Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пандемията вкарва все повече семейства от богати страни в хранителна бедност

Повишените нива на бедност и глад в богатите страни ще повлияят на способността им да предоставят помощ на по-бедните

Пандемията вкарва все повече семейства от богати страни в хранителна бедност

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Когато пандемията миналата година принуждава Мариасунта Сечия и съпруга й Родолфо да напуснат работата си, за тях става трудно да плащат за храна, наем и сметки. Не след дълго всички пари свършиха, казва 36-годишната Секия, която е работила като чистачка в хотел в Милано. Съпругът ѝ е продавал плодове на пазара.

„Когато децата ни отваряха хладилника и дори не можеха да намерят бутилка вода... това беше доста шокиращо за тях, никога досега не бяха изпитвали глад в живота си“, допълва тя.

Семейството ѝ не е единственото от развита богата страна, което изпада в подобно положение, пише FT. В цяла Европа и Северна Америка броят на хората, които гладуват, се е увеличил за първи път, откакто ООН започна да събира данни през 2014 г., според наскоро публикувани данни. Почти 9% от хората са били умерено или силно хранително несигурни през 2020 г. в сравнение със 7,7% през предходната година.

Числата са по-благоприятни в сравнение с по-малко богатите икономики. Близо една трета от световното население няма достъп до адекватно хранене през 2020 г., според ООН. За разлика от по-бедните страни, които нямат държавна защита, повечето развити страни предлагат подкрепяни от държавата мрежи за социално осигуряване.

Въпреки това много уязвими хора в богатите страни са силно засегнати от икономическото въздействие на Covid-19, казва Ариф Хюсеин, главен икономист в Световната програма на ООН за прехраната. „Дори в развитите страни има хора, които не са задължително в схемите за предпазна мрежа. Те са страдали и страдат“, допълва той.

Още по темата
Това са самостоятелно наети лица или работници на временни договори, които често не са обхванати от осигурителни схеми за обезщетения за безработица и болест, както и всички, които работят в неформалната икономика.

В Италия броят на хората, живеещи в бедност, е скочил с 22% през 2020 г. в сравнение с 2019 г. до 5,6 млн. души, т.е. 1 от всеки 10 италианци, според националната статистика. Ролята на неправителствени групи, благотворителни организации и хранителни банки нарасна по време на пандемията, казва Лорънс Хадад, изпълнителен директор на Глобалния алианс за подобрено хранене.

Според Европейската федерация на хранителните банки (Feba) нейните членове са помогнали на почти 13 млн. души през 2020 г., което е с 35% повече спрямо предходната година. Раздадени са около 860 000 тона храна, което е увеличение с 12 на сто, като количествата не намаляват през тази година, допълва Анджела Фриго, генерален секретар на Feba. „Търсенето на храна остава повишено“, казва тя.

Секия се е обърнала към благотворителна организация - фондация Albero della Vita, която има за цел да се бори с бедността, като предлага храна, грижи и образование на нуждаещите се. „Ако не беше помощта на [фондацията], не знам къде щяхме да се озовем“, казва тя.

Изабела Катапано, генерален директор на Albero della Vita, посочва, че броят на семействата, на които благотворителната организация е помогнала, се е утроил през 2020 г. до малко над 1000.

„Понякога човек има впечатлението, че бедността не съществува в по-развитите страни, но тя си е там“, казва Катапано. „По време на пандемията ситуацията се влоши изведнъж и много хора останаха без нищо“, допълва тя.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
не е от пандемията, ама карай...
2
 
1
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Голяма пропагадна, но доста хора вече са наясно със пЛандемията.
1
 
3
 
2
преди 2 месеца
всъщност , една от целите на пландемията е да вкара стадото в перманентен страх за насъщния и утрешния ден ... да му пийне остатъка от мозъка ...тъпунгерри , вървете си на село и копайте домати , царевица , завъдете кокошки ... нашите деди са преживяли много по-добре , защото са разчитали на себе си .
2
 
5
 
1
преди 2 месеца
Голямо коронобесие, голям страх, голямо промиване на мозъци, голяма ваксинация, голяма пропаганда, голямо печатане, големи вувузели, големи бaлъци и големи тарикати. All we need is Propaganda!

Още от Анализи
Лукашенко и Путин накараха Европа да издигне новата Желязна завеса