IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР бие аларма заради забавящите се икономически реформи

Правителствата трябва да продължат да въвеждат обещаните икономически реформи независимо от възможността за реакции на централните банки, смята Марк Карни

12:42 | 26.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Забавянето на изпълнението на политическите промени от страна на правителствата, които са необходими за стимулирането на дългосрочните перспективи за растеж, е „притеснително", се казва в актуален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикуван преди началото на срещата на управителите на централни банки и финансовите министри от Г-20 в Шанхай.

В годишния си доклад за усилията на правителствата да преустрояват своите икономики ОИСР отчита, че напредъкът през 2015 г. се е забавил в сравнение с предходните две години, а дори и повече в сравнение с годините непосредствено след финансовата криза. 



Необходими са структурни реформи, комбинирани с политика за подкрепа на търсенето, което ще позволи да бъде осигурен устойчив растеж на производителността на труда и създаване на работни места, подчертава ОИСР.

На срещата на „финансовото Г-20" в Шанхай ръководителят на организацията Анхел Гурия припомни, че страните от групата са поели ангажимента да проведат общо около 800 реформи в националните икономики, чрез които да се създадат предпоставки за глобален растеж, но изпълнението им не е достатъчно бързо.

„С оглед на дълбочината и променливия характер на предизвикателствата пред растежа, пред които с изправени напредналите и развиващите се икономики, забавянето в темпа на структурните реформи, документирано в този доклад, е притеснително", казва Катерин Л. Ман, главният икономист на ОИСР, цитиран от Wall Street Journal.

Това негативно заключение се случва на фона на опасенията на редица икономисти, че централните банки може би привършват „мунициите си“ след осем години, в които поддържат политика на стимулиране.  В придружаващ доклад, публикуван миналата седмица, ОИСР призова правителствата да поемат по-голяма отговорност за засилването на растежа чрез увеличаване на инвестиционните си разходи и ускоряване на онова, което е известно под термина „структурни реформи", или мерки, които повишават дългосрочния потенциал на икономиките чрез увеличаване на конкуренцията, насърчаване на иновациите и повишаване на производителността.

ОИСР отбелязва, че ръстът на производителността се забавя от 2000 г. в „огромното мнозинство от страните". Тя нарича спада в темповете на създаване на собствен бизнес един „обезпокоителен" фактор за тази тенденция, и казва, че това отразява увеличението на „бариерите пред влизането на пазарите" и последващо отслабване на конкуренцията между фирмите.

В сряда и Международният валутен фонд (МВФ) се присъедини към организациите и лидерите, които призовават за повишаване на правителствените разходи, докато американският финансов министър Джак Лю също повтори призива си за повече фискални стимули в интервю за The Wall Street Journal, публикувано в същия ден.

Тези призиви за повече действия от страна на властите съвпадат с първата среща на „финансовото Г-20" в една година, в която сме свидетели на големи загуби на световните финансови пазари, вдъхновени отчасти от тревогите заради перспективите за растеж, както и заради лимитите на политиката на централните банки.

В своя реч в сряда подуправителят на централната банка на Англия Джон Кънлайф заяви, че тези спадове подсказват, че инвеститорите може би поставят под въпрос дали световната икономика не е в капана на световна стагнация.

„Може би пазарите се изместват към ново възприятие на световната икономика и рисковете, и способността на политиците да реагират на бъдещите предизвикателства", каза той.

Световният растеж е на най-ниското си равнище от две години насам и според анализатори опасността от рецесия се засилва. През миналия месец МВФ понижи прогнозата си за растеж на световната икономика през текущата година с 0,2 на сто до 3,4 процента и предупреди, че през април може да бъде обявено ново понижение.

Централните банки все още имат възможност да използват лихвени понижения и други стимули, но правителствата трябва да продължат да въвеждат обещаните икономически реформи, отбеляза ръководителят на Bank of England Марк Карни.

Фискалните стимули са достигнали лимита си, предупреди пък германският финансов министър Волфганг Шойбле, като допълни, че Германия няма да одобри нови координирани разходи, ако ситуацията в световната икономика се влоши още повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Хубаво казано - ''Необходими са структурни реформи, комбинирани с политика за подкрепа на търсенето, което ще позволи да бъде осигурен устойчив растеж на производителността на труда и създаване на работни места, подчертава ОИСР''но трябва да се обяснява по-подробно защото структурни реформи и политики на търсенето са много общо понятия а за увеличението на производителността на труда е ясно(,че не може повече) и за работните места също е ясно и иконом.отдел на ООН го каза но това е за накрая тоест Джон Мейнард Кейнс го казва през 30-те години на XX век ''през 2030 г. светът ще се изправи пред "технологична безработица" и хората ще трябва да се трудят по 15 часа на седмица, за да се запазят високи нивата на заетост на работната сила''Имперично е доказано ,че неравенството води до спад на растежа и т.н. обяснил съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Основното което трябва да се осъзнае е ,че става въпрос за системна криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 Може да има и 10% растеж но това е временно и трябва смяна на ''системата'' За да има растеж трябва крайно търсене от държавата и гражданите което се стимулира по два начина и т.н. обяснил съм Естествено ,че трябва структурни реформи и тъй като понятие е общо трябва да се обяснява и за за тунеядството на държ.администрация и кражбите през разходите на бюджета е ясноСтруктурна реформа е и казаното от Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) за банките - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmНе е задължително държ.монет.банка ако има прогресивен данък върху лихвите и таван на заплатите и печалбите,и в Швейцария имаше референдум за товаНе може банкстери и т.н. финансова олигархия да взима милиони и някои дори милиарди а данъкоплатците да плащат за спасяването на банки и това не е за първи път
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още