IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огледалните позиции на САЩ и Китай

Двете сили са от една страна ревизионистки, но от друга са за статуквото

08:15 | 15.05.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

И САЩ, и Китай са неудовлетворени от сегашния световен ред, но природата на тяхната неудовлетвореност е съвсем различна, като двете страни предизвикаха търговска война, която заплашва глобализацията, пише Гидеон Рахман за Financial Times. 

Проблемът според Доналд Тръмп е, че световната икономическа система работи в голям ущърб на Америка. Президентът на САЩ се оплаква, че глобализмът е помогнал за възхода на Китай за сметка на Америка, подкопавайки американския просперитет и глобално положение. Тази гледна точка е в основата на драматичното решение на Тръмп от миналата седмица да вдигне митата върху китайски стоки за 200 млрд. долара от 10% на 25%.

За Си Дзинпин проблемът със сегашния световен ред е американската политическа и стратегическа доминация. Китайският президент даде да се разбере, че иска неговата страна да измести САЩ от водещата им роля в азиатско-тихоокеанския регион. Много местни националисти, подкрепящи Си, отиват по-далеч, като говорят открито за надеждите си Китай да се превърне в доминираща глобална сила.

Си Дзинпин е напълно наясно, че глобализацията бе в основата на китайския възход през последните 40 години. Така че той е решен да запази сегашния търговски модел. По този начин оплакванията на двамата президенти от настоящия световен ред са огледални.

Си иска да промени световния стратегически ред, а за да го направи трябва да запази икономическия ред. Тръмп от своя страна иска да запази стратегическия ред, като за да го направи трябва да промени икономическия ред. Следователно и САЩ, и Китай, са от една страна ревизионистки настроени, но от друга подкрепят статуквото.

Америка е за статуквото в политиката, поради което стана ревизионистка по отношение на икономиката. Китай е ревизионистки по отношение на геополитиката, поради което започна да подкрепя статуквото в търговията.

Противоположните гледища на САЩ и Китай обаче предполагат сходство относно глобализацията. Действията на двете страни показват, че сегашната система работи по-добре за Китай, отколкото за САЩ.

Макар мнозина икономисти да не споделят тази гледна точка, това сега изглежда е консенсусната политическа позиция в Америка. Чък Шумър, лидерът на демократите в Сената, подкрепи конфронтационната политика на Тръмп към Китай. И в двете столици има разделение между умерените, които искат търговският спор да бъде преустановен, и радикалите, които биха приветствали продължително противопоставяне в търговските отношения.

Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
nikolait
преди 4 години
Мащаба на Китай в прилагането на държавен капитализъм чупи цялата световна икономика, защото няма реална конкуренция, а има китайски търговски диктат. Една икономика не е само пари, а и иновации. Обаче иновации в диктатура и квази-капитализъм не виреят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
А от екстременти боя не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Какъв е смисълът да се въведат 25 % мита от всички водещи икономики.Щего отнесат потребителите и най -вече тия в САЩ щото са фабрика за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Мдамм... когато са държави... ;) Щот едни се беха размечтали на планетата да остане само една държава и на нея ни мита й требват, ни граници... и само да спускат директиви и да си управляват... И даже доста беха напреднали по едно време, почти беха закачили САЩ, Канада и ЕС на един мозък. Затова и червата им се показват от устата, като споменават Путин, Тръмп, Орбан и прочее "популисти, националисти" и кви ли не още ...исти... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
mick
преди 4 години
Всички държави трябва да имат мита. Не може всичко да е внос и износ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
Стефчо
преди 4 години
ахам, да продаваш ГМО соя на Китай през туитър, като ги шантажираш с мита като мутрите удно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
khao
преди 4 години
в статията не се говори за Русия, объркал си се нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
Стефчо
преди 4 години
Когато не произвеждаш почти нищо, не изнасяш почти нищо и харчиш повече отколкото печелиш никаква сделка с Китай няма да ти помогне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още