IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценката за китайската икономика тази година трябва да бъде по-предпазлива

Стопанството вероятно ще постигне целевия растеж през 2019 г., но през следващите две години е възможен рязък спад

10:52 | 03.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Със забавянето на икономическия растеж през последните години и натиска, упражнен от търговската война със САЩ, пазарите бяха песимистично настроени за китайската икономика през 2019 г. Данните за първото тримесечие обаче показаха годишен ръст на БВП от 6,4%, който надхвърли очакванията. В резултат на това някои започнаха да мислят, че китайската икономика се оттласва от дъното и да очакват затягане на паричната политика.

Макроикономическите данни на китайската статистика от средата на май обаче ни карат да преосмислим оценката си за местната икономика през тази година, пише за сайта thediplomat.com Ю Жонгсин, доктор по икономика от университета в Ренмин и изследовател в центъра Anbound в Пекин.

Статистиката показа, че добавената стойност на индустриалните предприятия се е повишила с 5,4% на годишна база през април – с 3,1 пункта по-малко от темпа за предишния месец и с 0,1 повече от януари и февруари. За периода януари-април годишният ръст е 6,2%, сходен с този от миналата година.

През април общите продажби на дребно на потребителски стоки са достигнали 443 млрд. долара – увеличение от 7,2% на годишна база спрямо 5,7% за предния месец. Инвестициите в дълготрайни активи (без селското стопанство) за периода януари-април се покачват със 6,1% на годишна база – с 0,2 пункта повече от миналата година. Частните инвестиции се повишават с 5,5% годишно.

Инвестициите в основните индустрии (минна, земеделска, суровинна) се понижиха с 0,1% годишно. Инвестициите във вторичните индустрии (преработка на суровини, включително промишленост) се увеличиха с 2,8%, като в промишлеността ръстът е 2,5%. Инвестициите в третичната индустрия (услугите) нараснаха със 7,9%, като при инфраструктурата увеличението е с 4,4%.

Общата сума на вноса и износа през април се повиши със 6,5% на годишна база – с 2,7 пункта под ръста за март. Търговският излишък през април се сви с 43,8% годишно.

Ако погледнем обективно, макроикономическите данни от април показват, че икономиката се е представила по-зле от очакваното, въпреки че от данните за май става ясно, че производствената активност е по-висока от очакваното. Бизнес доверието обаче се понижи до най-ниското си ниво от както се прави подобно проучване от април 2012 г. 

Спадовете в индустриалния растеж може би се дължат на краткосрочния ефект от ДДС реформата, но ръстът от 7,2% при потреблението е най-ниският от 2003 г. насам. Това показва, че силата на вътрешното търсене е крайно недостатъчно, за да функционира гладко китайската икономика.

Спадът в растежа на инвестициите в промишлеността показва, че предприятията не са оптимисти за икономическите перспективи. Като цяло фундаментът на китайската икономика не е стабилен и все още изпитва значителен натиск. Следователно по-високият от очакваното ръст на БВП през първото тримесечие може би е краткосрочен феномен. Пазарите не трябва да се прекалено оптимистични, а да очакват още трудности за китайската икономика.

Последна актуализация: 02:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още