IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият тон на Рубини - с оптимизъм и препоръки за инвестиции

След няколко години предупреждения и песимизъм американският икономист се изказва положително за САЩ, долара и акциите

09:26 | 24.09.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новият тон на Рубини - с оптимизъм и препоръки за инвестиции

Името на Нуриел Рубини стана популярно с прогнозите за криза и срив на пазарите. Сега обаче изглежда, че доктор Страх сменя тона си и показва доверие към американската икономика и фондовия пазар, пише CNBC.

Невероятно, но думата „криза”, както и нейните синоними, почти липсваха от лекцията, която Рубини изнесe по време на конференцията за търговия със суровини Index Universe, посочват от агенцията.

Вместо тях на няколко пъти специалистът е използвал термина „анемично” по повод възстановяването на глобалната икономика. Според Рубини американската икономика е доста по-добре позиционирана за ръст от повечето си глобални конкуренти, което води до поскъпване на долара, постепенно увеличаване на лихвите и избягването на катастрофа на облигационния пазар.

За долара

„По-вероятно е доларът да поскъпне, отколкото да отслабне. Това, което отличава САЩ от останалите развити икономики, е фактът, че фундаментите на американската икономика са много по-добри”, посочва Рубини.

Сред посочените предимства са ръстът на производителността и внедряването на технологии, както и продължаващото вливане на ликвидност от Федералния резерв. Според Рубини Фед ще започне да свива месечните покупки на облигации скоро, а през 2015 година ще започне и да увеличава основния лихвен процент.

„Америка е много по-напред и е много по-успешна от останалите икономики. Ръстът в САЩ ще бъде много по-бърз от този в Европа, Великобритания и Япония. Постепенно доларът ще започне да поскъпва, а не както предричат някои – да се срива”, категоричен е Рубини.

За суровините

Като цяло, Рубини има негативни очаквания за цените на суровините, тъй като според него „суперцикълът” при тях вероятно е приключил.

„Цените на повечето суровини е по-вероятно да вървят надолу през следващите две години, отколкото да се повишат”, обяснява икономистът и посочва, че причина за това е забавянето на китайската икономика, както и намаляването на ресурсната й интензивност.

Изтеглянето на стимулите от страна на Фед също би трябвало да натежи на цените, тъй като ще предизвика поскъпване на долара, смята Рубини.

За златото

Далеч не толкова оптимистичен е Рубини по отношение на златото. Неговото очакване е, че цената на благородния метал ще се върне към 1 000 долара за тройунция, като основната причина за подобен срив би бил фактът, че инфлацията изчезва като заплаха.

„Онези, които се страхуват от инфлацията, се опасяват, че печатането на пари предизвиква инфлация. В развитите икономики повишаването на цените ще бъде най-малкият проблем за решаване през следващите две или три години”, обяснява Рубини.

За акциите

Попитан има ли област, за която да е по-оптимистичен, Рубини обяснява, че би трябвало да се обърне внимание на пазарите на акции. Тук икономистът препоръчва погледът да е насочен към акциите от развитите страни – и по-конкретно от САЩ и Япония, а не толкова от Европа и Великобритания.

И все пак порция мрак

Въпреки очевидната смяна на тона, Рубини остава верен на себе си и посочва няколко държави, към които трябва да се подхожда с внимание. Заради високите дефицити по текущите сметки икономистът не е е оптимист за някои от развиващите се страни и посочва като примери Индонезия, Бразилия, Турция и Украйна.

„Оставаме предпазливи към тези развиващите се пазари, които са крехки според много показатели”. Обяснява Рубини.

По отношение на Китай иконмистът очаква забавяне на растежа до 6 на сто през 2015 година. Освен това страната трябва да вземе мерки за ограничаване на спестяванията, които остават над 50% от брутния вътрешен продукт, както и да насърчи вътрешното потребление, което към момента се равнява на 30% от БВП.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
:))Еееееееее, ама нали съм написал "над 99%" ?? - а за останалите "в 1-я процент" - може да са 0.0001% ;)) - аз от уважение към способността на маймуните да надскочат себе си, съм завишил процентите... но съм съгласен, че остава само уважението накрая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Ха, ха ;)))На този си пост няма да дам доказателство за милите *** (-) ... наготово НЕ!ЗАЩО ли - притрепереха ли ви устенцата или ви е рано още?- ами защото трябва преебаните да са достатъчно много /над 99%/... във всички посоки /не е само 1/ !! А защо да намалявам този процент, та да вдигам трудностите за останалите в 1-я процент :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ами от почти 2г е стартиран обратен на КризАта под-процесс... СЕГА не е "модерно" да се говоти за КриЗа, въпреки , че пак сме в КриЗаТа :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
Тъй, тъй... Този дето задава посоката, винаги познава накъде ще тръгне пазара. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Дааа... напълно съм съгласен :))- даже бих ти продължил мисълта: СЪЗДАДЕН е от тях! Като всички рекламирани герои, определящи Х'амИриканската мечта, и насочващи очакванията ни като Сорос... и после всички се чудят как последния "винаги" печели, като не очаквал това дето очаквали хората :)))))))) - но както обичам да казвам - ако те имаха или можеха да знаят САМИ и 1/10 от това което се рекламира че имат, то те биха били наистина щастливи, а действителността нямаше да е това , което е! ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
Гари
преди 10 години
Рубини е някакъв измислен икономист, който печели някакви награди само защото е винаги в подкрепа на политиките на правителствата и централните банки. Специално за Китай явно не е в час. От няколко години китайците правят точно това, което той им препоръчва - вдигат доходите с 25% годишно, за да насърчат вътрешното си потребление. Най-после разбраха, че си имат най-големия в света пазар и не е необходимо да формират излишъци от износ и да трупат безполезни хартийки. Правят го по китайски, разбира се. Бавно и внимателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
bigi
преди 10 години
Този човек толкова закъсня с промяната на мнението си. Изпусна всички трендове и всички влакове. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Дали си е променил "мнението" сам?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още