Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ОПЕК не може да изостави изцяло ограниченията в добива

Въпреки облекченията картелът ще запази почти 60-процентен дял от производствените съкращения, които гласува година по-рано

ОПЕК не може да изостави изцяло ограниченията в добива

Снимка: Bloomberg L.P.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори, водени от Русия, могат да увеличат производството на черно злато до желаните нива, но това не означава, че трябва да отпусне напълно педала на спирачките, пише Джулиан Лий за Bloomberg. 

Още по темата

В рамките на последното си заседание, проведено през април, групата начерта пътя към възстановяването на част от производството през следващите три месеца. Облекчаването на ограниченията отразява по-оптимистичните перспективи за търсенето на черно злато на фона на предстоящите летни месеци.

Увеличенията на производството са сравнително скромни - 350 хиляди барела на ден през май, същото количество през юни и 440 хиляди барела през юли. Междувременно Саудитска Арабия също постепенно ще възстановява допълнителното производство на един милион барела на ден, което замрази през февруари.

Въпреки че до края на юли производителите ще са добавили почти 2,3 милиона барела към производството на ден от март насам, те все още ще произвеждат количеството, което първоначално беше планирано за януари и ще запазят почти 60-процентен дял от производствените съкращения, които направиха година по-рано.

Силните цени на петрола се дължат до голяма степен на дисциплината на групата и желанието ѝ да отложи облекчаването на производствените съкращения, въпреки че се доближава до самоналожената цел да намали търговските петролни запаси в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие до средните нива за 2014-2019 г.

Запасите от петрол вече достигат целевите нива на ОПЕК+. Графика: Bloomberg 

Според последните месечни прогнози на Администрацията за енергийна информация на САЩ тази цел вече е била постигната. Не може да се очаква обаче изведнъж Саудитска Арабия, Русия и техните партньори да наводнят пазарите. Подходът на страните ще продължи да бъде предпазлив.

Групата се концентрира върху нивото на запасите в страните от ОИСР, тъй като те са най-видими. САЩ предоставят детайлни данни на седмична база, а повечето от другите членове публикуват месечните си данни. Това е в рязък контраст със страни като Китай, където запасите са разглеждани като държавна тайна и не се съобщават.

Около 60-процентен дял от запасите на суров петрол, изградени през миналата година, са на Китай, като страната е добавила 367 милиона барела през 2020 г., сочат изчисления на Международната агенция по енергетика. Част от петрола е насочен към стратегическите, управлявани от правителството резерви и вероятно ще бъде използван само в случай на криза при доставките.

Цялата публикация може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Данъкът върху нетното богатство е най-благоприятният за капитализма