IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските лихви отслабват финансовата система и реалната икономика

Икономически модел, който зависи от потреблението и инвестициите, подхранвани от прекомерното заемане, е неустойчив

08:20 | 26.09.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отслабващата икономическа перспектива и засилващият се политически натиск тласкат централните банки към по-агресивни неконвенционални парични политики. В същото време нарастват опасенията, че подобни стъпки, особено отрицателните лихви, всъщност застрашават стабилността на финансовата система. Те рискуват да предизвикат опасни реакции на кредитните пазари и в реалната икономика, където ефектите от втори и трети ред са трудни за предвиждане или контрол.

Както показа опитът на банките в Япония и Европа, процесът следва предсказуем модел, пише Сатяджит Дас за Bloomberg.

Ниският растеж, ниската инфлация, под потенциалния БВП, безработицата и недостатъчната заетост - съчетани с финансовата нестабилност, особено волатилните цени на активите - подтикнаха централните банки да понижат лихвите под нулевата граница. Целта е да се стимулира заемането, за да се финансират потреблението и инвестициите, като по този начин се постави началото на цикъл на самоподдържащ се растеж.

Обикновено обаче отрицателните ставки не се отразяват напълно в реалните лихвени проценти. Регулациите изискват банките да поддържат клиентска депозитна база. Страхът от загуба на клиенти кара банките да не намаляват прекалено много депозитните ставки. Досега в Европа само големи корпорации са изправени пред отрицателни проценти, което означава, че им коства да поддържат депозити.

Тъй като лихвените маржове се свиват, а печалбите са под натиск, банките повишават таксите или се обръщат към други мерки за приходи, за да увеличат финансовия си резултат. Това поддържа относително високи реалните разходи по заемите, подривайки целия смисъл от политиката на отрицателни лихвени проценти.

Докато икономиката продължава да къкри, отчаяните регулатори намаляват лихвите все повече и повече. Доходността на държавните облигации е на все по-отрицателна територия, като кривата на доходност се сляга. Банките, които държат значителни суми държавен дълг, виждат как печалбата им намалява още повече.

Слабите печалби от своя страна оказват влияние върху цените на банковите акции и поставят под съмнение бъдещите дивиденти, обратни изкупувания или капиталова възвръщаемост. По-слабите финансови институции изпитват затруднения с финансирането. На практика всички се сблъскват с по-високи разходи по заемите.

Това порочно намалява размера на наличния кредит, което отново понижава потреблението и инвестициите. Като се има предвид, че банковите плащания представляват значителен източник на доход за инвеститорите, страховете от свиване на дивидентите усилва унинието. Вместо да стимулират икономиката отрицателните лихви увеличават несигурността за бъдещето. Домакинствата, притеснени от спестяването за пенсиониране и други цели, харчат по-малко.

Забавящият се растеж увеличава броя на необслужваните заеми. Това допълнително ерозира печалбите на банките и намалява кредитирането. Освен това увеличава разходите за заеми на банките, което води до по-високи кредитни маржове за кредитополучателите.

Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
Като кеша "не е нищо" и "не е нергия", защо така искат хората да го "изгърмят" набързо? М?--Имах напредвид- "защо така искаШ, хората да го изгърмят набързо"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
Още повече има едно пренасищане на продукти - няма смисъл да сменяш телефона, телевизора, колата и още куп други неща толкова често.---Много пъти съм казвал именно това - има тотално пресищане от всичко, което в комплект с "дългове", няма как да доведе до нещо по-различно от това, което се наблюдава - стискане на кеша "за черни дни"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
Какво съхрани от 5-6 години насам? ---А какво загубих ?Енергията е като на батерията - с времето пада. ---Само, че ако ти работи лаптопа, ще свърши батерията за 2-3 часа, а ако ти е изключен - и след месец да го пуснеш, пак имаш заряд, при това за поне час, че и повече...Като кеша "не е нищо" и "не е нергия", защо така искат хората да го "изгърмят" набързо? М?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Може би пък умните хора решиха, че скоро ще дойде друга криза, независимо точно с какви параметри. И всъщност е по-добре да имат нещо заделено и да нямат чак такива тежки кредити, за да не загубят и да са малко по-скопойни.Още повече има едно пренасищане на продукти - няма смисъл да сменяш телефона, телевизора, колата и още куп други неща толкова често.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
gabarduk
преди 4 години
Кой е казал "сляпо купуване"??? Сигурно ядеш много въглехидрати за енергия :))). Какво съхрани от 5-6 години насам? Горе долу оттогава паднаха лихвите. Нищо не си съхранил. Енергията е като на батерията - с времето пада. Ай само да не дрънкаш глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
SS-23
преди 4 години
Въпреки ниските лихви граничещи с 0 хората държат парите си на депозит. Там ги изяжда инфлацията, но въпреки това депозитите се увеличават. Би трябвало да има увеличено потребление, цените на имотите да растат но уви...---Хм ... и защо така си мислите, ве? Ей тва не мога да разбера на "икономистите"?! Защо изхождате винаги от хипотезата за "лапане", т.е. "за консумиране"?! Винаги много ми е била смешна тая "финансова теория""Парите" в днешно време са се првърнали във форма на Енергия! Спестявайки ги, човек пести, съхранява "енергия" за "утре"! Изхарчвайки ги, ти харчиш , губиш Енергията си!Въобще НЕ е идея да "купуваш", само заради идеята на самото "купуване"! Това е глупаво и крайно неразумно. Казваш - ама те парите стоят в буркана и инфлацията ги изяждала, т.е. парите ти намаляват. Ами като ги харчиш - не намаляват ли? Намаляват и то в десетки пъти по-бързо!Т.е. извода е, че сляпото купуване, слепият консумативизъм, който не е физически наложителен - не е въобще оправдан! И хората подсъзнателно усещат това и стискат кеша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Сега Централната банка ползва неправилен модел за емитиране на пари. При наличната банкова грешка, централната банка е с възможност чрез административно занижена основна лихва да отложи началото на стопанска криза. Този подход подсигурява възникване на бъдещи завишени щети.Вариантите за централната банка са:1. При запазване на банковата грешка: централната банка ползва неправилен модел за емитиране на пари е с нарастващи щети, проблеми и катастрофална криза.Общественото стопанство е жертва на поведението на централна банка.2. Устойчивият успех на обществената икономика е възможен, когато централната банка осъществява правилно емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Централната банка да ползва неправилен модел за емитиране на пари. При наличната банкова грешка, централните банки са с възможност чрез административно занижена основна лихва да отложат началото на стопанска криза. Този подход подсигурява възникване на бъдещи завишени щети.Вариантите за централната банка са:1. При запазване на банковата грешка: централната банка ползва неправилен модел за емитиране на пари е с нарастващи щети, проблеми и катастрофална криза.Общественото стопанство е жертва на поведението на централна банка.2. Устойчивият успех на обществената икономика е възможен, когато централната банка осъществява правилно емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
gabarduk
преди 4 години
Въпреки ниските лихви граничещи с 0 хората държат парите си на депозит. Там ги изяжда инфлацията, но въпреки това депозитите се увеличават. Би трябвало да има увеличено потребление, цените на имотите да растат но уви... Даже се говори за балон на цените в големите градове. Май има нещо сбъркано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
mangalistan
преди 4 години
Отрицателните лихви непокриващи инфлацията довеждат до загуба на стойност.Т.е парите не съхраняват стойност.Това води до дефлация за да могат все пак хората да печелят от нещо.Ами печелят от дефлационния растеж.Но това е пагубно за икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още