Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Обратни изкупувания за 5 млрд. евро – ще стигне ли кешът на компаниите от Dax

Adidas, Allianz, Munich Re: Много компании спират програмите си за обратно изкупуване на акции, за да натрупат повече пари. Siemens е голямoто изключение

Обратни изкупувания за 5 млрд. евро – ще стигне ли кешът на компаниите от Dax

Adidas не е най-добрият пример за отговорно поведение с финансите в кризисни времена. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Повече от дузина компании от Dax и над 20 фирми в MDax предупредиха за по-слаби приходи през последното тримесечие в резултат на причинената от коронавируса криза. Толкова лоши съобщения за толкова кратко време – това досега не се бе случвало. Но очевидно не всички компании виждат себе си в криза.

След 8,8 млрд. евро през предходната година като цяло, германските компании вече бяха закупили собствени акции от фондовата борса за повече от 5 млрд. евро през първите четири месеца на 2020 г. показват изчисленията на Handelsblatt. На преден план изпъкват Adidas, Linde и най-вече Siemens.

Тъй като повечето компании предимно унищожават прибраните акции, те стесняват предлагането. Бъдещите печалби и дивиденти се разпределят в по-малко акции. Това обикновено насърчава цените на акциите.

През втората седмица на април Wirecard купи собствени акции за 5,56 млн. евро, седмица по-рано - за 8,45 милиона евро. Специалистът по диализите Fresenius Medical Care (FMC) изкупи собствени акции за 112,7 млн. евро през първата седмица на април при средна цена от 59 евро. Преди година и половина акцията струваше 90 евро.

Още по темата

„Като акционер можете да сте щастливи от това, стига отчетът да е наред“, аргументира се експертът по изкупуванията Филип Именкьотер от управителя на активи Flossbach von Storch. Идеята зад всичко това звучи правдоподобно: ако цените на акциите паднат, компаниите активират програмите си за обратно иззкупуване, одобрени от годишното Общо събрание и поне смекчават пониженията в курсовете.

За FMC е малко вероятно да понесе загуби поради пандемията, освен ако пациентите с бъбречни проблеми не отложат своето жизненоважно диализно лечение от страх да не бъдат заразени с вируса Covid 19. Онлайн порталите Scout 24 и United Internet, които изкупуват свои акции от април, също са устойчиви на криза.

Но акции купуват и компании, които са заплашени от спадове на приходите, включително най-големият в Европа производител на мед Aurubis и строителната компания Hochtief. И двата концерна стартираха програмата си през март.

Вероятно най-зрелищният случай е Adidas - и предизвиква съмнения за значението на подобни капиталови мерки в разгара на криза. До 16 март производителят на спортни стоки продължаваше в бясно темпо да изкупува обратно собствени акции. Според изчисленията на Handelsblatt от 2018 г. компанията е похарчила за целта общо 2,07 милиарда евро.

Обратът последва през април: Adidas отмени обявения по-рано дивидент и спря обратното изкупуване на акции. Дори нещо повече: групата изпрати 1200 от своите 7000 служители в цяла Германия на финансирана от правителството краткосрочна работна седмица и осигури ангажимент за заем в размер на 2,4 милиарда евро от държавната банка за развитие KfW.

„Когато компаниите изкупуват собствени акции на фона на рязкото понижаване на цените, това за акционерите е знак за мощ“, казва експертът по изкупувания Именкьотер. „Но ако компаниите поискат веднага след това пари а данъкоплатците, такова поведение е трудно да се оправдае от морална гледна точка“.

Надзорният орган на Европейската централна банка апелира към кредитните институции да се въздържат от изкупуване на акции в условията на криза. Въпреки че това не обвързва правно компаниите, все пак е ясен сигнал за цялостната икономика.

Отвъд партийните граници, а също и в приятелски настроени към бизнеса политически крила обратното изкупуване на акции и изплащанията на дивиденти не се приемат добре, ако компаниите едновременно с това поискат държавна помощ. „Хубаво е, че държавата помага много бързо и без бюрократични усложнения. Независимо от това - това все още са парите на настоящите и бъдещите данъкоплатци“, казва Карстен Линеман, ръководител на Съюза на малките и средни предприятия и вицепрезидент на парламентарната група на CDU/CSU. „Ето защо трябва да сме много внимателни, за да няма злоупотреба“.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Коронавирусът спря възхода на крайната десница в Европа