Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Очертава ли се инфлационен черен лебед в САЩ

Хеджирането от страна на инвеститорите е показателно

Очертава ли се инфлационен черен лебед в САЩ

Снимка: Bloomberg

Кой беше най-добре представящият се клас активи през 2020 г.? Ако мислите, че са технологичните акции или биткойн, помислете отново. Както наскоро хедж фондът Bridgewater писа до своите клиенти, „сред най-интересните и най-малко забелязани резултати“ на 2020 г. е фактът, че американските облигации, обвързани с инфлацията, победиха други активи, като осигуриха възвръщаемост от 35% (след отчитане на риска), тъй като инвеститорите се хеджираха срещу инфлацията, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Още по темата
Това е много показателно за бъдещето. Може да изглежда странно сега някой да се тревожи за американската инфлация. Последните данни показват, че годишната инфлация на потребителските цени в САЩ е била скромните 1,4% през декември. Ръстът на заплатите също е слаб, безработицата висока, а икономическата активност е забавена от пандемията. Дори ако растежът се възобнови през 2021 г., последните десетилетия сочат, че глобализацията и дигитализацията би трябвало да държат цените под контрол.

Най-забележителното е, че интернет отприщи нови глобални форми на ценова конкуренция при стоките, услугите и труда. Това е напълно възможно да продължи, като се има предвид, че Covid-19 ускори цифровата промяна. Днес почти всеки е умел в онлайн пазаруването, докато компаниите откриха, че много служители могат да работят дистанционно. Така че конкурентният натиск, който предпазва от инфлация, изглежда е широко разпространен.

Причината обаче, поради която инвеститорите са се втурнали да се хеджират срещу инфлацията, се дължи на опасението, че тя може да се окаже събитие от типа „черен лебед“ - с ниска вероятност, но силно въздействие.

През последните години повечето инвестиционни портфейли се изграждаха при допускането, че лихвените проценти и инфлацията ще останат ниски до безкрай. Това означава, че ако нещо разклати този консенсус, ще настъпи неприятен обратен ефект. Всъщност в момента има поне три фактора, които трябва да накарат инвеститорите да спрат за размисъл.

Първият е краткосрочният риск от повишаване на инфлацията. Въпреки че в момента икономическият растеж е слаб поради пандемията, идващата администрация на новоизбрания президент Джо Байдън изглежда е готова да разгърне още фискални стимули. Ако те достигнат икономиката едновременно с разпространението на ваксините срещу Covid-19, по-късно тази година може да има ръст на икономическата активност.

Ако нарастващото търсене се сблъска със затруднения при предлагането - което е вероятно, тъй като затварянето засегна капацитета в някои сектори - цените могат да скочат в някои области, особено при развлеченията и услугите. Естер Джордж, шефът на клона на Федералния резерв Канзас, предупреди за това наскоро.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
2
 
7
преди 1 месец
Въведеното неправилно емитиране на долари причинява неограничени щети, рецесия и кризи.
Със злокобната процедура, колкото повече е икономическия растеж в САЩ – толкова са по-големи щетите. Няма шанс за избавление на САЩ от стопански колапс. САЩ са жертва на лошото прилагане на долара. След достатъчно време е с обществено признат национален стопански провал.
Сгрешената употреба на долара е заплаха за катастрофална криза в САЩ.
Чрез държавни заеми (с които се заплащат щети от опасното ползване на долара), правителството е с шанс да отложи начало на криза, за сметка на бъдещи завишени щети.
Ако не се допускаше грешката при долара, САЩ нямаше да имат сегашни дългове.
При подобрено емитиране на пари е възможно устойчиво държавно управление.
1
 
6
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
преди черния лебед трябва да мине грозното пате... щяло да яде сварени луди жаби.
ама това като пукне пролетта, така че има време.
1
 
5
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Дългът е нечия собственост (на ФЕД или ЕЦБ) и когато си взел толкова дълг, че вече не можеш да върнеш дори лихвите, собствениците на твоя дълг вече са и твои собственици. От камбанарията на демократичният и либерален свят това се нарича национализация, но когато се прави от същите тези либерали "голямото зануляване". Или с прости думи преразпределение на активи.
1
 
7
 
4
RIJKO до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В дълг може да се скрие този, който има възможност да емитира облигации. Останалите трябва да имаме предвид, че при промяна на ситуацията кредиторите могат да са много чевръсти ...
9
 
3
 
3
преди 1 месец
Очертава ли се инфлационен черен лебед в САЩ

Очертава се бял лебед над САЩ.
Стартирал от Куба или Венецуела.

Още от Анализи
Каква е драмата със затворената Greensill Bank в Германия?