Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

От германските банки зависи реформата на банковия сектор в Европейския съюз

За да се подобри икономиката на германското банкиране, новото правителство трябва да започне с консолидиране на по-малките банки

От германските банки зависи реформата на банковия сектор в Европейския съюз

Снимка: Bloomberg

Анализатор на Deutsche Bank се вкара в неприятности точно преди изборите в Германия, защото написа нещо, което малцина казват на глас: банковият сектор на страната се нуждае от сериозна реформа. Склеротичният отрасъл като цяло беше пренебрегван в продължение на 16 години от канцлера Ангела Меркел, която ще остане на поста до сформирането на ново правителство - процес, който може да отнеме месеци. Страната би могла да използва нова възможност да даде старт на отдавна закъснелите структурни промени в системата, пише Пол Дейвис за Bloomberg.

Много германци гледат на финансите като на слуга на индустрията, а не като на отделна индустрия. Но превръщането на Германия от икономика с двигател с вътрешно горене в нещо подходящо за един по-екологичен и по-дигитализиран свят изисква динамичен банков сектор, който може да финансира инвестиции в технологии и да предложи на спестителите по-добър избор.

Компаниите в Германия са по-зависими от банковото кредитиране, отколкото където и да било другаде в Европа. Има огромен брой по-малки кредитори, силно повлияни от местните политици, които могат да се използват за обслужване на утвърдени интереси и за защита на неефективни компании. Германските банки са сред най-малко печелившите в Европа, с най-ниската капиталова база.

Те изсмукват повече от парите на спестителите, отколкото банките другаде, като същевременно предлагат лоша възвръщаемост и оставят по-малко средства на разположение на компаниите да растат чрез емитиране на акции и облигации или чрез фондове за рисков капитал.

Немските банки също така не са достатъчно силни, за да се изправят пред конкуренцията в Европа, камо ли на световната сцена. Докато не станат такива, няма голяма надежда за усилията да се изгради истински единен пазар за финансови услуги в Европейския съюз. А докато това не се случи, ЕС никога няма да създаде стабилни и международно привлекателни капиталови пазари, които да изместят Великобритания като основен финансов център на континента.

Оптимистите ще отбележат, че социалдемократите, водени от Олаф Шолц, вероятно следващия канцлер, искат да подкрепят проекта за Европейския банков съюз, който ще премахне националните граници. Партията на Зелените - вероятния им коалиционен партньор в новото правителство, имат подобна програма. Германия е най-голямата икономика в ЕС. Тя трябва да води по пътя към банковия съюз. Но не го прави.

Реформата в Германия трябва да започне с консолидация, особено на ниво малки местни спестовни банки. Тя също така трябва да се стреми към намаляване на разходите в цялата индустрия, като съкрати персонала и клоновете. И накрая, реформата трябва да сложи край на местното политическо влияние върху това, което правят по-малките банки.

Други европейски пазари също имат нефункционални банкови системи, но дори Италия преследва сериозно преструктуриране, не на последно място, за да се справи с проблема си с лошите заеми, който далеч не е приключил. Германия е най-малко реформираният пазар в Европа, казва Никола Верон от Института за международна икономика Питърсън и аналитичния център Брюгел.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
В китайската комунистическа система всеки е уязвим