Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Нов доклад очертава пътя на Европа към икономически ефективно зелено бъдеще

Capgemini Invent представя 55 проекта, които могат да доведат до създаването на 12,7 млн. нови работни места и пазар на стойност близо 800 млрд. евро

Нов доклад очертава пътя на Европа към икономически ефективно зелено бъдеще

Снимка: Pixabay

Организацията за цифрови иновации, консултации и трансформация Capgemini Invent публикува нов доклад, който се фокусира върху 55 проекта за чисти технологии, които могат да ускорят икономическото възстановяване и да помогнат на Европа да постигне целите си относно емисиите на парникови газове през следващите години. Докладът, озаглавен Fit for Net-Zero: 55 Tech Quests to Accelerate Europe’s Recovery and Pave the Way to Climate Neutrality, служи като ръководство за политиците и инвеститорите и предлага проекти, които да бъдат добавени към плана на Европейската комисия (ЕК) за възстановяване в размер на 750 млрд. евро, който цели едновременно да подпомогне европейската икономика и да я трансформира до 2050 г.

Проучването е поръчано от Breakthrough Energy, мрежа от организации, основана от Бил Гейтс и водещите световни технологични и бизнес лидери за ускоряване на прехода към чисто енергийно бъдеще.

Държавите членки на Европейския съюз (ЕС) ще започнат да представят своите национални планове за възстановяване и устойчивост от 15 октомври. Съществуват редица въпроси, които трябва да бъдат разгледани, включително дали техните планове са в съответствие със законодателството на ЕС в областта на климата.

Докладът на Capgemini Invent изследва и анализира съществуващи и бъдещи технологии в пет взаимосвързани икономически области: енергетика; сгради и строителство; промишленост; транспорт; храна и земеделие. 

Въз основа на това изследване Capgemini Invent идентифицира 55 технологии, които най-вероятно ще доведат до резултати с нужните скорост и мащаб. Тези проекти имат потенциал да създадат пазар на беземисионни стоки и услуги на обща стойност до 790 млрд. евро брутна добавена стойност годишно, да намалят емисиите с 871 тона въглероден еквивалент и да създадат близо 13 милиона работни места до 2030 г. както чрез нови позиции, така и чрез трансформация на съществуващите. С течение на времето всяко евро, вложено в това портфолио от чисти технологии, се очаква да генерира 9 евро от бъдещия оборот на европейските пазари до 2050 г. Тези проекти също могат да помогнат за подобряване на качеството на въздуха, безопасността на храните и енергийната независимост в Европа.

Изследването заключва, че драстичното намаляване на емисиите е възможно в петте ключови области, като това може да помогне на Европа да намали с 55% емисиите спрямо нивата от 1990 г. до 2030 г. и да осигури климатично неутрална икономика до 2050 г.

В същото време новите инвестиции в иновации ще осигурят нови работни места. 55-те проекта ще изискват около 144 млрд. евро публични и частни инвестиции годишно и ще подкрепят 12,7 млн. нови специализирани и устойчиви работни места.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 1 месец
То ако можеше от иди0тство да се произвежда електроенергия - и 107 000 000 тераватчаса щяхте да произведете.
И друго - щом тия технологии от всяко евро щели да произведат нови девет - що никой не иска да инвестира в тях без тлъсти държавни субсидии?

Ама най-искам да знам - ако това със зелените пр0стотии се провали, КОЙ ще отговаря? Тия, които поеха отговорност за напълването на Европа с озверели нигъро-талибани ли?

Най-страшното нещо в съвременният либерастки свят е, че политиците могат да вършат всякакви безобразия (за които в по-цивилизовани времена тимбериците им щяха да паднат в кофата на гилотината) и нищо да не им се случи !!!

Още от Анализи
България е 55-та в света по защита на правото на собственост