Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Новият регулаторен план на Китай е предупреждение към инвеститорите

Си Дзинпин преобразува китайската икономика във форма, която се надява да бъде по-податлива от политическа гледна точка

Новият регулаторен план на Китай е предупреждение към инвеститорите

Снимка: Bloomberg

Американското фиаско в Афганистан с право доминира в новините, но останалият свят не е спрял да се движи. По-специално новият петгодишен план на Китай за икономическо регулиране заслужава повече внимание, отколкото получава, пише Wall Street Journal в редакционен коментар. 

Документът, формално петгодишен план за усилване „върховенството на закона“, трябва да се разглежда успоредно с генералния петилетен икономически план, който Пекин представи през март. Тази програма постави подновен акцент върху промишлеността след много години, в които Китай заявяваше, че иска да стимулира услугите. Правителството на президента Си Дзинпин също изтъкна опасения за „сигурността“. Това означава основно да се погледне с подозрение на чуждото влияние, включително внос и инвестиции.

Комунистическата партия на Китай знае как да се придържа към план. Последните месеци демонстрираха мощно какво означава „свалянето на акцента” от услугите. Властите започнаха разследване на практиките относно данните в много интернет фирми. Една от целите бе Didi, популярно транспортно приложение, което получи инструкции да спре да приема нови клиенти, дни след като набра 4,4 милиарда долара при първоначално публично предлагане в Ню Йорк.

Още по темата
След това Пекин почти затвори доходоносния пазар за частни уроци, може да глоби приложението за доставка на храна Meituan с 1 милиард долара за предполагаеми антитръстови нарушения, и заплашва онлайн платформата за игри на Tencent, която е листвана на фондовата борса в Хонконг.

Проектозаконът за „върховенството на закона“ от август ясно показва, че тези „наказания” ще продължат за неопределено време. Пекин призовава няколко пъти за засилване на антитръстовите мерки, което в случая на Meituan се оказва ефективно средство за икономически контрол. Обмисля се законодателство относно националната сигурност и технологичните иновации, наред с други въпроси, като Пекин ще играе по-голяма роля в регулиране развитието на индустрии като интернет финансите, изкуствения интелект и облачните изчисления.

Един урок е, че Си Дзинпин казва това, което има предвид. Изненадващ брой чуждестранни инвеститори изглежда все още вярват, че Си ще върне Китай на пътя на реформите. Някои функционери в Пекин също се надяват това да се случи. Водещият регулатор на ценни книжа в страната наскоро се опита да увери чуждестранните инвеститори, че Китай не се затваря напълно.

Инвеститорите могат да залагат на политическия риск, ако решат, но забележете колко последователна е програмата на Си Дзинпин и колко упорито я следва. По време на почти десетилетието си на власт той разшири ролята на държавните предприятия в икономиката, както и ролята на представителите на комунистическата партия в уж частните компании. Той организира репресии спрямо източниците на политическо несъгласие, особено в Хонконг и провинцията Синдзян. Сега смазва потенциалната заплаха за партийното управление от частните компании, които подпомагат връзките между (и събират данни за) китайците независимо от държавата.

Си Дзинпин прави нещо повече от това да даде пример с няколко големи компании. Той преобразува китайската икономика във форма, която се надява да бъде по-податлива от политическа гледна точка. Това застрашава просперитета на китайските граждани, но чуждестранните инвеститори също бяха предупредени.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Собствената икономика е най-големият враг на Русия