IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общата икономическа цена на пушенето прескача 1,4 трлн. долара на година

37 на сто от пълнолетните българи са пушачи

10:02 | 14.03.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общата икономическа цена на пушенето, включително и загубите от производителност, от смъртност или инвалидност - са в размер на повече от 1,4 трлн. долара на година. Това се казва в ново проучване на Световната здравна организация (СЗО), в което се изследват икономическите и здравни проблеми, свързани с употребата на тютюн в света.
Според прогнозни данни, ако се запазят сегашните негативни тенденции в разпространение на вредния навик, в края на 21 век ще има най-малко 200 млн. смъртни случая сред настоящите и бъдещи пушачи.

Проучването на СЗО установява, че болестите, причинени от пушенето в САЩ, причиняват вреди за близо 422 млрд. долара като разходи за здравеопазване годишно, което представлява почти 6% от глобалните разходи за здравеопазване. 

Изследването отчита, че пушачите са изправени пред три пъти по-висок риск от смърт в сравнение с непушачите, което води до загуба на най-малко едно десетилетие от живота на всеки страстен пушач. Ако страстен пушач се откаже от цигарите на 40-годишна възраст, той прибавя поне още 10 години живот, сочи анализът. Спирането на цигарите на 50-годишна възраст прибавя нови 6 години живот, а на 60-годишна възраст - нови 4 или 5 години живот.

Според анализа, употребата на тютюн спада в повечето страни с високи доходи, но нараства изключително много в страни с ниски и средни доходи. В момента над 80% от световните смъртните случаи от рак, диабет, сърдечни и белодробни заболявания се срещат в страните с ниски и средни доходи, и това несъответствие е вероятно да расте на базата на съществуващите модели на употребата на тютюн.

Като положителен пример в борбата с тютюнопушенето СЗО дава Канада, където в момента има над 1 млн. повече бивши пушачи, отколкото само преди едно десетилетие.

На другия полюс е Китай, където производство на цигари се е увеличило с около 30 на сто за последното десетилетие и там се консумират близо 40% от цигарите в света.

Ежегодно в света умират над 6 млн. души от заболявания, причинени от употребата на тютюн. Към 2030 г. се очаква техният брой да достигне 10 милиона и тютюнопушенето да се превърне във водеща самостоятелна причина за смърт в световен мащаб, установява проучването, цитирано от БТА.

Според данни от анализа - в европейския регион на СЗО тютюнопушенето формира около 12% от глобалното бреме на болестите и е причина до 20% от всички смъртни случаи. За България тези показатели са съответно 13 и 12 процента.

Пушачи са 37 на сто от пълнолетните българи

Данни от национално проучване на факторите на риска за здравето на нацията за периода до 2020 г., проведено у нас от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) през 2015 г. показват, че 37 на сто от възрастното население в страната пуши цигари. Като цяло жените пушат по-малко – 33% в сравнение с мъжете – 42%. Почти всеки трети от анкетираните е ежедневен пушач - 59 на сто от мъжете и 57 на сто от жените пушат всекидневно, се отчита в доклада на НЦОЗА.

Ежедневните пушачи у нас, които са пушили над една година, са по-често мъже – 92%, на възраст между 35 и 64 г. Пушачите с дълъг стаж от 26 и повече години, са около 37%. И при двата пола - пушещите над 20 цигари дневно - са около 2%. По-голямата част от жените пушат по около 10 цигари дневно, а мъжете - по около 15 цигари дневно.
Преобладаващата част от анкетираните са пропушили на 16-20 годишна възраст – 59% мъже и 57% жени. Започнали са да пушат на 10-15-годишна възраст, съответно 21% от мъжете и 13% от жените у нас.

Всеки пети пушач у нас иска да спре цигарите

Изследването показва, че само всеки пети пушач иска да спре цигарите - съответно 20% от жените и 22% от мъжете. Тревожен е обаче фактът, че около половината от пушачите въобще не желаят да откажат цигарите.

