Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Обичайните правила изглежда не важат за сегашните пазари

За инвеститорите е опасно, когато отрицателните сили могат да се превърнат в положителни толкова бързо

Обичайните правила изглежда не важат за сегашните пазари

Снимка: Bloomberg

Това, че някои от същите сили, допринесли за стръмните спадове преди няколко месеца, сега стимулират възстановяването, е знак за това колко изкривени са пазарите. Опитите на инвеститорите да изберат акции победители може да изглеждат като лотария на пазари, където обичайните правила изглежда вече не важат. Според мен само шепа активи изглеждат устойчиви, пише за Financial Times Сийма Ша, главен стратег в Principal Global Investors.

Още по темата
По време на срива на пазара през март шест комбинирани фактора разтърсиха портфейлите на инвеститорите: отделянето на цените на активите от икономическия фундамент; разпространението на социалните медии; рискът от „паднали ангел“ (компании, изгубили инвестиционния си рейтинг - бел. прев.) на пазарите на корпоративен дълг; нарастващата популярност на алгоритмичните стратегии за търговия; множеството глобални вериги за доставки; и доминиращото тегло на технологичните компании в индексите.

Някои от тези фактори продължават да представляват значителни рискове за пазарите, докато те вървят към възстановяване, създавайки потенциални спирачки пред тях.

Вземете сериозното разминаване между силните пазари и слабия фундамент, което означава, че сме постоянно уязвими от негативен изблик в настроенията. След подема през април индексът MSCI за САЩ, който отчита акциите с голяма и средна капитализация, е бил по-скъп само в 1 на сто от времето от 2003 г. насам, въз основа на нашата обща мярка за оценка, която съчетава печалбите, балансовата стойност и дивидентната доходност. Междувременно индексът за акциите на растежа в САЩ (MSCI US Growth) никога не е бил по-висок. Втора вълна от инфекции с Covid-19 обаче, която евентуално ще доведе до подновяване на карантината, може да сложи рязък край на този мини бичи пазар.

Социалните медии също остават насрещен вятър. Те разпалиха страховете и неразбирането в ранните дни на вируса и все още действат като ехокамера на безпокойството, изостряйки сривовете както в доверието на инвеститорите, така и в това на домакинствата.

Сложността на глобалните вериги за доставки ще продължи да тежи върху портфейлите. Въпреки че Китай предприе много за отмяна на карантината, а бизнесът отваря отново, засилването на ограничителните мерки в други страни вече се предава чрез глобалните вериги за доставки, като осуетява възстановяването в самия Китай. Продължаващото политическо напрежение между Вашингтон и Пекин може да доведе до допълнителни търговски действия срещу Китай, които могат да нанесат косвени щети на много други държави.

Но три фактора, които помогнаха за ускоряване спада на пазарите, сега се превръщат в неочаквани стимулатори.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Заслужено ли са пренебрегвани малките акции днес?