IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите и омикрон вариантът: Повече въпроси, отколкото отговори

Вирусът и несигурността вече са даденост, която сама по себе си може да е достатъчна, за да възпре възстановяването

15:39 | 01.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За инвеститорите, както и за всички останали, все още има повече въпроси, отколкото отговори, когато става въпрос за обезпокоителния нов омикрон вариант на COVID. Основната несигурност касае епидемиологичното поведение на щама - дали е по-преносим, но по-малко смъртоносен, например, или има много по-голяма резистентност към ваксини. Отговорът на потребителите и политиците също все още не е очевиден: в краен случай той би могъл да предизвика повторение на политиките на блокади или да доведе до възобновяване на доброволното социално дистанциране, пише Financial Times в редакционен коментар.

Това, че щамът, установен за първи път в Южна Африка, изглежда се разпространява по-лесно, беше достатъчно, за да накара пазарите да спаднат в петък - подпомогнато от липсата на ликвидност на пазарите в САЩ, които все още се възстановяват от Деня на благодарността. Повишената несигурност относно траекторията на възстановяването, инфлацията и паричната политика допринесоха за общата нагласа към избягване на риска. Акциите, които се представиха добре по време на локдауните - като тези от областта на електроннате търговия, стрийминг услугите и видеоконференциите - се повишиха, докато тези, по-уязвими към ограниченията, като авиокомпании и гостоприемство, спаднаха.

Сривът може би е прекомерен. Подобно свиване на пазара през август, предизвикано от разпространението на по-заразния делта вариант в САЩ, беше бързо обърнато, след като инвеститорите бяха успокоени, че ваксините остават ефективни и смъртните случаи ще бъдат по-ограничени, отколкото по време на предишните вълни. Дори през пролетта на 2020 г., в разгара на най-острата част от кризата, пазарите бързо се повишиха (макар и без най-уязвимите на локдауните акции), тъй като станаха ясни потенциалът на бързоразвиващия се технологичен сектор да продължи да процъфтява и мащабът на монетарните стимули.

От друга страна, подобно стимулиране от централните банки е малко вероятно да се повтори. Инфлацията вече е далеч над целите им, което ограничава тяхното пространство за маневриране. Производителите на ваксини пък посочиха, че степента, до която този щам е мутирал, означава, че техните продукти вероятно ще бъдат по-малко ефективни. Пазарите отново спаднаха във вторник, след като се бяха повишили в понеделник, след подобно предупреждение от главния изпълнителен директор на Moderna.

Инвеститорите, жадни за сигурност, могат поне да са наясно, че по-преносим щам определено е лош за растежа. Някои домакинства доброволно ще се дистанцират - намалявайки търсенето в ресторанти или кина - и той вероятно ще допринесе за продължителността и строгостта на ограниченията за пътуване. Много европейски страни вече възобновиха локдауните заради бързото разпространение на делта варианта сред неваксинираното население. Ваксините обаче вероятно ще предовратяват тежко изкарване на заболяването и от омикрон варианта. Междувременно бизнесът се адаптира. Но остава отрицателната корелация между успеха на вируса и този на икономиката.

Влиянието върху инфлацията обаче е по-малко ясно. Появата на омикрон варианта ще охлади търсенето на и без това оскъдни суровини - цените на петрола спаднаха с повече от 10 процента след новините и още във вторник, достигайки най-ниското си ниво от три месеца. Новият вариант би могъл също така да забави пренасочването на разходите от услуги към стоки, което допринесе за по-дългите срокове за доставка на производителите и обърка веригите за доставки. Макар председателят на Федералния резерв на САЩ Джей Пауъл да призна рисковете за икономиката от новия ковид вариант, той също така посочи, че може би е време да спрем да описваме високата инфлация като „преходна“.

Така или иначе, появата на новия щам е напомняне, че пандемията далеч не е приключила и несигурността, както и вирусът, вече са даденост. Това само по себе си може да е достатъчно, за да възпре възстановяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още