Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Новите лица на опашките за храна предупреждават за задаваща се криза

Все повече специалисти се редят на опашките за хранителни продукти, защото не са обхванати от правителствените програми за подкрепа

Новите лица на опашките за храна предупреждават за задаваща се криза

Снимка: Bloomberg

Джовани Бруно, ръководител на италианската мрежа на хранителните банки Banco Alimentare, никога не е виждал криза като тази, предизвикана от коронавируса: молбите за помощ са се увеличили с 40%, като се е променил значително и профилът на търсещите помощ, пише Bloomberg.

Доброволците виждат нови лица сред огромния брой хора, които се появяват всеки ден, неспособни да се изхранват. Много от тях са работници и самонаети, които до блокирането заради коронавируса винаги са били в състояние да сложат храна на масата.

„Хората ни казват, че се срамуват, никога преди не е имало нужда да искат храна", казва той. „Някои помагат на съседите си, които не искат да помолят за помощ“, допълва той.

Нарастващият брой специалисти, които се редят на опашките за храна пред хранителните банки, е знак, че сравнително обширните мрежи за безопасност в Европа сякаш не успяват да обхванат новите групи нуждаещи се дори с огромните програми за спешна финансова помощ.

Тъй като икономиката е в дълбока рецесия и се очаква бавно възстановяване, това засилва опасенията за а увеличаване на неравенството в доходите в регион, който традиционно се справя по-добре с проблема в сравнение със САЩ, посочва информационната агенция.

Графика: Bloomberg

Много от хората, поели тежък удар от икономическата блокада, не отговарят на условията за подкрепа, защото не работят на постоянен трудов договор. Това включва собственици на малък бизнес, хора на свободна практика или на временен договор. Последните разчитат на ротацията на работните места и сезонността – например в туристическия сектор и земеделието през зимния и летния сезон.

Въздействието върху нискоквалифицираните и нископлатените е особен проблем, тъй като много от тях едва са се справяли с прехраната си и преди кризата. Те нямат спестявания, които да мобилизират.

В цяла Европа процентът на бедност сред работещите се е повишил от 2008 г. до близо 10%. Във Великобритания половината от работниците, изложени на риск от загуба на работа или изправени пред намалени работни часове или заплати, са в професии, които печелят по-малко от 10 паунда (12,36 долара) на час - под целевата ставка за националната минимална заплата, според McKinsey & Co.

В смразяващо предупреждение официалният служител, който ръководи националната статистика за смъртността в САЩ, заяви, че продължителното, бавно икономическо възстановяване може да доведе до „значителен брой смъртни случаи в резултат на изтласкване на хората в бедност или в дългосрочна безработица“.

Още жълти жилетки?

Конрадо Гименез, който ръководи организация с нестопанска цел, наречена Fundacion Madrina в Мадрид, казва, че той и неговите доброволци са хранели около 400 семейства месечно в тяхната хранителна банка преди кризата. Сега те хранят 2500 семейства всеки ден, включително много сервитьори, готвачи и други хора с професия. „Никоя криза не може да се сравни с тази“, казва Гименес.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
3
 
2
 
12
panther до: фиг.1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
90% от селското стопанство е механизирано. Всички основни храни (staple foods) се субират и обработват механизирано. Останалатата ръчна работа е тежка и изисква основно труда на хора (с извинение) прости, които не могат да вършат нищо подходящо за съвременен образован човек. Да се призовават специалисти (няма значение в коя област) да ходят на полето да работят е глупост.
0
 
5
 
11
фиг.1 до: panther
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Селското стопанство все още не е съвсем механизирано и аз лично се съмнявам в скоро време технологиите да напреднат толкова, че напълно да заменят хората. Във всеки случай, за прибирането на реколтата са нужни много сезонни работници. Иначе не знам, някой може вече да е измислил машина, която например да бере череши, но аз поне за такава не съм чувал.
2
 
3
 
10
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
За работа на полето има трактори и комбайни. Призивите да отидат хората на полето са все едно - да заменим всички компютри със сметала, всички автомобили и камиони с коне, а багерите с лопати. Пишат ги хора, които явно са пропуснали последните 100 години технически прогрес. Включително наши политици с глави пълни с картофи.
5
 
3
 
9
ing5rov до: vajvaj
преди 5 месеца
ако пък смяташ туй , дето го ядат американците например за храна ...
3
 
2
 
8
vajvaj до: Petar2015
преди 5 месеца
Що, ти ще отидеш ли на полето да работиш, ако останеш без работа? Аз категорично не, както мисля и повечето хора, пишещи тук. А някой да стои гладен, при положение, че около 1/3 от храната в света се изхвърля, смятам за престъпление...

Още от Анализи
Европейските банки имат нужда от орязване на разходите, а не от сливания