IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарните разкази изместиха фундамента

Логиката и математиката някога бяха основните инвестиционни закони, но вече не е така

13:52 | 22.06.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Кинаджиите използват фразата „Разказът е всичко“, за да подчертаят значението на разказването на истории за техния занаят. Те разбират как добрата сюжетна линия комуникира със зрителите, привлича ги и ги кара да се вживеят в главния герой. Без добър разказ дори и най-добрият актьорски състав, изпълващ най-прекрасните персонажи, рискува да не бъде убедителен. Страхотните разкази могат да ви ужасят, да стоплят сърцето ви или да приковат вниманието ви, пише Бари Ритхолц за Bloomberg.

Изглежда, че разказите са определящи за пазарите в наши дни, което създава нови рискове за инвеститорите. Най-големите и най-разделящи дискусии са за истории, а не за фундамента, вариращи от полезността на криптовалутите до това дали настоящият скок на инфлацията е преходен, и от това дали космическите оценки са оправдани до това дали има твърде много фискални и монетарни стимули.

Това е в ярък контраст с начина, по който са се развили вижданията за инвестирането - виждания, основани на математиката и студената, твърда логика. „Разказната парадигма“ може да бъде проследена до комуникационната теория, концептуализирана от покойния Уолтър Фишър, почетен професор в USC Annenberg School for Communication and Journalism. Фишър забелязва, че чрез разказването на истории се осъществява смислена комуникация, защото „историите са по-убедителни от логическите аргументи“.

Помислете за следните примери на разкази като двигатели на, ами, почти всичко на днешните пазари:

Биткойнът: Фиатнуте валути (без златно покритие – бел. прев.) бяха подронени от спасяването на закъсали фирми от правителствата, щедростта на централните банки и други неподходящи намеси. Възможно е тази безразсъдност да доведе до масово преориентиране към цифровите валути. Купете биткойни и карайте ламборджинита или останете верни на фиатна валута, държейки хартийки.

Недостигът на работници: Щедрите обезщетения за безработица държат мързеливите нехранимайковци далеч от работата! Контра-разказ: Много училища все още работят дистанционно и детската грижа трудно се намира. Освен това големият брой нови бизнеси и рекордният брой хора, които напускат работата си, показват, че работниците не са мързеливи, а просто избягват негъвкави, нископлатени работни места.

Пасивното индексиране: Трудно е да се изберат печеливши акции! Не само това, скъпо е да наемете хора, които биха могли да изберат печеливши акции (като не знаете кои са те, докато вече не е твърде късно). Защо вместо това просто не купите евтин индекс на най-големите акции или на целия пазар?

Инфлацията: Комбинирайте свръхниските лихвени проценти и големите стимули с отложеното търсене, докато ваксините водят до отваряне на по-голямата част от икономиката. Този  разказ е идеалната формула за покачване на цените и по-високи инфлационни очаквания!

Оценките: Купуването на акции под тяхната присъща стойност е добър начин да се печелят пари в дългосрочен план. Контра-разказ: Традиционните измерители на стойността трябва да бъдат по-стабилни, отколкото просто съотношенията цена-продажби или цена-печалба; те трябва да включват темпа на растеж и нематериални активи, като патенти, алгоритми и бизнес процеси.

Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 2 години
Мммдааа....то те тия дето ги накупиха по 60к и сега като се срина под 30к все ламборджинита им се привиждат...ама хич не са ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
nikiangel
преди 2 години
"Купете биткойни и карайте ламборджинита или останете верни на фиатна валута, държейки хартийки."по голяма глупост не бях челНякои със сигурност ще карат, но на един дето кара, ще има 1000 дето са впрегнати да теглят ламборгинито :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Емоциите винаги са движили пазарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още