IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава ли се инфлационен черен лебед в САЩ

Хеджирането от страна на инвеститорите е показателно

21:11 | 21.01.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Кой беше най-добре представящият се клас активи през 2020 г.? Ако мислите, че са технологичните акции или биткойн, помислете отново. Както наскоро хедж фондът Bridgewater писа до своите клиенти, „сред най-интересните и най-малко забелязани резултати“ на 2020 г. е фактът, че американските облигации, обвързани с инфлацията, победиха други активи, като осигуриха възвръщаемост от 35% (след отчитане на риска), тъй като инвеститорите се хеджираха срещу инфлацията, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Това е много показателно за бъдещето. Може да изглежда странно сега някой да се тревожи за американската инфлация. Последните данни показват, че годишната инфлация на потребителските цени в САЩ е била скромните 1,4% през декември. Ръстът на заплатите също е слаб, безработицата висока, а икономическата активност е забавена от пандемията. Дори ако растежът се възобнови през 2021 г., последните десетилетия сочат, че глобализацията и дигитализацията би трябвало да държат цените под контрол.

Най-забележителното е, че интернет отприщи нови глобални форми на ценова конкуренция при стоките, услугите и труда. Това е напълно възможно да продължи, като се има предвид, че Covid-19 ускори цифровата промяна. Днес почти всеки е умел в онлайн пазаруването, докато компаниите откриха, че много служители могат да работят дистанционно. Така че конкурентният натиск, който предпазва от инфлация, изглежда е широко разпространен.

Причината обаче, поради която инвеститорите са се втурнали да се хеджират срещу инфлацията, се дължи на опасението, че тя може да се окаже събитие от типа „черен лебед“ - с ниска вероятност, но силно въздействие.

През последните години повечето инвестиционни портфейли се изграждаха при допускането, че лихвените проценти и инфлацията ще останат ниски до безкрай. Това означава, че ако нещо разклати този консенсус, ще настъпи неприятен обратен ефект. Всъщност в момента има поне три фактора, които трябва да накарат инвеститорите да спрат за размисъл.

Първият е краткосрочният риск от повишаване на инфлацията. Въпреки че в момента икономическият растеж е слаб поради пандемията, идващата администрация на новоизбрания президент Джо Байдън изглежда е готова да разгърне още фискални стимули. Ако те достигнат икономиката едновременно с разпространението на ваксините срещу Covid-19, по-късно тази година може да има ръст на икономическата активност.

Ако нарастващото търсене се сблъска със затруднения при предлагането - което е вероятно, тъй като затварянето засегна капацитета в някои сектори - цените могат да скочат в някои области, особено при развлеченията и услугите. Естер Джордж, шефът на клона на Федералния резерв Канзас, предупреди за това наскоро.

Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 3 години
Въведеното неправилно емитиране на долари причинява неограничени щети, рецесия и кризи.Със злокобната процедура, колкото повече е икономическия растеж в САЩ толкова са по-големи щетите. Няма шанс за избавление на САЩ от стопански колапс. САЩ са жертва на лошото прилагане на долара. След достатъчно време е с обществено признат национален стопански провал.Сгрешената употреба на долара е заплаха за катастрофална криза в САЩ.Чрез държавни заеми (с които се заплащат щети от опасното ползване на долара), правителството е с шанс да отложи начало на криза, за сметка на бъдещи завишени щети.Ако не се допускаше грешката при долара, САЩ нямаше да имат сегашни дългове.При подобрено емитиране на пари е възможно устойчиво държавно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
преди черния лебед трябва да мине грозното пате... щяло да яде сварени луди жаби.ама това като пукне пролетта, така че има време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
pioner
преди 3 години
Дългът е нечия собственост (на ФЕД или ЕЦБ) и когато си взел толкова дълг, че вече не можеш да върнеш дори лихвите, собствениците на твоя дълг вече са и твои собственици. От камбанарията на демократичният и либерален свят това се нарича национализация, но когато се прави от същите тези либерали "голямото зануляване". Или с прости думи преразпределение на активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
RIJKO
преди 3 години
В дълг може да се скрие този, който има възможност да емитира облигации. Останалите трябва да имаме предвид, че при промяна на ситуацията кредиторите могат да са много чевръсти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
Очертава ли се инфлационен черен лебед в САЩ Очертава се бял лебед над САЩ.Стартирал от Куба или Венецуела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 3 години
как къде... в дългове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Голям проблем е това печатане на пари, ето сега се казва, че ще има висока инфлация. Но къде ще се крием ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още