назад нова криза в еврозоната и нарастващи лихвени проценти. Опасенията изглеждат неоправдани, коментира BloombergView.

Разклатеният фондов пазар и влошаващата се валута на Китай размътиха глобалните пазари. Бразилия и Русия навлязоха в рецесия. Управляващият директор на международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди в изказване на 12 януари, че развиващите се страни „сега се сблъскват с нова реалност“ на по-бавен растеж.

Финансова криза на развиващите се пазари обаче е по-малко вероятна, отколкото страшните заглавия и сътресенията на глобалните пазари предполагат. Истината е, че повечето развиващи се страни са в много по-солидна форма, отколкото изглежда на пръв поглед.

Анализаторите предупреждават за опасна дългова експолозия в развиващия се свят. По исторически стандарти обаче натрупването в повечето страни не е драматично. В проучване от 2015 г. Нийл Шийранг, главен икономист за развиващите се пазари в Capital Economics, анализира предишни кризи и открива, че „проблемите са склонни да се появяват след бързо разширяване на дълга, а не когато дългът премине определен праг“. Неговият съвет е да се наблюдава темпът, с който се акумулира дългът, а не абсолютният му размер, когато се търсят признаци за следващ срив.

През последните години повечето развиващи се икономики не са натрупали достатъчно дълг спрямо размера на икономиките си, за да се оправдаят по-мечите предупреждения. През последното десетилетие съотношението на частния дълг към БВП в Малайзия е нараснал с 18,5 процентни пункта, в Индия със 17, в Индонезия с 12,5 и в Южна Африка с 11, сочат данните на Capital Economics. За сравнение, преди финансовата криза от 1997 г. съотношението се е вдигнало с почти 100 процентни пункта в Тайланд и с над 50 в Малайзия.

Много развиващи се икономики са много по-добре подготвени и за външни шокове. На много ключови развиващи се пазари по-голямата част от новия дълг е деноминиран в местна, а не в чужда валута. Това ги прави по-малко уязвими от отслабване на валутите им и отлив на капитал. Резервите в чужда валута също значително са нараснали. Според данни на Световната банка Индонезия е натрупала резерви за 112 млрд. долара до края на 2014 г. - почти шест пъти повече от 1996 г. преди финансовата криза в Азия. Резервите на Тайланд – 157 млрд. долара, са били четири пъти по-високи спрямо същия период. В Индия резервите са били около 5,6 млрд. долара през 1990 г., докато до 2014 г. те са нараснали до 325 млрд. долара.

Предвиждането дали такива кризи ще се случат или не, разбира се, е рискова дейност. Няколко важни страни сериозно се разклатиха през последните години, най-забележимо Китай, която се изправи пред най-забележителната дългова експлозия досега сред големите развиващи се икономики. Дългът на частния сектор е скочил с 80 процентни пункта до над 200% от БВП през последното десетилетие. Турция, Бразилия и Русия са също възможни точки на възпламеняване.

Винаги има шанс експлозия в една страна да се разпространи из развиващите се пазари, както стана в края на 90-те години. При такива панически обстоятелства диференцираните условия на отделните икономики спират да имат голямо значение.

И все пак развиващите се икономики са доказали, че могат да бъдат забележително устойчиви на фона на травмите през последните три години. Опасенията около влиянието от затягането на политиката на Федералния резерв на САЩ (Фед) доведе до панически отлив на капитал от развиващите се пазари в различни периоди от средата на 2013 г. насам. През последното тримесечие изходящите потоци са ударили рекордната сума от 270 млрд. долара – много по-голяма от отлива в най-лошия момент от финансовата криза през 2008 г. 

В резултат на това валутите в развиващите се пазари потънаха. Индийската рупия е загубила около една пета от стойността си спрямо долара от средата на 2013 г., а индонезийската рупия – една трета. Руската рубла струва по-малко от половината от стойността си преди само 18 месеца. И все пак въпреки тези стресове нито една развиваща се икономика не е изпаднала в абсолютна криза.

Това, което се случва в развиващия се свят, не е финансова криза, а криза на растежа. Прогнозите на МВФ за развиващите се икономики са за разширяване само с 4,3% през 2016 г., което е доста под 8,2% през 2006 г. Това е проблем само по себе си за световната икономика, която отчаяно търси нови източници на растеж – най-вече за 900-те млн. души, все още хванати в капана на бедността.

Директорът на МВФ Кристин Лагард отбеляза наскоро, че нивата на доходи в развиващия се свят доближават тези на развитите икономики с по-бавен от две трети от предвиждания преди десетилетие темп - тенденция, която тя определя като „причина за тревога“. Трудностите на развиващите се пазари може да не доведат до следващата голяма криза в света, но със сигурност са един от най-големите проблеми в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Естествено развиващите имат по-малки проблеми защото има още накъде да се развиват а развитите преминаха границата и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group добре е обяснил - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/Това което могат да направят САЩ и ЕС е забрана на офшорки т.н. регулации в цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне ,и за да има растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447 Тоест това е единственият изход - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034и се радвам,че Джозеф Стиглиц го каза макар,че не казва ясно от къде да дойдат парите за увеличение на съвкупното търсене и правителствените политики Новият бестселър на нобелиста Джоузеф Стиглиц излиза в България - http://***.economy.bg/economy/view/21684/Noviyat-bestselyr-na-nobelista-Dzhouzef-Stiglic-izliza-v-Bylgariya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Това е една много показателна статия, за развитите държави поне много се дуеха и само притискат ресурсните държави. А преди аз неикономиста обяснявах как не може да сътвориш BMW без джелезо, но опонираха тука, ем ей нагледно как ако се случи нещо с "развиващите се пазари" то западните пазари ше го попушат на първа линия ........Toyota страда от липсата на стоманаАвтомобилният производител може да преустанови временно производството си в Япония http://***.investor.bg/***/444/a/toyota-strada-ot-lipsata-na-stomana-210416/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
По исторически стандарти обаче натрупването в повечето страни не е драматично.-----демек: има мегдан за още "инвестиране", доката стане драматично
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
До вчера ги погребвахте - днеска нема нищо пак сядаме на софрата .... :)) Нема нищо, тя кризата е на западните пазари на развиващите се нищо им няма те знаят и 2 и 200 .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още