Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пазарът на улавяне на въглерод може да нарасне до 1,4 трлн. долара през 2050 г.

Енергийните компании могат да се превърнат в „герои“ на енергийния преход, като започнат да улавят въглерод, складирайки го в земните недра, откъдето добиват петрол

Пазарът на улавяне на въглерод може да нарасне до 1,4 трлн. долара през 2050 г.

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Преходът от изкопаеми горива към по-чиста енергия няма да бъде достатъчен, за да ограничи покачването на глобалната температура. Светът е забавил процеса на намаляване на емисиите парникови газове до такава степен, че вероятно ще бъде принуден да използва решения за улавяне на въглероден диоксид от атмосферата, пише Bloomberg.

С правилните регулации и стимули индустрията за улавяне на въглерод скоро ще може да генерира толкова приходи, колкото днешната петролна и газова промишленост. В краткосрочен план това означава повече пари, насочени към естествени начини за улавяне на въглерод, например чрез засаждане на дървета и защита на територии като торфени блата и мангрови гори. В крайна сметка ще станем свидетели на възхода на технологии като директно улавяне на газове или подобрено изветряне на скалите, които все още не са усъвършенствани или достатъчно евтини, за да бъдат внедрени в мащаб. 

Още по темата

Изследване, публикувано от Vivid Economics, установява, че приходите от отрицателни емисии или системите за компенсиране на въглеродните емисии могат да достигнат 1,4 трилиона долара годишно до 2050 г. спрямо около 300 милиона долара днес. За сравнение, според консултантската компания Rystad Energy, петролната и газовата промишленост се очаква да генерират приходи от 1,5 трилиона долара през тази година - с около 40% по-малко, отколкото през 2019 г.

Според Джейсън Ейс, изпълнителен директор на Vivid Economics, както хората могат да плащат за чиста питейна вода на компаниите за комунални услуги за нейната доставка до домовете им, така обществото може да купува и отстраняването на вредните парникови газове от атмосферата, за да се радва на чист въздух.

Оценката на приходите от тази дейност, направена от Vivid Economics, е много по-висока от изчисленията на други експерти.

Хулио Фрийдман, старши изследовател в Колумбийския университет, смята, че приходите от индустрията на елиминиране на въглерода вероятно ще достигнат около 500 млрд. долара през 2050 г.

Ноа Дейч, изпълнителен директор на Carbon 180, организация с нестопанска цел, която работи по отстраняването на въглерода, определи като „силно спекулативно“ прогнозирането на стойността на пазара през следващите 30 години, особено като се има предвид, че този пазар тепърва започва да се развива.

Голяма част от днешния пазар за компенсиране на въглеродни емисии разчита на субекти, които доброволно купуват кредити, за да постигнат поставените от тях цели. Въпреки че се очаква този пазар да расте, официалните пазари, контролирани от държавните регулатори, могат да се разраснат много по-бързо.

Правителствените разпоредби могат да помогнат за създаването на стандарти за наблюдение и проверка, така че както природните решения, така и технологичните възможности да могат да улавят и съхраняват въглеродния диоксид. Те също така ще помогнат на клиентите да сравняват различните продукти за премахване на въглерод, от защитите на дъждовните гори до фермите за водорасли в океана, за да намерят този продукт, който всъщност ще отговаря на техните нужди. 

Още по темата

Въпреки че спорят около евентуалните приходи на пазара, много експерти споделят едно мнение относно необходимостта от стабилен пазар за компенсиране на въглерода - особено в свят, в който повечето от най-големите икономики са ангажирани да достигнат въглероден неутралитет през следващите десетилетия.

Бил Уинтърс, главен изпълнителен директор на международната банка Standard Chartered Plc, предупреди през септември, че без подходящите предпазни мерки индустрията за компенсиране може да стане уязвима към манипулации.

Марк Карни, бивш управител на Английската централна банка (АЦБ), заяви по-рано този месец, че въпросните пазари ще представляват основен компонент за постигане на климатичните цели. Той очаква приходите да достигнат най-малко десетки милиарди долара, ако светът се отнася сериозно към ангажиментите за климата.

Въпреки че приходите от продажба на изкопаеми горива намаляват, компаниите от Big Oil не трябва да действат като страничен наблюдател. Някои от технологичните възможности за изтегляне на въглероден диоксид от атмосферата изискват точна експертиза и съответната инфраструктура, притежавани от въпросните енергийни компании. Вместо да извличат въглерод от Земята обаче, ще трябва да го изпомпват такъв от атмосферата и да го пренасочват дълбоко под земята, често на същите места, където са открити петрол и газ.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
1
 
5
преди 3 седмици
Ъъъъъ... къв пазар?
На кой му трябва да го купува тва и за какво производство?
Продавачи разбирам че имало много.
0
 
0
 
4
khao до: xapoznai
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
викаш от пръдня може да се правят i e OK, ама от въздух е абсурд :D за wall street не си ли чувал, там се правят пари от въздух вече има-нема 100 години :)
1
 
1
 
3
zelka007 до: ing5rov
преди 3 седмици
па на теб ти се мъжделее физико-химията изцяло ... въглеродът ще се улавя и съхранява , а не въглеродният диоксид ... :)))
1
 
1
 
2
преди 3 седмици
има малка разлика между въглерод и въглероден двуокис , ама Пурко е избягал от час по химия ...
1
 
3
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Всякакви работи съм си представял ама че шегите за данък въздух ще се сбъднат не бях. Какви трилиони сънуват тия хора, че и годишно... Явно вече има крайно лековерни и заблудени хора щом такива гадаенета въобще се публикуват и не се озовават моментално в хумористичната секция. Да правиш пари от въздуха придобива изцяло ново измерение, че и то какви пари.

Още от Анализи
Търговците в Европа се борят за оцеляване заради блокадите