Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пазарите са заблудени относно коронавируса

Епидемията може да е един от факторите, които да предизвикат глобална рецесия

Пазарите са заблудени относно коронавируса

Снимка: Getty

Инвеститорите се заблуждават за това колко тежка ще бъде епидемията от коронавирус. Въпреки голямата разпродажба на фондовите пазари тази седмица, най-лошото тепърва предстои, пише за Financial Times Нуриел Рубини, професор по икономика в бизнес колежа Стърн.   

Още по темата
До тази седмица пазарната реакция на вируса беше лека - след спада в края на януари американските и глобалните акции се издигнаха до нови върхове. Това самодоволство се основаваше на редица погрешни допускания.

Първото бе, че епидемията ще се ограничи най-вече до Китай и няма да се превърне в глобална пандемия. Второто, че тя ще достигне връх преди края на първото тримесечие, като по този начин ще намали икономическите щети за Китай и глобалната икономика. Третото, че моделът на растеж ще бъде V-образен, със силен отскок през второто тримесечие и след това. Четвъртото, че регулаторите - както монетарни, така и фискални - ще предприемат решителни ранни действия в подкрепа на икономиките и пазарите, ако нещата значително се влошат.

Става ясно, че това е глобална пандемия, а не епидемия в рамките на Китай. И все още не знаем колко други страни в Азия и останалия свят ще преживеят тежка епидемия от вируса - най-вероятно още много.

Мнението, че икономическото въздействие ще достигне връх преди края на първото тримесечие, сега изглежда много несигурно. Щетите за Китай са сериозни и световните вериги за доставки биват прекъсвани в момент, когато Китай съставлява около 20 на сто от световния брутен вътрешен продукт, а не 4-те на сто, които имаше по времето на острия респираторен синдром през 2003 г. Добавете към това икономически шок за големи икономики като Япония, Южна Корея и Италия. Когато болестта се разпространи към други развити и развиващи се пазари, щетата ще се увеличи.

Отделно от директните търговски връзки и веригите за доставки, глобалното бизнес довери ще намалее. Миналата година капиталовите разходи на компаниите бяха снижени, тъй като те изчакваха рисковете от търговска война между САЩ и Китай и твърдият Brexit да изчезнат. Тези опасности отчасти се разсеяха, но капиталовите разходи ще бъдат отложени допълнително заради нагласата да се види колко тежък и широко разпространен ще бъде вирусът.

Съвсем скоро заглавията ще засегнат и потребителското доверие. Дори в САЩ, където епидемия засега няма, събития се отменят и потребителите започват да предпочитат да остават вкъщи, тъй като се притесняват от заразяване. Трудно е да се опише какво би се случило, ако вирусът наистина удари САЩ, което вероятно ще стане, като се има предвид продължителната латентност на болестта.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
1
 
9
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
На пазарите им беше дошло времето да откорегират. Вируса само скъси времето и умножава ефекта :)
1
 
3
 
8
michaelis23 до: Todor Sabev
преди 5 месеца
Тошко твойто 2600 на S&P500 ше дое и то скоро .... поздрави на другите ... :))
1
 
5
 
7
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Дълъг DJIA с голям обем. стоп 25734.
1
 
1
 
6
mvr0306 до: mrynmryn
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Да, парата трябва да се изпусне малко.
0
 
1
 
5
mvr0306 до: mrynmryn
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Да, парата трябва да се изпусне малко.

Още от Анализи
След фалита на Wirecard: Кои са кандидатите за влизане в Dax?