Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Огледалните позиции на САЩ и Китай

Двете сили са от една страна ревизионистки, но от друга са за статуквото

Огледалните позиции на САЩ и Китай

Снимка: Ройтерс

И САЩ, и Китай са неудовлетворени от сегашния световен ред, но природата на тяхната неудовлетвореност е съвсем различна, като двете страни предизвикаха търговска война, която заплашва глобализацията, пише Гидеон Рахман за Financial Times. 

Проблемът според Доналд Тръмп е, че световната икономическа система работи в голям ущърб на Америка. Президентът на САЩ се оплаква, че глобализмът е помогнал за възхода на Китай за сметка на Америка, подкопавайки американския просперитет и глобално положение. Тази гледна точка е в основата на драматичното решение на Тръмп от миналата седмица да вдигне митата върху китайски стоки за 200 млрд. долара от 10% на 25%.

За Си Дзинпин проблемът със сегашния световен ред е американската политическа и стратегическа доминация. Китайският президент даде да се разбере, че иска неговата страна да измести САЩ от водещата им роля в азиатско-тихоокеанския регион. Много местни националисти, подкрепящи Си, отиват по-далеч, като говорят открито за надеждите си Китай да се превърне в доминираща глобална сила.

Още по темата
Си Дзинпин е напълно наясно, че глобализацията бе в основата на китайския възход през последните 40 години. Така че той е решен да запази сегашния търговски модел. По този начин оплакванията на двамата президенти от настоящия световен ред са огледални.

Си иска да промени световния стратегически ред, а за да го направи трябва да запази икономическия ред. Тръмп от своя страна иска да запази стратегическия ред, като за да го направи трябва да промени икономическия ред. Следователно и САЩ, и Китай, са от една страна ревизионистки настроени, но от друга подкрепят статуквото.

Америка е за статуквото в политиката, поради което стана ревизионистка по отношение на икономиката. Китай е ревизионистки по отношение на геополитиката, поради което започна да подкрепя статуквото в търговията.

Противоположните гледища на САЩ и Китай обаче предполагат сходство относно глобализацията. Действията на двете страни показват, че сегашната система работи по-добре за Китай, отколкото за САЩ.

Макар мнозина икономисти да не споделят тази гледна точка, това сега изглежда е консенсусната политическа позиция в Америка. Чък Шумър, лидерът на демократите в Сената, подкрепи конфронтационната политика на Тръмп към Китай. И в двете столици има разделение между умерените, които искат търговският спор да бъде преустановен, и радикалите, които биха приветствали продължително противопоставяне в търговските отношения.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
0
 
8
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Мащаба на Китай в прилагането на държавен капитализъм чупи цялата световна икономика, защото няма реална конкуренция, а има китайски търговски диктат. Една икономика не е само пари, а и иновации. Обаче иновации в диктатура и квази-капитализъм не виреят.
2
 
2
 
7
Grosss до: Grosss
преди 1 седмица
А от екстременти боя не става.
1
 
3
 
6
преди 1 седмица
Какъв е смисълът да се въведат 25 % мита от всички водещи икономики.Ще
го отнесат потребителите и най -вече тия в САЩ щото са фабрика за ***.
2
 
4
 
5
Mavi Goz до: mick
преди 1 седмица
Мдамм... когато са държави... ;) Щот едни се беха размечтали на планетата да остане само една държава и на нея ни мита й требват, ни граници... и само да спускат директиви и да си управляват... И даже доста беха напреднали по едно време, почти беха закачили САЩ, Канада и ЕС на един мозък. Затова и червата им се показват от устата, като споменават Путин, Тръмп, Орбан и прочее "популисти, националисти" и кви ли не още ...исти... :lol:
6
 
4
 
4
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Всички държави трябва да имат мита. Не може всичко да е внос и износ.

Още от Анализи
Трябва ли да се доверяваме на първоначалния си инстинкт?