IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите през следващата седмица - накъде след срива?

Има голяма вероятност пазарите да достигнат още по-високи върхове през тази година, според анализатор

12:19 | 13.02.16 г. 7
<p>
	Пазарите в Китай предстои да възобновят търговията след едноседмичната пауза и може да натежат допълнително на настроенията на инвеститорите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пазарите в Китай предстои да възобновят търговията след едноседмичната пауза и може да натежат допълнително на настроенията на инвеститорите. Снимка: Ройтерс

Изминалата седмица беше тежка за Wall Street, но очакванията са американските пазари да са в по-добра форма през следващата, когато ще стане ясно дали акциите ще удържат достигнатите дъна, пише CBNC.

През миналата седмица широкият S&P 500 изтри 0,8 на сто, а цената на петрола изтри малко под 5 на сто. През по-голямата част от седмицата трейдърите се фокусираха върху опасенията за състоянието на европейския банков сектор, както и върху факта, че не чак толкова много централни банки по света въвеждат отрицателни лихви.

Председателят на американския Федерален резерв Джанет Йелън внесе допълнително напрежение с изявлението си пред Конгреса. Председателят на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли се наложи да успокоява пазарите, като заяви, че в момента не се обсъжда въвеждане на отрицателни лихви в САЩ.

Пазарите в Китай предстои да възобновят търговията след едноседмично прекъсване заради празниците в страната. Те биха могли да объркат нещата, ако разпродажбите в Азия се засилят, както се случи в Хонконг след тридневната почивка около новогодишните празници.

Тобиас Левкович от Citigroup не очаква глобален срив. Според него е необходим силен външен шок, за да се стигне до това. Той подчертава, че пазарът е в процес на достигане на дъното, поне според показателите, които той анализира. Един от тях показва, че настроенията на инвеститорите са по-лоши, отколкото са били при разпродажбите през 2011 г.

“Ние всъщност осребрихме страховете от рецесия. Ако имаме рецесия, прогнозите за приходите ще се понижават и акциите ще поевтиняват още повече. Просто не разполагаме с парчета от пъзела, за който да кажем, че представлява рецесия”, посочва той.

През следващата седмица инвеститорите ще трябва да оценят данните за началното жилищно строителство в САЩ и инфлацията, както и протокола от последното заседание на Федералния резерв, който ще бъде публикуван в сряда.

През следващата седмица ще бъдат публикувани и някои отчети на водещи компании, сред които и Wal-Mart. Някои от шефовете на Фед също ще изнасят речи, сред които и новият председател на Федералния резерв в Минеаполис Нийл Кашкари.

В понеделник, когато американските пазари ще са затворени, председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги ще говори пред Европейския парламент (ЕП). От по-интересните китайски данни в четвъртък ще бъда публикувана статистиката за инфлацията в страната.

Според Робърт Синчи от Amherst Pierpont на първо време пазарите ще трябва да се справят с възобновяването на търговията в Китай. Очакванията са, че индексите в страната ще продължат да се понижават.

“Ако финансовата активност се засилва, инерцията на износа като че ли се ускорява и валутата укрепва. Това не са лоши неща, но не съм сигурен, че са достатъчни, за да компенсират реакцията на пазарите на акции”, посочва той.

Според Крис Рупки обаче голяма част от истерията на пазарите е преминала. Според него инвеститорите ще имат друг поглед върху причините, които са довели до силните спадове. “Не се задават отрицателни лихви, не идва рецесия. Мисля, че хората ще се успокоят”, заключава той.

Пол ЛаРоса от  Maxim Group подчертава, че американските фондови пазари не са вън от опасност, но очаква стартирането на процес по възстановяване. Левкович допълва, че разпродажбите са приключили и моделът паника/еуфория показва, че има 97% шанс пазарите да достигнат дори още по-високи върхове през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
еми корекция се води още, стои над ЕМА50 на месечна нищо му няма, виж ако дълдиса под нея, тогава вече е дърво и то голямо, защото ЕМА200 е на 1300 т.е. там от където започна филма с брадатия през 2012 .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
дано тоз суяк да е прав, че ми се изчака чакането .... само, че като го пуснат по новините и започвам да иам лошо предчувствие .... тряяше първо да излети и тогава да се появи това в новините, а са лосо много лосо ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
"За бога братя, не..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
БАЦЕ
преди 8 години
Не , не на 2000, ще иде под 1665 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
getusanews
преди 8 години
http://getusanews.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още