IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът в очакване на сигнал за ускоряване на спешните покупки на ЕЦБ

Банката ще се опита да успокои пазарите и да се ангажира отново с ниски лихви

13:25 | 11.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще даде сигнал за ускоряване на темпа на изкупуване на облигации по време на заседанието си в четвъртък, но едва ли ще увеличи още размера на агресивната извънредна програма за изкупуване на активи, пише Ройтерс.

Загрижени, че постоянното нарастване на разходите по заемите може да провали възстановяването на блока от причинената от пандемия рецесия, политиците от ЕЦБ ще се опитат да успокоят пазарите и да се ангажират отново с ниски лихви, докато не започне възстановяване.  

Но превръщането на този ангажимент в конкретни политически действия ще бъде деликатен баланс.

ЕЦБ не може да изглежда сякаш управлява микродоходността на облигациите, тъй като това ще завърже ръцете ù в бъдеще и ще породи обвинения, че банката защитава правителствата от пазарните сили.

Централната банка на еврозоната ще се опита да не преувеличава нарастването на доходността на облигациите, която все още е ниска според повечето стандарти. Германската крива на доходност, еталон за блока от 19-те държави с единна валута, все още на отрицателна територия.

След като вече се е ангажирала да „поддържа благоприятни условия за финансиране“, ЕЦБ не може да игнорира нарастването на разходите по заеми, което не е следствие от подобряване на икономическите перспективи.

Политиците вече са одобрили всички оръдия, необходима за борба с нарастването на доходността, така че технически не се изисква решение. ЕЦБ все още има квота от 1 трилион евро за закупуване на облигации до следващия март с гъвкавост, за да приспособи обемите към пазарните условия.

Но пазарите сега се съмняват в ангажираността на ЕЦБ - обемите на покупките всъщност са намалели през последните две седмици, обърквайки очакванията, че банката ще използва своята така подчертавана „гъвкавост“.

Така че решението от четвъртък ще бъде по-скоро комуникационно упражнение, като политиците ще се опитат да убедят инвеститорите, че гъвкавостта е реална и приложима, дори ако не бъдат постигнати поставените цели.

„Най-малко ЕЦБ би искала да предотврати по-нататъшно увеличение на доходността от сегашните нива и вероятно би предпочела да предизвика спад“, коментират от BNP Paribas.

Разногласията между банкерите също могат да усложнят ситуацията. Докато някои от членовете на ЕЦБ вече настояват за действие, привържениците на консервативния подход твърдят, че покачването на доходността е малко и поне отчасти оправдано от подобрените перспективи.

Глобалната инфлация се ускорява и ваксините срещу COVID-19 се разпространяват, което поражда надежди за края на блокадите. Но Европа изглежда изостава във възстановяването, което обезсмисля сравненията със САЩ или Великобритания.

Според мнозина ускоряването на инфлацията е временно, подсилено от поредица от еднократни фактори, включително повишаване на данъците в Германия и възстановяване на цените на петрола.

Очаква се новите прогнози на банката, които ще бъдат представени днес, вероятно да са за растеж на цените през 2023 г., все още около нивото от 1,4%, предвидено от ЕЦБ преди три месеца.

За разлика от Съединените щати, фискалните стимули ще бъдат скромни, така че икономиките по-дълго ще имат нужда от стимулите на централната банка.

ЕЦБ ще обяви своето политическо решение в 14:45 часа българско време, последвано от пресконференция на президента на банката Кристин Лагард в 15:30 часа.

Ключовият лихвен процент на ЕЦБ се очаква да остане на рекордно ниското ниво от -0,5%. Не се предвиждат и промени на пакета по Програмата за спешни покупки при пандемия на стойност 1,85 трилиона евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още