IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните лихви правят все по-трудно функционирането на финансовите пазари

Те увеличават транзакционните разходи и потискат бъдещата икономическа активност, поради което забавят растежа и повишават риска

13:37 | 26.11.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Какво е толкова лошото на отрицателните лихви? Знаем, че президентът Доналд Тръмп би искал да ги види в САЩ и се ядосва на Федералния резерв, че не намалява ставките под нулата. Много други централни банки, разбира се, вече направиха това, пише Джон Отърс за Bloomberg. 

Знаем също така, че политиката на отрицателни лихвени проценти (ПОЛП) прави много от нас да се чувстваме дълбоко в себе си некомфортно. Предполага се, че лихвите трябва да са положителни. Не би трябвало да плащаме, за да се грижат за парите ни. И очевидно има процент, под който ставките не могат да падат. След определен момент вложителите ще изтеглят всичките си пари от банките и вместо тях ще използват солиден сейф, пълен с пари.

Последната седмица ни даде много ясни доказателства, че ПОЛП може да бъде смъртоносна. 

Във важно изследване, което ще бъде публикувано скоро, Дейвид Коток от Cumberland Advisors предприема опустошителна атака срещу ПОЛП. Ключовата идея засяга ефекта върху кривите на доходността и бъдещите лихвени проценти. Вижте кривите на доходността за страните с ПОЛП в сравнение с тези за САЩ през юни 2016 г., когато шокът от референдума за Brexit доведе до намаляване на доходността по 10-годишните американски ДЦК до ниво, което остава тяхно скорошно дъно.

Към този момент доходността на облигациите беше шокиращо потисната, но икономиките с ПОЛП все още имаха ясно издигащи се криви на доходност с положителни дългосрочни лихвени проценти.

Сега всички криви са далеч по-плоски, като при икономиките с ПОЛП те се установяват на по-ниско ниво, приблизително успоредно една на друга. Коток използва математиката на форуърдния пазар, за да покаже, че отрицателните проценти натискат кривите надолу за години напред. Валутните форуърди контракти стават все по-сложни, защото форуърдният пазар усилва разликата между валутите с отрицателен и положителни лихви.

Ако една държава започне от +0,5%, а другата от -0,5%, логиката на пазара за форуърди ги тласка да се раздалечават още в по-дългосрочен план. Това прогнозира теорията и историята показва, че то се случва. Изследването на Коток скоро ще бъде достъпно на уебсайта на Cumberland Advisors. Основният момент е, че ключови пазарни сигнали вече не работят, а транзакционните разходи се увеличават.

Ценообразуването на суопове и деривати за трилиони долари и евро е в безпорядък. В резултат на това банките и пазарните агенти, спонсориращи тези деривати, трябва да повишат цените, за да се предпазят от този допълнителен риск, предизвикан от ПОЛП. Когато повишават цените, те увеличават транзакционните разходи и следователно потискат бъдещата икономическа активност. Поради тази причина ПОЛП забавя растежа и повишава риска.

Последна актуализация: 01:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
цивилизациите винаги са се срутвали от човешка глуупост ... само формата на тази глуупост е различна. Принципно може да дойде и от това, при проблем 2000 бяхва взети мерки на време и за това не се случи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Според мен с тези отрицателни лихви слагат нещата на пауза докато отминат Брекзит и търговския спор мещо САЩ и Китай. След това се надяват нещата да се поуспокоят и да вдигнат до 0% или 1% примерно. Просто предположение. Не ме нападайте, нито ги подкрепям, нито ги отхвърлям, нито призовавам Митев да пише тука някакъв абзац за щети о:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
То и "Проблем 2000" едно време щеше да срути цивилизацията (ти сигурно не си бил роден все още), ама нищо подобно не се случи. Но пък може от тогава компютрите да са станали по-глупави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Ех, Ванката Митев, от коги пее за сгрешения модел на централните банки, който ще се срути, като албанска колиба, след финансово земетресение! Ама сите му се смеят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 4 години
викаш след проблем 2000, сега нов двайсе .... проблем отрицателна лихва! :D, не се живве с днешните проблеми, ей !!!90те бяха песен, основните проблеми бяха глад, жажда и меки патки! а днес.... а днес, леле мале !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
studioaa
преди 4 години
Много от компютърните програми, които изчисляват вноски, лихви по кредити и дивиденти ползват логаритми и коренуване на лихвите, а това е невъзможно и тотално ще забият когато лихвата на ФЕД падне под 0-ата. Така може да се окаже, че длъжниците имат отрицателен дълг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
Petar2015
преди 4 години
Сега пред лицето на фактите, какъв ще е коментарът на гениите, които хвалеха ползите от отрицателните лихвени проценти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
"Сега всички криви са далеч по-плоски, като при икономиките с ПОЛП те се установяват на по-ниско ниво, приблизително успоредно една на друга. "Следва пренаписване на учебниците по геометрия , където кривите ще са прави , а правите .................. Неизбежно е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още