IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови тревоги надвиснаха над ядрените преговори с Иран

Според изданието Axios Израел е предупредил останалите страни, че Иран е близо до евентуално създаване на оръжеен уран

16:02 | 01.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Иран Ибрахим Раиси. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Президентът на Иран Ибрахим Раиси. Снимка: Bloomberg

Отне 5 месеца ядрените преговори около Иран да бъдат възобновени. И може би вече са в беда.

Високопоставени дипломати от Великобритания, Франция и Германия предупредиха, че възобновените преговори за връщането на САЩ и Иран към споразумение, което да ограничи ядрената програма на Техеран срещу облекчаване на санкциите, са изправени пред ключов момент, пише Politico. Става въпрос за статия на Axios, според която Израел е предупредил останалите страни, че Иран е близо до евентуално създаване на оръжеен уран.

Ако това е вярно, казват дипломатите от т.нар. страни Е3, преговорите може да се провалят.

„Това сериозно ще застраши процеса“, казаха дипломатите пред група репортери във Виена във вторник. „Не можеш да обогатяваш [уран] до оръжейно ниво и да казваш, че искаш завръщане към споразумение, чиято цел е да се гарантира изключително мирния характер на ядрената програма на Иран“, добавиха те.

Дали е истина или не, развитията подчертавта напредъка на Иран в изграждането на ядрената си програма, както и втвърдената преговорна позиция след изборите в страната, които доведоха духовникът хардлайнер Ибрахим Раиси на власт. И подчертават песимизма, който много западни дипломати вече усещаха, преди да се насочат обратно към Виена.

„Ако не ни покажат, че са сериозни тази седмица, имаме проблем“, заявиха европейските дипломати.

Въпреки това Енрике Мора, старши представител на ЕС, координиращ преговорите, се опитва да остане оптимист.

„Очевидно има воля у иранската делегация да се ангажира със сериозната работа ядреното споразумение да бъде съживено“, каза той пред репортери в понеделник.

Обратно на работа

Преговарящи от Великобритания, Франция, Германия, Китай, Русия и САЩ се завърнаха във Виена тази седмица, за да възобновят разговорите около възстановяването на иранската ядрена сделка от 2015 г., която почти потъна, след като американският президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от нея през 2018 г.

Въпреки хладното бурно време и малкото разсейвания предвид блокадата заради Covid-19, поради която магазините и дори коледните пазари във Виена са затворени, дипломатите чувстват облекчение, че са обратно на масата за преговори.

Иран заяви, че се нуждае от петмесечно прекъсване, за да изясни преговорната си позиция, след като Раиси пое президентския пост. Техеран обаче използва времето да предприеме допълнителни стъпки, за да засили ядрената си програма чрез допълнително обогатяване на уран и добавяне на по-модерни центрофуги – машините, използвани за обогатяване на урана. Тази седмица статия, предизвикала вълнение, твърди, че Израел е споделил разузнавателна информация със САЩ и европейските страни за това, че Иран се доближава до способността да обогатява уран на ниво от 90% за оръжейно качество.

Въпреки това Иран настоява, че ядрената му програма е мирна.

При завръщането си от Техеран Иран доведе необичайно голяма делегация от 40 души, очевиден опит да демонстрира сериозността си в разговорите, особено когато става въпрос за въпроса за премахването на санкциите от Запада. В делегацията бе не само главният преговарящ Али Багери Кани, но и заместник външните министри по икономическите и по правните въпроси, заместник-гуверньорът на централната банка, заместник-министърът на икономиката, както и заместник-министърът на петрола.

Въпреки това дипломатите от Е3 казаха, че все още не знаят колко точно от проектотекстовете, които бяха договорени през изминалите шест кръга преговори във Виена, Иран ще приеме сега.

Съгласно оригиналното споразумение Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна облекчаване на икономическите санкции. Преговарящите във Виена се опитват да възстановят тази оригинална сделка по споразумението, договаряйки последователен план стъпка по стъпка, според който САЩ и Иран ще изпълнят уговорките по оригиналната сделка.

През предишните интензивни обсъждания преговарящите изготвиха основен документ с политически ангажименти, както и три анекса за вдигане на санкциите, ядрени ограничения и последователността на стъпките, които САЩ и Иран трябва да предприемат.

Преговарящите оцениха, че около 70 до 80% от споразумението е завършено, а оставащите 20-30% съдържат най-трудните въпроси, например какво да се направи с множеството модерни центрофуги на Иран.

Багери Кани, новият водещ преговарящ на Иран, заяви във вторник, че „всички въпроси, приключени през последните шест кръга, могат да бъдат предоговорени“. Той добави: „Това, което имаме от последните шест кръга, е проект, не споразумение. А проектът подлежи на преговори“.

Една от причините, поради които детайлната работа по изготвянето на проекта може да се усложни сега: Багери Кани говори чрез преводач за разлика от предшественика си Аббас Арагчи, който владее английски свободно.

Какъв е план Б?

Все още не е ясно какво планира да прави всяка страна, ако Иран не покаже сериозен интерес да се ангажира с дипломация – или изгради ядрена бомба.

САЩ не изключват военен отговор, а европейците по всяка вероятност биха опитали да поддържат единство, включително с Русия и Китай, и да засилят политическия натиск върху Техеран.

След официална среща в понеделник на Общата комисия – органа, отговорен за надзора върху изпълнението на ядреното споразумение – дипломатите се разделиха по работни групи, които ще разгледат подробно премахването на санкции и ограничаването на ядрената програма на Иран.

Иран все още не преговаря директно със САЩ, а вместо това разчита на европейските дипломати да доставят устни и писмени съобщения на американската делегация, водена от специалния пратеник на САЩ за Иран Робърт Мали. Американският екип се намира в отделен хотел, близо до хотела Palais Coburg, където се провеждат основните преговори.

„Това ще бъде важен момент, при който ние очакваме, че след толкова много месеци подготовка, иранската страна ще излезе с конкретни предложения“, казаха европейските дипломати.

Не е ясно колко дълго този кръг преговори ще продължи, но някои очакват да е поне до петък. „Донесохме си големи куфари и можем да продължим колкото е необходимо“, пошегува се един от дипломатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още