Никотинова зависимост се установява при 56 на сто от пушачите, които съобщават, че запалват първата цигара през първите 30 минути след събуждане от сън – 56% от мъжете и 49% от жените. Сред отказалите цигарите преобладават мъжете над 45-годишна възраст и жените между 25 и 54 г.

Проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален, отчита още докладът на НЦОЗА.
Основните данни показват тревожни факти и тенденции във връзка с подрастващото поколение у нас: над 30 на сто от българските ученици са правили опити да пушат цигари. Относителният дял на момичетата, експериментирали с цигарите, е по-висок от този на момчетата - 40 срещу 35%.

Освен това 28 на сто от момичетата и 21 на сто от момчетата са и настоящи пушачи. Тютюнопушенето е значително по-разпространено сред 15-19-годишните – 38%, отколкото сред тези на 10-14 г. - едва 6%. Сред пушачите на възраст 10-14 г. преобладават момчетата, а сред тези на 15-19 г. - момичетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Ще ми провалиш стратегията. Оказа се, че Philip Morris International Inc., Reynolds American Inc. и Altria Group Inc са част от S&P 500. Сега какво да правя, да излизам ли, защото са част от гадния тютюнджийски бизнес? Все пак не е хубаво да печелим от тютюнджиите пък било то и индиректно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Аз лично на "всеки български инвестиционен посредник" не бих доверил нищо повече от кошница с ябълки, а ти ми говориш за доживотните ми спестявания :)Добри са когато пазарът върви нагоре, но е истинска мъка когато пазарът тръгне надолу. Добри са точно колкото и един средностатистически пушач. Добре, че не го научих от собствен опит. Все пак богаташи дал господ, които искат да се разделят със печалбите си.Superforecasting: The Art and Science of Prediction
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
И в Ислямска държава има борба с пушенето! Там пушачите ги бият с камшик... http://***.raqqa-sl.com/en/wp-content/uploads/isis-cigarette-ban.pngНо все пак точно Адолф Хитлер е почнал борбата с цигарите! Аллах Акбар дет се вика.. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
MZ/X
преди 7 години
Спасява от Алцхаймер, като умираш по рано от рак и не ти остава време да се рзболееш от Алцхаймер :) Стига си се оправдавал с глупости защо се тровиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
stanislavr
преди 7 години
Пушенето спасява от Алцхаймер например. Защо никой не направи изследване колко народ се гъта годишно от хидрогенизираното пламово масло, маргарина, подсладителите и всички знайни и незнайни Е-та от Менделеевата таблица. Вземете една кутия латекс и сравнете съставките с пастата за зъби например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
За да инвестираш дългосрочно в ETF S&P 500 няма нужда да знаеш и една дума английски, нито да прочетеш и един отчет на борсова компания. Всеки български инвестиционен посредник може да ти помогне да го направиш и на български. Не случйно писах за доходност от 10%. Толкова е дългосрочната доходност в долари на S&P 500.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
При това сметките ти са за човек, който пуши по 10 цигари на ден, а такива са рядкост. Голяма част от пушачите пушат по 20 цигари, а един мой колега даже пуши по 40. Така че за някои цигарите са наистина значителен разход. Бих казал, че сметките ти са напълно верни, при това не е задължително човек да си купува акции. Аз си купувам машини и инструменти. Последния път си купих една бензинова резачка за дърва. Не изкарвам много пари с нея, защото режа само на роднини и приятели но във всички случаи е по-добре от цигарите и даже удоволствието е по-голямо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Това е добро. Прилича ми на клечките за зъби дето щяхме да ги продаваме на китайците. 90% от българските пушачи най-вероятно не знаят английски на ниво да разберат най-обикновен отчет на малка компания листната на NYSE, а ти искаш да заменят пушенето с инвестиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
MZ/X
преди 7 години
Ако 100% от българските пушачи си излеят парите харчени за цигари, на борсата в САЩ индексът няма да се вдигне и с 0,1% :) Има нации, като германците които пестят и има нации, като българите, които си харчат малкото пари за глупости, като цигарите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Ако това беше вярно щеше да е истина, но в момента, в който всичките тези пари се излеят на пазара доходността драстично ще падне, т.е. цените на активите ще се окажат прекалено високи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още