IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нито Brexit, нито Тръмп ще спрат глобализацията

Който смята, че глобализацията е мъртва, не е разбрал какво точно се случва, пише журналистът Майкъл Шуман

12:15 | 17.07.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Глобализацията – тази непреодолима сила, която неизбежно и неумолимо прави света по-малък, сега явно е под заплаха. Растежът на търговията така и не се възстанови до нивата отпреди финансовата криза от 2008 г., пише журналистът Майкъл Шуман за Bloomberg. 

Доналд Тръмп захранва предизборната си кампания със страхове срещу свободната търговия и имиграцията.

Икономическите проблеми на САЩ, каза той през юни, са „вследствие на лидери, които се кланят на глобализма, вместо на американизма“. После дойде Brexit, най-лошата пречка за Европейския съюз – най-амбициозния проект на глобализацията. Бил Грос дори нарече Brexit “краят на глобализацията такава, каквато я познаваме“.

В някои отношения Грос е прав. Богатият Запад даде старт на глобализацията, базирайки се на идеала, че е по-малко вероятно страните, обвързани заедно с търговия, пари и култура, да се унищожат една друга. Сега тези в САЩ и Европа, които вярват, че са пострадали от огромните промени вследствие на глобализацията, искат да обърнат нейния ход. Изолационизмът се приветства, все едно е независимост. 

Но всеки, който смята, че глобализацията е мъртва, не е разбрал какво точно се случва. Макар да има съпротива, голяма част от света все още създава тесни връзки между страни, компании и общности. Вместо да се свива, глобализацията се задълбочава и разширява, независимо дали това се харесва на поддръжниците на Тръмп или на Brexit.

Тази нова и може би още по-вълнуваща фаза на глобализацията представя сериозни предизвикателства за политиците, особено в САЩ и Европа. Докато работническите класи, страдащи от застой на доходите си и безработица, избухват срещу свободното придвижване на пари, стоки и капитали, избраните от тях политици са изправени пред натиск да се откачат от все по-взаимосвързания свят. Съдбата на страните може да зависи от това дали ще продължат да са част от глобализацията.

Първият кръг на глобализацията като цяло е движение от Запада към останалата част от света. В последствие се присъединяват и развиващите се страни като Китай, Япония, Южна Корея и др.

Успехът на тази ранна фаза на глобализацията води до нова, която се придвижва във всички посоки. Развиващите се икономики развиват топли връзки помежду си, докато Китай, Индия и други печелят богатство, сила и увереност. Според изчисления на Световната търговска организация 52% от износа на развиващите се страни е отишъл към други развиващи се икономики през 2014 г. спрямо 38% през 1995 г. Търговията между Китай и Индия е 1,7 млрд. долара през 1997 г., но през 2014 г. вече възлиза на 72 млрд. долара.

Повечето страни продължават да се стремят към свободна търговия, дори докато Тръмп определя Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) като „катастрофа“, а Brexit изкарва втората най-голяма икономика на Европа от единния пазар на континента.

Днешната глобализация привлича страни, които преди са оставали извън нея. Производителите на текстил и облекла от Бангладеш, Китай и Турция са инвестирали 2,2 млрд. долара в Етиопия миналата година, за да отворят заводи за износ към САЩ и Европа. Филипините, които дълго време изостават в район, изпълнен с хиперсвързани икономики, се превръща в огромен хъб за кол центрове.

Създават се нови институции, които да подкрепят тези тенденции. През юни подкрепяната от Китай Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB) одобри първите си 4 заема на стойност 509 млн. долара за проекти в Бангладеш, Индонезия, Пакистан и Таджикистан. Две месеца по-рано Новата банка за развитие (New Development Bank) също одобри първите си заеми за 811 млрд. долара по проекти в страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР).

Компаниите от развиващия се свят също стават все по-важни инвеститори. Според American Enterprise Institute китайските компании са инвестирали 111 млрд. долара в цял свят през 2015 г. - 10 пъти повече спрямо 2005 г. Общо индийските компании пък са инвестирали 139 млрд. долара през 2015 г., с което отбелязват ръст от 43% спрямо 2010 г.

Нарастващата антипатия срещу имигрантите също не означава, че хората си остават у дома. Според оценки на Световната банка броят на международните мигранти е нараснал до рекордните 251 млн. души миналата година. Над 38% от тях са се преместили от една към друга развиваща се страна през 2013 г. спрямо 34% към развитите икономики.

Разбира се, тази нова глобализация може да се изправи пред спънки, подобни на Brexit. Търговията между развиващите се икономки също среща забавяне. Оценките на СТО сочат, че ръстът на износа сред развиващите се икономики се е сринал до 1,3% през 2014 г. спрямо цели 33% само четири години по-рано. В някои случаи отношенията между страните не са толкова тесни, колкото изглеждат. Въпреки високото ниво на приятелство между Китай и Русия, постоянното недоверие е оставило много от обещанията им за сътрудничество именно на това ниво – обещания. А политици с намерения да се изправят срещу глобализма може да затруднят напредъка за всички.

И все пак враговете на глобализацията няма да успеят да я спрат. Твърде много страни виждат бъдещето си като част от нещо по-голямо. Индия отдавна изпитва съмнения за участието си в глобализацията, но след като облекчи правилата за преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през юни, министър-председателят Нарендра Мори коментира в Twitter, че страната му е „най-отворената за ПЧИ икономика в света“. В съседство е Мианмар, където военните лидери се поддадоха на демократичните реформи, след като осъзнаха, че обеднялата им страна не може повече да стои в изолация.

