IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната волатилност подкрепя стратегията за подбор на акции

Въпреки подновения интерес към индивидуалните акции, пасивното инвестиране все още доминира

09:07 | 22.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Резките движения на пазара нагоре-надолу през последната година и половина фокусираха вниманието на някои индивидуални инвеститори, които вярват, че той е достигнал точка, в която избирането на правилните акции е по-важно от инвестирането в индексни фондове, пише Майкъл Уърсторн за Wall Street Journal.

Анализатори от Wall Street казват, че комбинация от фактори съживява инвеститорския интерес към притежаването на отделни акции. Това включва нагласата да се купува евтино (която последва едно от най-лошите тримесечия за акциите от години), приспособимата политика на Федералния резерв, стабилния икономически фундамент и ценовата дисперсия на борсата.

Последното разпалване на търговското напрежение между САЩ и Китай има потенциала да накара акциите да се търгуват по-независимо една от друга, давайки на инвеститорите повече възможности за покупка. Търговските сътресения, заедно с други геополитически въпроси като Brexit, обаче може да доведат до продължителен период на натиск върху акциите, особено ако инвеститорите смятат, че митата ще потиснат корпоративните печалби и потреблението.

Как всичко това ще се развите предстои да видим. Индексът на големите американски компании S&P 500 остава 13% нагоре за годината, но спадна през последните три седмици, загубвайки 4% досега през май, след като търговското напрежение се завърна. Анализаторите не очакват някакъв прогрес, поне докато Тръмп и Си Дзинпин не се срещнат по време на сбирката на Г-20 в Япония през следващия месец.

Това обаче не възпря Матю Стрелски (26 г.), който не е професионален инвеститор. Бившият служител в търговията на дребно закупи акции на Qualcomm по-рано през годината. Книжата се повишиха в края на април, след като производителят на чипове уреди правните си спорове с Apple, но месец по-късно спаднаха рязко.

 „Гледам дългосрочно”, казва Стрелски, който живее в окръг Монмаут, щата Ню Джърси. Той задържа акциите на Qualcomm, които спаднаха с 23% през май, след като федерален съдия постанови, че компанията е нарушила антитръстовото законодателство. Стрелски планира да добави още акции през идните дни. „Трябва да виждате потенциала в тези компании”, казва той.

Анализаторите твърдят, че има малко данни, проследяващи покупките и продажбите на индивидуални акции, но според Bank of America нейни клиенти са похарчили около 15 млрд. долара за индивидуални акции от началото на годината при 22,3 млрд. за цялата минала година. Преди 2018 г. е имало продажби за десетки милиарди долара годишно след 2008 г. Клиентите на брокерската фирма E*Trade Financial през тази година са били нетни купувачи на акции от комуникационните услуги, технологиите и енергетиката.

Последна актуализация: 16:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Всеки мъдър и опитен инвеститор си пазарува "отделни" акции - защото във всеки индекс има както подценени и силно развиващи се компании, така и надценени балоняци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още