Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пандемията развенча „свещената крава“ на Брюксел - политиката за конкуренцията

Ресорният еврокомисар се сблъсква със засилващ се натиск от „тежката категория“ членки на ЕС да промени правилата, за да се създадат европейски шампиони

Пандемията развенча „свещената крава“ на Брюксел - политиката за конкуренцията

Маргрете Вестагер. Снимка: Европейска комисия

Пандемията от новия коронавирус размести крайъгълните камъни на икономическата архитектура на Европейския съюз (ЕС), като ограниченията на публичния дълг и строгите правила за държавна помощ, пише онлайн изданието politico.eu в свой анализ.

Държавите от Съюза - особено тези с дълбоки джобове, изсипаха милиарди в икономиките си, за да ги държат над водата. Германия - най-голямата икономика на блока, направи 180-градусов завой и отмени предишното си твърдо противопоставяне на идеята за емитиране на общ дълг.

Сега пандемията помага за развенчаването на още една от свещените крави на Брюксел – политиката за конкуренцията.

„Конкуренцията е загубена, тъй като инерцията е благоприятна за държавна намеса“, коментира Еманюел Комбе, икономист и вицепрезидент на френския орган по конкуренция.

Призивът за преразглеждане на правилата за конкуренцията на ЕС не е нов, но набра скорост по време на пандемията. Франция и Германия отдавна натискат за създаване на европейски шампиони в индустрията - стратегия, която по-рано не беше одобрена от служителите на антитръстовите регулатори в Брюксел. Те продължиха да спират сливания, за които виждаха риск, че ще създадат твърде доминиращи корпоративни структури.

Още по темата

В опит да премахнат някои от ограниченията на регламентите за конкуренцията при мега сливанията президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел призоваха Брюксел да „модернизира европейската политика в областта на конкуренцията чрез ускоряване адаптирането на правилата за държавна помощ и конкуренцията". Това се случи точно когато те разкриха съвместен план за възстановяване на икономиката на блока. Това беше най-популярната позиция на двете най-големи икономики на блока по въпроса и техният приоритет е ясен: европейските титани са тези, които могат да се справят с Китай и САЩ.

„Ние вярваме, че адаптирането на правилата за конкуренцията е необходимо, за да помогне на европейските шампиони да се появят", коментира пред изданието министърът на финансите на Франция Брюно льо Мер. „Коронакризата потвърди нашите предположения, освен това показа на европейците и някои държави неотложността на промяната, за да защитим по-добре нашия икономически суверенитет", допълва той.

Заедно с германския министър на икономиката Петер Алтмайер, Льо Мер е един от основните защитници на лагера на „шампионите“.

Дали Брюксел ще вземе под внимание призива им да засили конкуренцията - единственото най-ефективно оръжие на Комисията, това скоро ще се разбере. Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер трябва да започне консултация за пазара скоро, според говорител на Комисията. Част от по-широк преглед на политиката в областта на конкуренцията, консултациите се стремят „да гарантират, че правилата на ЕС в областта на конкуренцията остават подходящи за свят, който се променя бързо и става все по-дигитален“, посочва говорителят.

Тези правила определят подходящия пазар, върху който да се съсредоточи Комисията, когато определя дали сливането ще представлява заплаха за конкуренцията. Френско-германският алианс в полза на „европейски шампиони“, или сливания между големи европейски компании, твърди, че е необходимо по-широко определение на пазарите.

Като се има предвид обаче, че в предишния си мандат в рамките на Комисията Юнкер Вестагер - датски либерал и непоколебим защитник на единния пазар, даде безспорна подкрепа в областта на конкуренцията, сега тя трябва да се бори с политическия натиск от столиците на членките на ЕС „тежка категория“.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Инвеститорите в акции трябва да вдигнат наздравица за ниските лихви