Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пазарът на американски ДЦК трябва да влезе в модерната епоха

Нужна е серия от реформи за подобряване на търговията с най-важния клас активи в света

Пазарът на американски ДЦК трябва да влезе в модерната епоха

Снимка: Bloomberg

От създаването си през 1790 г. пазарът на американски държавни облигации е подхранвал издигането на Америка като икономическа суперсила, пише за Financial Times Хийт Тарбърт, главен юридически директор на Citadel Securities и бивш председател на Американската комисия за търговия с фючърси върху суровини.

Още по темата
Като се имат предвид неговите размер и централна роля в глобалната финансова система, може да се очаква пазарът на щатски ДЦК да има модерна структура. Но реалността е, че той не успява да върви в крак с другите финансови пазари. Неотдавнашните сътресения на този пазар, включително причинената от пандемията волатилност през март 2020 г., подчертават необходимостта от структурна реформа. Не се изисква основен ремонт, а серия от целенасочени промени, които биха могли да го вкарат повече в съвременната епоха.

Първо, трябва да се въведе стабилно публично отчитане на сделките с американски ДЦК. Отчитането на публичната търговия е ключов източник на прозрачност и отличителен белег на почти всеки голям пазар, включително акции, опции, фючърси, корпоративни облигации, общински облигации и много деривати. Забележително е, че има оскъдна публично достъпна информация за сделките с ДЦК. Макар че финансовите компании могат да си позволят да се абонират за частни емисии на данни, дори най-добрите от тези емисии могат да уловят само до половината от сделките с ДЦК. В резултат на това пазарът работи със значително намалена прозрачност след търговия.

Подобряването на публичния достъп до пълни и навременни търговски данни ще засили конкуренцията, ще подобри ликвидността, ще подпомогне управлението на риска, ще намали трансакционните разходи и ще повиши доверието на инвеститорите. Това също така би помогнало на инвеститорите да разберат по-добре факторите, водещи до промени в цените и ликвидността, преди да се развият кризи. Доказано е, че публичното отчитане, особено в реално време, намалява системния риск и подобрява устойчивостта на пазара.

Внедряването на отчитане на търговията в реално време би било лесно. Необходимата инфраструктура е изградена от години. Само с една малка стъпка данните за трансакциите с ДЦК, които Регулаторният орган за финансовата индустрия вече събира чрез своята система Trace, могат да бъдат публично разпространявани, точно както е при корпоративните облигации, без допълнителни разходи или тежест.

Второ, подобряването на надзора на местата за търговия трябва да бъде приоритет. Всички такива места трябва да бъдат задължени да се регистрират в Комисията за ценни книжа и борси (SEC). Това ще осигури прозрачност в няколко области, включително правилници, управление, критерии за достъп, операции, услуги и такси. Местата за търговия следва също да бъдат обект на недискриминационни изисквания за достъп, които поставят всички участници на пазара в равни условия.

Трето, местата за търговия с ДЦК трябва да възприемат предпазни мерки срещу нови видове риск, включително тези, свързани с технологични грешки, за да повишат оперативната устойчивост. Въпреки че растежът на електронната търговия значително увеличи ликвидността, той също идва с присъщи рискове, които трябва да бъдат разгледани отговорно, като например възможността за грешно поставяне на поръчки. Пазарите на акции, например, имат широко приети мерки за контрол на риска, които могат да предотвратят или анулират грешните поръчки.

И накрая, тъй като пазарът на ДЦК нарасна и обемите скочиха, рисковете от неизпълнение на контрагенти се повишиха. Проблемите със сетълмента се увеличиха драстично по време на пазарните сътресения през март 2020 г.

Централизираният клиринг отдавна е съществен за намаляване на кредитния риск на контрагента на други развити финансови пазари. Пазарът на американски ДЦК обаче изостава от себеподобните си и не е наложил никакви широкообхватни изисквания за клиринг относно кешови трансакции или „репо“ сделки с краткосрочни заеми. Въпреки че малка част от междудилърския пазар се урежда чрез Клиринговата корпорация за инструменти с фиксиран доход, достъпът до клиринг исторически е ограничаван до най-големите финансови институции.

Прилагането на всеобхватен централен клиринг на пазара на америкаснки държавни облигации би намалило текущата зависимост на пазара от банкови баланси, би улеснило по-нататъшните иновации в търговията и би позволило повече капитал да тече към други части на пазара.

По-конкретно, поставянето на клирингова къща между търгуващите страни може да гарантира правилно обезпечение и протоколи за сетълмент, които помагат за намаляване на системния риск. Клиринговите къщи също така позволяват търговските позиции между техните членове да се нетират, освобождавайки капитал, така че купуването и продаването да могат да продължат ефективно дори през периоди на повишени обем и волатилност.

Накратко, можем да гарантираме, че нашият пазар на ДЦК е прозрачен, ликвиден, ефективен и устойчив чрез няколко закъснели реформи, които се оказаха ефективни на други развити финансови пазари. Бъдещите поколения американци го заслужават.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
evlogi до: Kolio7
преди 3 месеца
А какво общо има Пешо с това не ми е ясно.Съвсем в началото още е посочено,че материалът е поместен във Файненшъл Таймс и е с автор главният юридически съветник на Citadel Securities( един от най-големите маркет мейкъри в щатите и в света)
2
 
4
 
2
дядя Вова до: Kolio7
преди 3 месеца
"Добре, че е тоя пешо да казва какво трябва да се направи. Половината ти статии, човече, са какво трябва и в повечето случаи нямат общо с реалността или са несвързани изречение. Неграмотен ли си къв си? " >> Пропагандист. Някои журналисти му викат. Други втората най-древна професия. Всеки според камбанарията си го гледа.
2
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Добре, че е тоя пешо да казва какво трябва да се направи. Половината ти статии, човече, са какво трябва и в повечето случаи нямат общо с реалността или са несвързани изречение. Неграмотен ли си къв си?

Още от Анализи
АЦБ не трябва да спестява неприятната истина