Тези, които обвиняват глобализацията за проблемите си, смятат, че ще се справят по-добре, ако наблюдават отстрани случващото се. Тръмп и поддръжниците му твърдят, че издигането на стени – буквално и преносно, ще защити американските работни места и индустрия от нечестната глобална икономика. Но първите сигнали показват друго. Острият срив на паунда след Brexit е признак, че инвеститорите вярват, че Великобритания е по-малко конкурентоспособна извън обединена Европа, отколкото вътре в нея. В Париж и Франкфурт банкерите и политиците нямат търпение да се възползват от изтичането на финансовите компании далеч от Лондон заради Brexit.

Вместо да се поддават на изолационистични сили, политиците трябва по-бързо да решат истинските проблеми. Работниците, разместени заради свободната търговия, се нуждаят от по-интензивни обучения, за да се подготвят за новите си позиции. Университетското образование трябва да стане по-евтино, а професионалните училища – по-достъпни. По-силен глас на профсъюзите в корпоративното управление ще позволи на работниците да се възползват по-справедливо от печалбата, която глобализацията предоставя на големите компании. Докато светът продължава да става все по-плосък, противниците на тази неизбежна и неумолима промяна трябва да внимават да не изпаднат от ръба му, смята анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
свери си числата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Откак се е появило онова състояне, което наричаме цивилизация, глобализацията си върви, къде с повече кръв, къде с по-малко, къде доброволно, къде доброзорно, две карчки напред една назад и тъй до наши дни. Въпросът е не дали се случва, а как се случва и кой и как ще дирижира тази глобална общност. Кой ще решава какво как ще се прави и как ще накара другите да са съгласни и да изпълняват. Много сме далеч от това. Много вода (или кръв) ще изтече преди тази глобализация да се случи.А иначе като четеш статията оставаш с впечатлението, че светът съществува за да има призводство и търговия, а то всъщност е обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
*** на чист въздух , момче !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Няма никакво значение, колко голяма една икономика, голям не винаги значи добър. Възможността за самоуправление е много по-важна от това дали си член на някой пропаднал клуб от обедняващи държави какъвто е антиевропейския съюз. Много по-добре би било Великобритания да обеднее до известна степен, но да си остане британска отколкото да заприлича на дупки като южна африка и ливан. БЕЛЕНЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА, ИЛИ ТЯ ЩЕ БЪДЕ СПРЯНА КАТО ГЛОБАЛИЗАТОРИТЕ БЪДАТ ЗАТОЧЕНИ НА ОСТРОВ ПЕРСИН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 13
lyusien
преди 7 години
До 4 Мексико е в Ц А но всичките икономически определения я сравняват със страните от Ю А В момента е наи добрата икономика в Ю А Великобритания е икономика със БВП от около 2 трилиона Какво е тя сравнена с 14 трилиона на С А Щ и ЕС 12 трилионата китаиска икономика и 8 трилионата японска икономика Ще стане малка регионална икономика Още в края на годината митническите пунктове по атлантическото краибрежие ще заработят и износа на Великобритани я ще стане силно некорентноспособен спрямо европеиските стоки А Европа произвежда всичко което произвежда и Великобритания Слабия паунд стимулира износа но силно утежнява разплащателната сметка което ще закара икономиката на Г Б в Рецесия Разбира се заедно и сдруги фактори Но има нещо в което съм абсолютно сигурен НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 3
lozkhris
преди 7 години
Говориш под влиянието на емоции,а не на здрава логика.Мексико не е в ЮА, а в Северна,това първо.Второ,UK е 6-та икономика в света и хич,ама хич не е регионална - ако беше,никой нямаше да му дреме и брекситът щеше да бъде подминат като второстепенна новина.Вместо това всички прегракнаха да крещят колко зле щяло да бъде ако гласуват против. Местене на компании от Лондон към Франкфурт?! - Друг път!!! Точно сега условията ще са много по-добри от преди. Лирата падна, което е добре за английските компании, опериращи извън страната и износа. Така че за тях да не ривем...Притокът на емигранти от Мексико към САЩ изобщо не е намалял,напротив - увеличава се,а мексиканската икономика вече търпи ударите на свободния пазар-дори царевицата се внася от САЩ.Уточнение - от Монсанто, о, изненада..Така че монетата има две страни винаги.За някои глобализацията е добра, напр за големите корпорации.Те изнасят производства и печелят милиарди от евтина работна ръка.Но за другите това си е жив геноцид...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Това е така, глобализацията ще бъде спряна от стотици милиони европейски и американци, които ще настояват за край на свободната търговия в световен мащаб, а такива като Тръмп и Фараж ще са само изпълнители на тяхната воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 15
lyusien
преди 7 години
Нищо и никои не може да спре глобализацията Това са смехотворни обещани я на хора като Тръмп англичаните Льо Пен Тръмп не може да не знае че точно глобализацията задвижи огромни капитали и стоки между С А Щ и Мексико което рязко намали притока на емигрант и от Мексико в С А Щ Процеса вече е обратен Много хора напускат САЩ и се връщат или се местят в Мексико Не стените а глобализацията реши този проблем Мексико благодарение на глобализацията е най добре развиващата се икономика в Ю А Същото е и с Великобритания Много скоро англичаните ще осъзнаят че са само една малка регионална икономика Много скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 8
Д.Петков
преди 7 години
Новините за глобалистите и мултикултуралистите са само лоши и ще стават още по-лоши догодина във Франция като спечели изборите Льо Пен, в САЩ - Тръмп, а в Италия - Пет Звезди (на местните избори кмета в Рим вече е техен). Настало е време разделно и това само тия с розовите очила като въпросния журналист не го виждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още