Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Опасната игра на Великобритания с Brexit ще завърши зле

Заплашвайки да отхвърли сделката с ЕС, Обединеното кралство подкопава доверието в себе си като надежден партньор

Опасната игра на Великобритания с Brexit ще завърши зле

Снимка: Bloomberg

Борис Джонсън спечели изборите през 2019 г. с обещанието, че ще завърши Brexit. Но това още не е станало. Вместо да се стабилизират, отношенията след развода се влошават. Не е изненадващо, че те са най-трудни там, където отговорностите остават споделени. Рибарството е една такава спорна точка.

Но най-опасната е Северна Ирландия. През октомври 2019 г. Джонсън обяви, че е постигнал „страхотна нова сделка“. Сега той иска да я отмени. Това е показателно, уви. Но е опасно не само за Обединеното кралство, но и за ЕС и по-широкия запад, пише Мартин Улф за Financial Times. 

Още по темата
В един смисъл Brexit нямаше как да бъде „завършен“ досега. Прекратяването на брака трансформира перспективите на партньорите в бъдещето. При равни други условия икономически по-зависимият партньор ще пострада повече.

В своята икономическа и фискална перспектива от октомври британската Служба за бюджетна отговорност (OBR) заключи, че „от ноември 2016 г. нашите прогнози предполагаха, че общият внос и износ на Обединеното кралство в крайна сметка ще бъдат с 15% по-ниски, отколкото ако бяхме останали в ЕС. Това намаление в интензивността на търговията води до 4-процентното понижение на дългосрочната потенциална производителност, което допускаме, че в крайна сметка ще бъде резултатът от напускането на ЕС. По-конкретно, това е два пъти повече от очакваната дългосрочна цена на Covid кризата, която в днешна стойност е 80 милиарда британски лири годишно.

Засега резултатите са близки до по-ранните прогнози. Търговията на Обединеното кралство с ЕС се свива в сравнение с това, което иначе би се случило. Това няма да бъде компенсирано от друга търговия и ще наложи разходи за неопределено време.

Но може да бъде много по-лошо дори от това. Да предположим, че търговци и инвеститори, чуждестранни и местни, стигнат до заключението, че не могат да разчитат на договорената рамка за отношенията между Обединеното кралство и неговите най-важни икономически партньори. Да предположим, още по-лошо, че доверието към правителството на Обединеното кралство като партньор е унищожено. Тогава загубите за Обединеното кралство може значително да надхвърлят посочените от OBR. Те също така биха надхвърлили икономическaта сфера.

Колко реалистични са тези страхове? В скорошно предаване Саймън Кавъни, ирландският външен министър, предположи, че ЕС може да се откаже от търговското си споразумение след Brexit, ако британското правителство изпълни заплахата си да спре части от сделката за Северна Ирландия. Той предупреди, че Обединеното кралство настоява за сделка, която знае, че не може да постигне.

Обединеното кралство наистина настоява за радикална промяна. Във войнствена реч през октомври "бойният петел" на Джонсън, лорд Дейвид Фрост, заяви: „Да казва ЕС сега, че протоколът (за Северна Ирландия - бел. прев.) - изготвен при изключително бързане във време на голяма несигурност - не може да бъде подобрен, когато е толкова очевидно, че причинява такива значителни проблеми, би било исторически погрешна преценка."


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Кривозъбите отдавна са фалирали. Предвид това се опитаха да извият ръцете на ЕС с Брексит, но не им се получи. Сега по стар колониален обичай си мислят, че пак ще могат да живеят на гърба на другите. Еми, успех....
0
 
8
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
То ЕС ги забрави и продължи напред, те са тия, дето преди месец търсеха шофьори.
5
 
2
 
2
преди 2 месеца
Заплашвайки да отхвърли сделката с ЕС, Обединеното кралство подкопава доверието в себе си като надежден партньор >> Пеше, те що бившата им колония янките са много надежден партньор !!
1
 
12
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Подхода на ЕС ми харесва за сега, хладнокръвие и разум. Ако преценят че е по изгодно и разумно да бият шута на ОК, ще го направят. ОК от друга страна, живее още с нагласата че половината свят са им роби и каквото кажат те това става, студения душ който предстои ще им подейства доста отрезвяващо.

Още от Анализи
Путин трябва да се страхува от цената на една война с Украйна