IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната лихва на Фед е предназначена за телевизионните новини и заглавията

Дори индексът DTCC GCF Repo е само приближение на това, което професионалните инвеститори плащат, за да получат ликвидност

12:23 | 07.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Рекламната машина на Федералния резерв предоставя на инвеститорите парашут, а не безопасно кацане. Вземете парашута, докато той все още се предлага, пише Джон Дизърд за Financial Times.

Все още сме във фаза на икономиката и на финансовите пазари, в която обществеността е готова да повярва на „добрите новини“. Това означава, че когато хората чуват телевизионните новини и резултатите от първичните избори на демократите веднага след намаляването на основната лихва на Фед с 0,5 процентни пункта на 3 март (до диапазона 1-1,25% - бел. прев.), те могат да бъдат убедени да купят някои рискови активи.

Тъй като човешката природа не се е променила, със сигурност може да се каже, че следващият дългосрочен бичи пазар ще започне едва след като обществеността вече не се интересува от добри новини. Този момент още не е дошъл. Средният инвеститор все още вярва, че портфолиото му може да бъде спасено от умерени демократи или от Фед.

Да започнем с тънката реалност на основната лихва на Фед. Действителните лихви, по които повечето институции могат да вземат заеми срещу обезпечение от ДЦК или гарантирани от държавата ценни книжа, не са намалени с никакви 0,5 пункта. След намаляването на лихвите от Фед широко използваният DTCC GCF Repo индекс бързо скочи от 1,6% при отварянето на пазара до 1,85% и само за кратко се понижи до 1,5% преди отново да се покачи. Индексът се установи на ниво от 1,72% средно за деня. До онази вечер, със или без облекчаване, Фед отхвърляше някои от репо офертите за рекордните 111 млрд. долара на избраните си контрагенти.

Основната лихва на Фед е предназначена за телевизионните новини и заглавията на вестниците. Дори индексът DTCC GCF Repo е само приближение на това, което професионалните инвеститори плащат, за да получат ликвидност. Благодарение на Базелските реформи след кризата, които ефективно ограничават размера на банковите и дилърските баланси, способността да се превръщат дори добрите активи в кеш зависи както от количеството, така и от цената.

Това е в зависимост от вашия бюрократичен статут във финансовия свят. Вярвате ли, че вашите заявки за репо котировки винаги ще бъдат удовлетворявани? Скоро може би не.

За инвеститорите в облигации това вероятно означава да оставите някой друг да притежава вашите високодоходни облигации, които сега се търгуват с премия спрямо номинала. Отчасти поради бързия спад на лихвите по държавните облигации, около две трети от облигациите в американския индекс BofA US High Yield се търгуват над номинала, два пъти по-голям дял от средния за последните 30 години.

Това означава, че портфолиото ви от облигации с неинвестиционен рейтинг все още включва в голяма степен цени от епохата на балона. Дори и Белият дом да е прав в това, че ни предстоят още години на икономическа експанзия, вероятно много от вашите облигации, търгувани над номинала ще бъдат рефинансирани от техния емитент, оставяйки ви още по-малка доходност.

Ако работата ви изисква да инвестирате въс високодоходни облигации, дори и сега, възнаграждението, което получавате за поемането на риск, е по-добро, ако закупите книжа от сектор, който вече е претърпял дълбоки отстъпки. Като, да речем, облигациите с ниска инвестиционна оценка или по-качествените от книжата с неинвестиционен рейтинг, емитирани от производители на природен газ.

Разбира се, бихте могли да тръгнете по пътя на екологичното, социално и управленско инвестиране. Но дори производителите на вятърни турбини и слънчеви панели смятат, че ще е необходимо известно горене на газове, поне в следващите няколко години.

Тъй като е на практика невъзможно за повечето газ интензивни E&P компании да издават нови акции или облигации, разходите им за ново сондиране намаляват под нивата, необходими за поддържане на производството. Няма да се лишим от 40-те процента американско производство на електричество, осигурено от природен газ в рамките на следващите 18 месеца.

Ако производителят, финансиран чрез облигации с нвинвестиционене рейтинг, все още е платежоспособен, цените на природния му газ ще трябва да се удвоят или утроят спрямо днешното ниво, за да остане той икономически жизнен до падежа на облигациите. След това може да ги продадете и да използвате печалбите, за да закупите още няколко слънчеви панела и батерии за вашата къща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 9
Иван Митев
преди 4 години
Намаляването на основната лихва създава нови възможности за правителството да плаща щети от неправилно въведени в употреба пари.Подходът подпомага и за прикриване на икономическа криза.Сега всички сме жертви на грешката на централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още