Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Овластяването на жените може да стимулира икономиката на ЦИЕ със 146 млрд. евро

Жените в региона са 60% от завършилите университет, но 45% от работната сила, става ясно от доклад на McKinsey

Овластяването на жените може да стимулира икономиката на ЦИЕ със 146 млрд. евро

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Засилването на участието на жените в работната сила би проправило пътя към решаването на недостига на работна ръка в Централна и Източна Европа и би увеличило рентабилността, според доклада на консултантската компания McKinsey „Win-win: Как овластяването на жените може да бъде от полза за Централна и Източна Европа“.

Преодоляването на разликата между половете в региона може да отключи 146 млрд. евро годишен БВП до 2030 г., което се равнява на допълнителни осем процента от БВП или приблизително размера на икономиките на Словакия и Хърватия взети заедно, посочва се в доклада, цитиран от онлайн изданието Emerging Europe.

Експертите са анализирали 7 държави от Централна и Източна Европа - Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Украйна. Жените там съставляват 52% от общото население и повече от 60% от завършилите университет.

Те обаче съставляват само 45% от работната сила, констатират анализаторите.

Още по темата

Изследването на McKinsey установява, че три ключови фактора биха имали най-голямо икономическо въздействие: по-голямо участие на жените в работната сила, увеличаване на заплатените часове, отработени от жените, и по-добро представителство на жените в сектори с висока производителност.

„Увеличаването на участието на жените в работната сила би допринесло значително за решаването на недостига на работна ръка в Централна и Източна Европа, тъй като в момента в региона има 630 хил. свободни работни места“, казва Марта Матекса, асоцииран партньор в McKinsey и автор на доклада.

„Ако регионът се върне към своя темп на растеж преди пандемията, свободните работни места може да се увеличат до над 2 млн. към 2030 г. От друга страна, има 2,5 млн. жени, които потенциално биха могли да се присъединят към работната сила, за да запълнят част от тази празнина“, казва тя.

Според анализа на McKinsey секторите, в които се очаква най-голямо търсене на служители, са здравеопазването и социалната работа, търговията на дребно и едро и производството. Като се има предвид, че почти половината от работната сила на жените в региона работи в един от тези три сектора, те са в добра позиция да запълнят голяма част от тези свободни работни места.

Равенството между половете увеличава рентабилността

Освен макроикономическите ползи, докладът засилва и бизнес аргументите за поддържането на разнообразие в отделните компании. Проучване на McKinsey, проведено през последното десетилетие, показва, че по-големият дял на жените на висши ръководни длъжности корелира с по-доброто финансово представяне на отделните компании. Новият доклад потвърждава, че корелацията важи и за Централна и Източна Европа.

Бизнесът с най-голямо разнообразие на половете в техните изпълнителни екипи е с 26% по-вероятно да постигне над средната рентабилност от бизнесът с по-малко разнообразни изпълнителни екипи или без представителство на жените на това ниво, показва анализ на глобален набор от данни, който включва 200 големи компании в Централна и Източна Европа.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
2
 
1
 
13
khao до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
и твоята логика не е правилна ... ако зада се грижиш ти трябва власт, това значи че тоя който има власт трябва да се грижи за другите? Защото практиката показва че който има власт се грижи предимно за себе си !
0
 
1
 
12
khao до: korn
преди 1 месец
Няма профилна снимка
както и теоритично не е възможно мъжете и жените да са 50 на 50, в една фирма може и да стане... но не и да имаме средна стойност за всички, както им се иска! ... Това даже го обясних на жената математически, ама пееераси сър!
0
 
2
 
11
korn до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Няма как да стане жените да имат повече власт от мъжете, винаги ще е обратно. Предполагам цялата история, е да се стигне до някво компромисно решение и да не се връщаме в миналото или да не ставаме мюсулмани.
0
 
3
 
10
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ехааа, докладчик да си... пишеш според тоя дето плаща и не носиш никаква отговорност.. в източна европа жените имат равни права с мъжете още от комунизЪма... и равни възможности за работа.. и въпреки това не сме изпреварили запада, нито по бвп, нито по иновации... това за последните 100 г де... следователно тоя доклад е тоалетна хартия!
0
 
3
 
9
Dr. Vatnikov до: korn
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ти си противоречиш - ако жените са слабия пол и ние, мъжете, трябва да,се грижим за тях, това автоматично значи, че не те, а ние трябва да овладтени. Т.е. грижещия се има властта, а не обгрижвания. Хубавото е, че много жени са доста по-силни духом от доста мъже и нямат нужда някой да се грижи за тях.

Още от Анализи
Промяната на върха на Бундесбанк вещае нова германска икономическа ера