IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията развенча „свещената крава“ на Брюксел - политиката за конкуренцията

Ресорният еврокомисар се сблъсква със засилващ се натиск от „тежката категория“ членки на ЕС да промени правилата, за да се създадат европейски шампиони

12:59 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маргрете Вестагер. <em>Снимка: Европейска комисия</em></p>

Маргрете Вестагер. Снимка: Европейска комисия

Пандемията от новия коронавирус размести крайъгълните камъни на икономическата архитектура на Европейския съюз (ЕС), като ограниченията на публичния дълг и строгите правила за държавна помощ, пише онлайн изданието politico.eu в свой анализ.

Държавите от Съюза - особено тези с дълбоки джобове, изсипаха милиарди в икономиките си, за да ги държат над водата. Германия - най-голямата икономика на блока, направи 180-градусов завой и отмени предишното си твърдо противопоставяне на идеята за емитиране на общ дълг.

Сега пандемията помага за развенчаването на още една от свещените крави на Брюксел – политиката за конкуренцията.

„Конкуренцията е загубена, тъй като инерцията е благоприятна за държавна намеса“, коментира Еманюел Комбе, икономист и вицепрезидент на френския орган по конкуренция.

Призивът за преразглеждане на правилата за конкуренцията на ЕС не е нов, но набра скорост по време на пандемията. Франция и Германия отдавна натискат за създаване на европейски шампиони в индустрията - стратегия, която по-рано не беше одобрена от служителите на антитръстовите регулатори в Брюксел. Те продължиха да спират сливания, за които виждаха риск, че ще създадат твърде доминиращи корпоративни структури.

В опит да премахнат някои от ограниченията на регламентите за конкуренцията при мега сливанията президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел призоваха Брюксел да „модернизира европейската политика в областта на конкуренцията чрез ускоряване адаптирането на правилата за държавна помощ и конкуренцията". Това се случи точно когато те разкриха съвместен план за възстановяване на икономиката на блока. Това беше най-популярната позиция на двете най-големи икономики на блока по въпроса и техният приоритет е ясен: европейските титани са тези, които могат да се справят с Китай и САЩ.

„Ние вярваме, че адаптирането на правилата за конкуренцията е необходимо, за да помогне на европейските шампиони да се появят", коментира пред изданието министърът на финансите на Франция Брюно льо Мер. „Коронакризата потвърди нашите предположения, освен това показа на европейците и някои държави неотложността на промяната, за да защитим по-добре нашия икономически суверенитет", допълва той.

Заедно с германския министър на икономиката Петер Алтмайер, Льо Мер е един от основните защитници на лагера на „шампионите“.

Дали Брюксел ще вземе под внимание призива им да засили конкуренцията - единственото най-ефективно оръжие на Комисията, това скоро ще се разбере. Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер трябва да започне консултация за пазара скоро, според говорител на Комисията. Част от по-широк преглед на политиката в областта на конкуренцията, консултациите се стремят „да гарантират, че правилата на ЕС в областта на конкуренцията остават подходящи за свят, който се променя бързо и става все по-дигитален“, посочва говорителят.

Тези правила определят подходящия пазар, върху който да се съсредоточи Комисията, когато определя дали сливането ще представлява заплаха за конкуренцията. Френско-германският алианс в полза на „европейски шампиони“, или сливания между големи европейски компании, твърди, че е необходимо по-широко определение на пазарите.

Като се има предвид обаче, че в предишния си мандат в рамките на Комисията Юнкер Вестагер - датски либерал и непоколебим защитник на единния пазар, даде безспорна подкрепа в областта на конкуренцията, сега тя трябва да се бори с политическия натиск от столиците на членките на ЕС „тежка категория“.

Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още