IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасната игра на Тръмп, който дели компаниите на победители и губещи

От NBC смятат, че само за месец Тръмп се е намесил прекалено много в бизнеса, както пряко, така също и косвено

13:07 | 12.12.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп, снимка: архив Ройтерс</p>

Доналд Тръмп, снимка: архив Ройтерс

В рамките на само няколко часа новоизбраният американски президент Доналд Тръмп публикува 2 много различни поста в Twitter. Първият от тях критикува една компания, а вторият – хвали друга компания, предава NBCNews.

Както вече Bloomberg писа, първият от туитовете е посветен на постигнатата сделка с United Technologies Corp. Корпорацията се отказва от плановете си за затваряне на фабрика в САЩ. Това се превърна в топ новина и оказа влияние върху пазарите.

По-рано този месец новоизбраният американски президент заплаши с "последствия" компаниите, които смятат да преместят бизнеса си от САЩ.

Тръмп отново показа желанието си да използва хулиганската си природа за критикуване или хвалене на компании, чиито действия оказват влияние върху пазара на труда и правителствените разходи. Когато президентът подписва закони или издава изпълнителни актове, това създава както победители, така също и губещи. Но това става на щатско равнище или в някоя определена индустрия. Тръмп всъщност създава индивидуални победители и губещи, използвайки Twitter. Това би могло да има катастрофални последици, посочва се в анализа.

"Силата на закона е това, което възпира крони капитализма. В минутата, в която президентът вече е избран, заигравката на политици или бюрократи с определени фирми с цел извличане на ползи е против правилата", казва пред Bloomberg професорът по икономика от John Hopkins University's School of Advanced International Studies Ане Крюгер.

От NBCNews допълват, че въпреки цялата критика от страна на бизнеса към първите години от управлението на Барак Обама всъщност именно Тръмп е този, който само в рамките на месец, откакто беше избран за президент, извърши повече намеси (преки или косвени) в бизнеса, отколкото Обама за цялото си президентстване.

Същевременно Тръмп публикува в Туитър пост, в който призовава да се отмени договора с Boeing за изграждане на новия президентски самолет(Air Force One).

Репортерът от CNN Джейк Тапър допълва, че около час преди да бъде публикуван туита на Тръмп за Boeing от Chicago Tribunе публикуваха статия, в която изпълнителният директор на компанията беседва с Тръмп за търговията. „Аз не съм политически анализатор или гадател, имаме доста от тях, но всеки, който обръща внимание на последните кампании и на резултатите от изборите, разбира, че една от всеобхватните теми беше опасението за честна и свободна търговия“, коментира изпълнителният директор на Boeing Денис Мюленберг миналата седмица.

„Миналата година 495 самолети Boeing 737 бяха произведени от нашата фабрика в Рентън. Всеки трети от тях беше за Китай", добави още той.

Дали туитът на Тръмп е отговор на коментара на Мюленберг за търговията? Тръмп заяви, че не е прочел статията в Chicago Tribune.  „Не видях статия, в която той да е критичен към търговската политика“, заяви Тръмп в телефонно интервю за “Today”.

В същото интервю той защити поста си в микроблогинг системата. „Аз смятам, че самолетите са твърде скъпи“, заяви той. „За това съм тук – аз ще преговарям за цената“, допълни той. Това е много интересен коментар за това как той си представя управлението на президента. Той разбира се се занимава с бизнес през целия си живот и за него всичко са транзакции и несигурни договори. Но това ли е най-важната работа на президентау пита медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 7 години
няма драма, като стане президент туитовете му ще бъдат премахнати от алгоритмите на автоматичните трейдъри :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
scott
преди 7 години
Майтап како Сийке!ТОЧНО ТВА Е РАБОТАТА НА ТРЪМП У МОМЕНТА!Целата икономика на САЩ е кат един надут енрон, късен стадий. И тръмполината се явява този, дето казва: отчетите се манипулират, нема как печилбата и активите да са толкоз нагоре! Ила па тоа, дет първи светна светъ за ТОКСИЧНИТЕ ИПОТЕЧНИ ДЕРИВАТИ!ОБАМОВИЧ НАПРАВИ МНООООГО ПО-ГОУЕМИ ЗЛИНИ В ИКОНОМИКАТА НА САЩ! ЗЕ Я НА 8 ТРИЛИОНА ДЪЛГ, ОСТАВЯ Я НА 19 ТРИЛИОНКИ, С РАЗРАШЕНИЕ ОТ СЕНАТА ДЪЛГЪ ДА СТАНЕ ЗАКОНОН ДО 23. Редно е счетоводителъ да каже: на загуба сме пичове ,водиме двойно и грешно счетоводство. дали ше има сърдити? Фалирали -определено да. ама сърдити.....ПОЧНА СЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още