IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната волатилност може да вещае намаляване на ликвидността

Омикрон вариантът, инфлацията и притесненията за Китай и Русия са рецепта за несигурност

11:22 | 11.12.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ел-Ериан. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Ел-Ериан. Снимка: Bloomberg

След като пристъпите на пазарна волатилност станаха по-чести през последните седмици, е ясно, че апетитът на инвеститорите да купуват при спад, макар и все още силен, ще бъде тестван, когато Федералният резерв на САЩ оттегли подкрепата си за цените на активите, пише за Financial Times Мохамед Ел-Ериан, президент на кеймбриджкия Queens’College и съветник на Allianz и Gramercy.

Засега общата ликвидност на пазарите остава висока. Въпреки че централните банки започват да намаляват програмите си за изкупуване на активи, те все още са огромни. Но резките колебания на пазарите, преживяни през последните седмици, илюстрират феномен, от който вероятно ще видим още: „неликвидност на фона на ликвидност“ - фраза, която за първи път чух от основателя на Gramercy Робърт Кьонигсбъргър.

Привидно контрантуитивната идея е, че ниши на неликвидност могат да възникнат в контекста на достатъчна обща ликвидност.

Преживявайки внезапни пристъпи на волатилност през последните години, инвеститорите като цяло изглеждат добре подготвени да преминат през тях, включително чрез използване на спадовете на пазара като основа за още по-големи бъдещи печалби. Но появата този път на два фактора, които не бяха предвидени само преди няколко месеца, усложнява нещата: инфлацията и възможностите за инвестиции в Китай и Русия.

Сега инвеститорите трябва да оценят по-внимателно възможността не само за възникване на джобове на неликвидност в среда на обща ликвидност, но и за отстъпление на общата ликвидност.

През последните дни глобалните инвеститори в облигации и акции бяха качени на своеобразно влакче на ужасите. Притеснителният спад на акциите от миналата седмица беше последван от впечатляващ двудневен подем тази седмица и още по-огромни движения в доходността на облигациите.

Непосредствените причини за тази волатилност бяха загриженост - по здравни, икономически и финансови причини - относно омикрон, новият и по-заразен вариант на ковид, и начина, по който председателят на Фед Джей Пауъл най-накрая реши да оттегли думата „преходна”, с която погрешно описваше инфлацията.

Волатилността, причинена от хаотичното затваряне на „болезнени сделки“, беше засилена от дългогодишен структурен дисбаланс: липсата на достатъчен капитал, абсорбиращ риска, на фона на внезапна промяна в конвенционалната пазарна логика.

Тук не става дума само за многогодишното намаляване на желанието и способността на посредниците (брокери-дилъри) да действат антициклично. Отразена е също така по-голямата еднородност на портфейлното позициониране в контекста на продължителни пазарни изкривявания, предизвикани от Фед.

Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
takiteasy
преди 2 години
Затягане никога повече нама да има. То е невъзможно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
takiteasy
преди 2 години
Затягане никога повече нама да има. То е невъзможно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Кажи си че не знаеш какво става, не го усуквай бре Ерианчо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Добра статия, и аз мисля че е прав Ел Ериан, ще пре скрибуцат малко пазарите, като има спад , няма веднага да се връща пазара, ще се наложи по-дълго държане в портфейлите. Ще има и загуби, какво да се прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още