Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Освобождаването на петролни резерви засега дава обратен ефект

Трендът на цената на петрола беше тръгнал надолу, но заради нереализирани очаквания, суровината отново поскъпва

Освобождаването на петролни резерви засега дава обратен ефект

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарите реагираха противно на очакванията на съобщенията, че САЩ започват да освобождават петрол от резервите си, пише в анализ Ройтерс. Причината е, че количествата са под очакваното от инвеститорите.

САЩ съобщи, че освобождава 50 млн. барела от стратегическите си запаси от петрол и допълни, че акцията е координирана. Но какво показват анализите - Индия каза, че освобождава 5 млн. барела, Великобритания позволи на компании и рафинерии да намалят с 1,5 млн. барела своите запаси, ако пожелаят, Южна Корея още преговаря за участието си в програмата, а все още няма ясна индикация как Китай ще се присъедини към тях.

Или с други думи пазарите очакваха поне 100 млн. барела, а в зависимост от участието на Китай ще получат между 60 и 70 млн. барела.

Още по темата

В резултат цената на петрола вместо да намалее, се повиши. Фючърсите за европейския сорт Brent добавиха 2,60 долара към цената си само за ден във вторник (23 ноември), когато стана ясно, че количествата са под очакваното. Това е най-рязкото повишение на цената на този тип петрол през последните три месеца.

В началото на ноември се наблюдаваше известно успокоение на петролните пазари. Сред факторите, които подтискаха цената на петрола, бяха опасенията за разпространението на коронавируса в Северна Америка и Европа и очаквани нови блокади и рестрикции, които могат да ограничат потреблението на петрол.

Ускоряващата се инфлация също влияе на настроенията на търговците - очакванията са, че големите централни банки ще започнат по-рано от очакваното да повишават основните лихвени проценти и това също да има негативен ефект върху потреблението на горива през 2022 година.

И също така особено важно е очакването за увеличаването на добива на шистов петрол в САЩ през следващата година на фона на високите цени.

Така, още преди анонса за освобождаване на стратегическите резерви от петрол - в седмиците между 5 октомври и 16 ноември, хедж фондовете и други инвеститори извадиха на пазара 134 млн. барела петролни фючърси и опции.
Трудно е да се оцени доколко тези продажби са мотивирани от решението за освобождаване на резервите от петрол или другите фактори. По-вероятно е част от продажбите действително да са били мотивирани от очакванията за спад на цената, особено на фона на очакванията за свиване на потреблението през 2022 година, пише още Ройтерс.

Уроците от 2011 година

Последното координирано освобождаване на петролни резерви беше през 2011 година, когато членовете на Международната агенция по енергетика (МАЕ) решиха да отблокират 60 млн. барела. Тогава акцията беше в опит да се намалят ефектите от спряния износ от Либия.

Интервенцията имаше незабавен ефект, но понижението беше минимално, особено за цената на фючърсите. При дългосрочните доставки цената намаля с по-голям марж, но за кратко време.

Анализите показват, че подобни операции имат ограничен ефект и за кратко време върху цената на петрола. Даже понякога няма ясна връзка за движението на цените и освобождаването на стратегическите запаси.

Уроците от миналите координирани действия показват още нещо - обикновено те се намесват късно и трендът на цената вече е надолу, тъй като най-лошото от кризата вече е преминало.

Пазарите интуитивно са доста скептични за ефективността на правителствените интервенции, особено когато става въпрос за освобождаване на резерви от стоки, чието производство и потребление не са спрени.

Според Ройтерс САЩ са си взели известна поука от 2011 година, но не напълно. Още при първите изявления американските власти са дали пълна информация какво се очаква да се прави. Но липсата на потвърждение от Южна Корея, Япония и най-вече Китай в първите 24 часа оказаха негативно психологическо отражение върху инвеститорите.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Е що така Да не излезе че резерви има ,ама са виртуални

Още от Анализи
Путин трябва да се страхува от цената на една война с Украйна