IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР ревизира нагоре прогнозите си за инфлацията

Организацията смята, че ръстът на потребителските цени е довел до забавяне на растежа

15:30 | 21.09.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Глобалните централни банки трябва да определят ясни стратегии за справяне с инфлационните рискове, тъй като световната икономика преминава през по-бързо от очакваното увеличение на разходите на фона на неравномерното възстановяване от пандемията, казва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Новите мерки за ограничаване разпространението на делта варианта на коронавируса натежават върху активността в някои региони. Трудностите по веригата на доставки и поскъпващите стоки са причината базираната в Париж организация във вторник да повиши прогнозата си за очакваната инфлация за тази и следващата година, с изключение на Япония, пише Bloomberg.

инфлация инфлация

Според ОИСР сега се очаква инфлацията в групата страни да нарасне до 3,7% през 2021 г. и да достигне 3,9% през 2022 г. Докато ценовият натиск постепенно ще се смекчи в САЩ, икономистите на организацията смятат, че делът ще остане над 3% през следващата година.

Този инфлационен натиск обаче в крайна сметка трябва да отслабне, посочва ОИСР. След като икономиките преодолеят предизвикателствата, поставени от пандемията, увеличението на цените на дълготрайни стоки, като автомобили, вероятно ще стихне бързо, тъй като предлагането от производствения сектор бързо се увеличава.

Възстановяването се определя от ваксинацията

В доклада си ОИСР посочва, че възстановяването на световната икономика като цяло е силно, подпомогнато от подкрепата на правителствата и централните банки и напредъка на ваксинацията. Глобалният БВП се повишава над нивото си преди пандемията, но това се дължи на ръста на развитите държави. Възстановяването е неравномерно, тъй като страните, излизащи от кризата, са изправени пред различни предизвикателства.

Големите разлики във ваксинационния процес са в основата на разликите при възстановяването на страните. Новите огнища на вируса принуждават някои държави да ограничат отново дейностите, което води до затруднения и натиск върху веригите на доставки.

Същевременно бързото нарастване на търсенето с отварянето на икономиките на развитите страни благодарение на напредналата ваксинация води до повишаване на цените на ключови стоки като петрол и метали. Цените на храните също се покачват, особено на развиващите се пазари. Напрежението по веригите на доставки, причинено от пандемията, допринася за ръста на разходите на фона на рязкото увеличение на цените за доставка.

Въпреки че са налице значителни увеличения на заплатите в някои сектори, които се отварят отново, като транспорт, свободно време и хотелиерство, общият ръст остава скромен.

„Краткосрочните инфлационни рискове нарастват, особено ако забавеното търсене от страна на потребителите е по-силно от очакваното или ако недостигът на предлагането отнеме дълго време да се преодолее“, казва се още в доклада на организацията.

„Трябва да се поддържа приспособима парична политика, но са необходими ясни насоки относно хоризонта и степента, до която всяко превишаване на инфлацията ще бъде толерирано“, посочват икономистите.

Загуба на инерцията на растежа

Ревизираната перспектива илюстрира променящия се контекст за глобалните централни банки в рамките на само седмица, в която поне 15 от тях вземат парични решения на фона на скока на потребителските цени. Инфлационните рискове са един от факторите, поради които Федералният резерв в сряда може да се доближи до прекратяване на пандемичните стимули.

С комбинацията от по-силна инфлация и неравномерен растеж светът, според ОИСР, е загубил известна скорост на растеж. Това поставя под съмнение каква икономика ще излезе от почти две години сериозни смущения заради световната здравна криза.

ОИСР намалява прогнозата си за глобалния растеж за 2021 г. на 5,7% от 5,8%.

Докато централните банки и правителствата казват, че възстановяването е в ход, ОИСР предупреждава, че бавната ваксинация или появата на нови варианти на коронавируса крие рискове и несигурността остава.

„По-бързият напредък при внедряването на ваксини или по-рязкото намаляване на спестяванията на домакинствата би увеличило търсенето и намалило безработицата, но също така потенциално ще увеличи краткосрочния инфлационен натиск“, предупреждава организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
А защо не и 20% :)) ? What can possibly go wrong..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Karo
преди 2 години
Важното е да се коригира нагоре прогнозата за инфлацията и да успеем да постигнем тези по-високи нива. Вече много години се работи по въпроса с постигането на поне 2% инфлация, но защо не погледнем по-смело? Защо да не успеем да постигнем 5% инфлация, че дори и 10% инфлация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още